- -
UPV
 

EggPrebreed

La UPV lidera un projecte internacional per a promoure l'obtenció d'albergínies adaptades al canvi climàtic i a condicions extremes

[ 09/09/2015 ]
EggPrebreed

La Universitat Politècnica de València (UPV), a través de l'Institut Universitari de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana (COMAV), lidera el projecte internacional EggPrebreed, l'objectiu final del qual és promoure l'obtenció d'albergínies adaptades al canvi climàtic i resistents tant a patologies diverses com a condicions extremes de temperatura i sequera.


El projecte, que compta també amb la participació d'experts de les universitats de Peradeniya (Sri Lanka) i Félix Houphouët-Boigny (Costa d'Ivori), forma part de la iniciativa global "Adaptació de l'agricultura al canvi climàtic: col·lecció, protecció i preparació dels parents silvestres", dirigida per la Global Crop Diversity Trust i el Millennium Seed Bank of the Royal Botanic Gardens (Gran Bretanya), i finançada pel Govern de Noruega.


Reconegut oficialment com un dels 35 cultius principals per a la seguretat alimentària


El cultiu d'albergínia té gran rellevància a nivell mundial, fonamentalment, a les zones tropicals i subtropicals del planeta. No en va, està catalogat com un dels 35 més importants per a la seguretat alimentària i, com a tal, s'inclou en l'annex 1 del Tractat Internacional sobre els Recursos Fitogenètics per a l'Alimentació i l'Agricultura.


El projecte està centrat, principalment, en l'adaptació al canvi climàtic d'aquest cultiu en països del sud-est d'Àsia i Àfrica Occidental, zones especialment vulnerables a aquest i en les quals l'albergínia és un cultiu habitual. Amb aquesta finalitat, el COMAV de la UPV està treballant l'encreuament d'espècies silvestres amb les pròpies de cada zona, com a estratègia prèvia al desenvolupament de noves varietats.


58 híbrids obtinguts capaços de créixer en condicions extremes


Fins al moment, els investigadors de la UPV han obtingut 58 híbrids diferents a partir del citat encreuament entre varietats autòctones d'albergínia i diferents espècies silvestres procedents d'Àfrica, Orient Mitjà, el sud-est asiàtic i Amèrica.


Totes tenen la capacitat de créixer en condicions extremes, en llocs amb temperatures diürnes superiors a 35 graus, amb nocturnes per sota de zero, en zones desèrtiques, etc.


La tolerància a l'estrès de les espècies silvestres, clau dels primers encreuaments


Jaime Prohens, director del COMAV de la UPV, explica que "gràcies precisament a la seua tolerància a l'estrès abiòtic i biòtic, les espècies silvestres s'utilitzen com a base fonamental per a l'encreuament i l'obtenció de noves albergínies-empelt; es combinen amb les varietats de Sri Lanka i la Costa d'Ivori, i una vegada s'obtenen els híbrids, aquests es tornen a creuar amb les varietats autòctones de la zona per a introduir només els gens i caràcters que ens interessen".


Els resultats són especialment útils per a qui treballe en la millora genètica dels nostres cultius, ja que constitueixen un primer pas per a l'obtenció de noves varietats resistents al canvi climàtic, un procés que pot durar normalment entre cinc i deu anys a l'entorn de països del sud-est asiàtic, com Sri Lanka, i d'Àfrica occidental, com la Costa d'Ivori.


Línies d'introgressió i intercanvi de coneixements


El projecte desenvolupa també línies d'introgressió, una efectiva eina de premillora que permet disposar del genoma complet d'un parent silvestre i acurta, gràcies a caràcters d'interès, el temps necessari per al desenvolupament de varietats.


Un aspecte important per a l'èxit d'EggPrebreed és l'intercanvi de coneixement i especialitzacions entre els diferents grups participants. Referent a això, s'han dut a terme diverses estades d'investigadors de Sri Lanka i la Costa d'Ivori a la UPV, que han facilitat i beneficiat la col·laboració entre experts en diferents camps.


La conferència de Bordeus acollirà, a l'octubre, la presentació de resultats


L'equip de treball d'EggPrebreed, liderat per la UPV, presentarà els resultats obtinguts fins ara en el marc de la conferència internacional Solanàcies 2015, que se celebrarà a Bordeus (França) durant el pròxim mes d'octubre.


Més informació
    Notícia UPV TV



Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv