- -
UPV
 

Projecte COLBICS

La UPV, Biobest i INRA demostren l'eficàcia del control biològic de les plagues en els cítrics alliberant enemics naturals criats en 'biofábrica'

[ 08/09/2015 ]
Projecte COLBICS

Un equip d'investigadors d'Entomologia de l'Institut Agroforestal Mediterrani de la Universitat Politècnica de València (UPV), l'empresa belga Biobest i l'Institut Nacional de Recerca Agronòmica francès (INRA), ha demostrat l'eficàcia del control biològic de les plagues en els cítrics mitjançant l'alliberament d'enemics naturals criats en biofábrica.


La recerca ha sigut realitzada en el marc de COLBICS, un projecte finançat per la Unió Europea amb 2,7 milions d'euros, que l'ha comprovat, de manera pràctica, en proves desenvolupades en parcel·les comercials del municipi d'Almassora (Castelló).


Una reducció del 52% dels danys produïts en taronges


Allí, la solta al camp de l'àcar depredador del sòl Gaeolaelaps aculeifer va permetre reduir un 52% els danys produïts en taronges pel trips (tisanòpter) invasor Pezothrips kellyanus, insecte alat originari d'Austràlia i detectat el 2007 a la Mar Mediterrània.


L'èxit de la prova adquireix major dimensió en tenir en compte els importants danys causats durant els últims temps pel Pezotrips kellyanus, que s'alimenta dels fruits després de la caiguda dels pètals.


Per a la citricultura espanyola, la producció de la qual es destina principalment al mercat de fruita fresca, el negatiu impacte estètic produït per aquest tisanòpter està generant pèrdues econòmiques de gran importància.


L'alliberament dels àcars quan el trips es deixa caure en terra, clau


Per a combatre aquesta plaga mitjançant tècniques de control biològic, els investigadors han aprofitat els coneixements existents sobre la mateixa biologia del Pezothrips kellyanus, que, per a completar el cicle de vida, es deixa caure de la copa dels arbres al sòl, on es transforma en adult.


Cristina Navarro, investigadora de Biobest (empresa on es crien els àcars utilitzats com a agents de control biològic), afirma que "és en aquest moment quan s'alliberen els àcars per tal que ataquen la plaga en terra, la qual cosa permet reduir la població de la plaga i, per tant, els danys en la fruita".


Fitoseids contra l'aranya roja


Aquests resultats no són els únics de rellevància obtinguts pels investigadors en el marc del projecte COLBICS. A més, van provar l'amollament de dos enemics naturals, els fitoseids Iphiseius degenerans i Phytoseiulus persimilis, contra una altra de les principals plagues que afecten els cítrics, sobretot els clementins, l'aranya roja Tetranychus urticae.


Els fitoseids, àcars depredadors que s'alimenten àvidament tant de l'aranya roja com dels ous que pon en les fulles dels cítrics, redueixen d'aquesta manera els danys produïts per la Tetranychus urticae, tal com van demostrar també els resultats positius obtinguts.


Així, a pesar que els fitoseids alliberats no van ser recuperats en el mostreig realitzat una setmana després de l'amollament, les poblacions de la plaga d'aranya roja al camp es van reduir un 16% pel que fa als arbres de control, fet que evidencia el potencial d'aquestes espècies per a controlar el Tetranychus urticae.


Pol·len i sucres en la copa dels arbres per a augmentar les poblacions depredadores


Així mateix, els investigadors van comprovar que, en aplicar al camp suplements alimentosos com pol·len i sucres, les poblacions d'àcars depredadors residents en la copa dels arbres augmenten significativament, la qual cosa obri noves línies de recerca per a un millor control de l'aranya roja i altres plagues.


Paral·lelament a totes les línies de recerca prèviament citades, l'equip integrat per membres de la UPV, Biobest i l'INRA treballa també en la identificació de nous enemics naturals potencials i en l'estudi genètic dels produïts, per tal de detectar i resoldre problemes d'endogàmia en les cries massives.


Sobre COLBICS


COLBICS està integrat en el marc de les accions Marie-Curie IAPP, caracteritzades per generar col·laboració entre organitzacions públiques de recerca i empreses privades. Creat al gener del 2013, és el primer projecte de col·laboració publicoprivada d'aquestes en el camp del control biològic de plagues.


A més de l'Institut Agroforestal Mediterrani de la UPV, l'INRA i Biobest, en COLBICS participen també la Universitat Catòlica de Xile i les empreses InVivo Agrosolutions (IAS, França) i Anasac-Xilema (Xile).


Més informació
    Notícia UPV TV



Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv