- -
UPV
 

Invisibles

Expertes de la UPV, la UV i el CSIC monitoren la bretxa de gènere als centres de recerca de la Comunitat Valenciana

[ 10/02/2023 ]

El grup d'investigació Invisibles, format per investigadores de la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat de València (UV) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), està duent a terme un estudi per a monitorar la bretxa de gènere als centres de recerca de les tres províncies de la Comunitat Valenciana.

L'equip d'investigadores va començar aquest estudi al començament del 2022. Entre les seues primeres conclusions, constata que la bretxa en molts casos és atribuïda abans a la meritocràcia que a una discriminació per qüestions de gènere, i també que existeix una menor percepció del problema de la bretxa de gènere com més alt és el nivell jeràrquic de la persona entrevistada: “És a dir, que en els llocs de direcció no es percep tant que en la investigació valenciana hi haja una barrera per qüestions de gènere; no es veu que hi ha un sostre de vidre”, afig Mónica García Melón, investigadora de l'institut INGENIO (UPV-CSIC) i membre del grup Invisibles.

En aquesta primera fase, l'estudi constata també que tenir descendència perjudica més la carrera científica de la dona. I que encara es veuen moltes “traves o problemes” per a incloure la perspectiva de gènere en el contingut de la recerca.

“Aquestes són algunes de les primeres conclusions del treball realitzat fins al moment, un estudi amb el qual volem aprofundir en la situació actual dels centres d'investigació de Castelló, València i Alacant, per a identificar els motius de la bretxa de gènere i fomentar les bones pràctiques als centres per a reduir-la”, apunta Carmen Corona Sobrino, investigadora de la Universitat de València i membre del grup Invisibles.

Eina analítica

Per a dur a terme aquest estudi, les investigadores de la UPV, la UV i el CSIC treballen en una eina analítica que constarà de diferents indicadors sobre representació, visibilitat, cultura organitzativa i condicions laborals de cadascun dels centres d'investigació.

“Monitorarem els instituts amb aquests indicadors i amb un qüestionari, entrevistes en profunditat i un debat posterior als resultats obtinguts en cada centre. A partir de tot això, elaborarem una guia de bones pràctiques, el fi últim de la qual és el de contribuir a reduir la bretxa de gènere que, sens dubte, existeix. Perquè, avui dia, la investigació científica continua sent patriarcal”, afig Sara Sánchez, investigadora d'Invisibles a la UPV i la tesi doctoral de la qual se centra en aquest camp.

L'estudi es troba en la primera fase. En aquest moment, l'equip de la UPV, la UV i el CSIC treballa en la definició de la llista d'indicadors específics per a monitorar amb detall la bretxa de gènere, així com les escales de mesura que es podrien aplicar per a cadascun dels aspectes monitorats.

“El nostre següent objectiu serà desenvolupar una eina completa que permeta realitzar un (auto)diagnòstic. Igual que hi ha eines que diagnostiquen el nivell de responsabilitat ambiental de les institucions, la idea seria fer el mateix amb les bones pràctiques de gènere”, conclou Rocío Poveda, investigadora també del grup Invisibles.

Juntament amb Mónica García Melón (UPV), Sara Sánchez López (UPV) i Rocío Poveda Bautista (UPV), en el grup Invisibles treballen també les investigadores del CSIC Paula Otero Hermida i Adela García Aracil, i Rosa Isusi Fagoaga, de la Universitat de València.

Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv