Un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV), pertanyent a l'Institut de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana (COMAV), ha recuperat, millorat i tipificat la carlota morada de Villena (safanòria morada), un cultiu històric del sud de València i nord d'Alacant –des d'Ontinyent fins a Villena– que estava en vies de desaparició.
Amb la col·laboració de nombrosos agricultors de la zona, l'impuls de l'empresa Agrícola Villena, la principal productora i comercialitzadora de carlota d'Espanya, i un grup de consumidors locals, l'equip investigador ha avaluat en producció ecològica desenes de varietats ancestrals i del banc de llavors del COMAV, així com altres varietats comercials.
I després de cinc anys d'activitats d'avaluació i selecció en camps d'assajos agroecològics, avaluació d'arrels, analítiques i tasts amb panels entrenats i consumidors, ha seleccionat i obtingut una varietat que destaca per l’alt rendiment per a la producció ecològica i convencional, com també per la gran qualitat de l'arrel.
“Aquest nou ecotip millorat ja l'estan explotant els agricultors de Villena. Adaptat a producció sostenible, presenta una alta qualitat organolèptica i nutricional, i està sent molt ben acceptat pels consumidors”, explica Adrián Rodríguez Burruezo, investigador de l'Institut COMAV de la UPV i coordinador del projecte.
Entre les seues característiques, aquesta varietat és més cilíndrica que altres carlotes morades i la seua grandària és menor, similar a les carlotes de color carabassa habituals en el mercat. A més, presenta una cridanera combinació de colors, blanc en el nucli i morat en la resta.
I, a diferència de les carlotes de color taronja, en general, la morada és molt més sucosa, cruixent i dolça (de 5 a 7 g de sucres per cada 100 g de producte) i aporta un contingut extraordinari en antocianinas (un antioxidant natural que es troba en la majoria de fruites i verdures de color blau, roig i morat) del tipus cianidinas. I és apta fonamentalment per a consum en fresc, però també en salmorra, fregida en xips o en pastisseria.
En els pròxims mesos, l'equip de l'Institut COMAV de la Universitat Politècnica de València iniciarà el procés de registre varietal per a protegir legalment aquesta varietat i impulsar la marca de qualitat corresponent.
Notícies destacades