- -
UPV
 

Cultiu històric en vies de desaparició

Un grup investigador de la UPV recupera i posa en valor l'ancestral carlota morada de Villena, i identifica les varietats més saboroses i nutritives

[ 05/05/2022 ]

Un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV), pertanyent a l'Institut de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana (COMAV), ha recuperat, millorat i tipificat la carlota morada de Villena (safanòria morada), un cultiu històric del sud de València i nord d'Alacant –des d'Ontinyent fins a Villena– que estava en vies de desaparició.

Amb la col·laboració de nombrosos agricultors de la zona, l'impuls de l'empresa Agrícola Villena, la principal productora i comercialitzadora de carlota d'Espanya, i un grup de consumidors locals, l'equip investigador ha avaluat en producció ecològica desenes de varietats ancestrals i del banc de llavors del COMAV, així com altres varietats comercials.

Fruit de cinc anys de treball

I després de cinc anys d'activitats d'avaluació i selecció en camps d'assajos agroecològics, avaluació d'arrels, analítiques i tasts amb panels entrenats i consumidors, ha seleccionat i obtingut una varietat que destaca per l’alt rendiment per a la producció ecològica i convencional, com també per la gran qualitat de l'arrel.

“Aquest nou ecotip millorat ja l'estan explotant els agricultors de Villena. Adaptat a producció sostenible, presenta una alta qualitat organolèptica i nutricional, i està sent molt ben acceptat pels consumidors”, explica Adrián Rodríguez Burruezo, investigador de l'Institut COMAV de la UPV i coordinador del projecte.

Més sucosa, cruixent i dolça

Entre les seues característiques, aquesta varietat és més cilíndrica que altres carlotes morades i la seua grandària és menor, similar a les carlotes de color carabassa habituals en el mercat. A més, presenta una cridanera combinació de colors, blanc en el nucli i morat en la resta.

I, a diferència de les carlotes de color taronja, en general, la morada és molt més sucosa, cruixent i dolça (de 5 a 7 g de sucres per cada 100 g de producte) i aporta un contingut extraordinari en antocianinas (un antioxidant natural que es troba en la majoria de fruites i verdures de color blau, roig i morat) del tipus cianidinas. I és apta fonamentalment per a consum en fresc, però també en salmorra, fregida en xips o en pastisseria.

En els pròxims mesos, l'equip de l'Institut COMAV de la Universitat Politècnica de València iniciarà el procés de registre varietal per a protegir legalment aquesta varietat i impulsar la marca de qualitat corresponent.

Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv