- -
UPV
 

Projecte MOBACT

Investiguen nous materials i recobriments per a ús hospitalari que eviten la transmissió d'infeccions per microorganismes en l'atenció sanitària

[ 15/01/2021 ]

La pandèmia per la COVID-19 concentra actualment tots els esforços sanitaris per la magnitud que ha assolit. Però continua havent-hi altres problemes de salut pública molt preocupants per al Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC), com són les infeccions relacionades amb l'assistència sanitària en ambients hospitalaris.

Els microorganismes que provoquen aquestes malalties es transmeten mitjançant superfícies de contacte i, depenent de la seua naturalesa i de les condicions ambientals, poden arribar a sobreviure uns quants mesos, fins i tot després d'una neteja visualment adequada. En aquest sentit, s'ha observat que el 75% de les superfícies segueixen contaminades amb restes orgàniques, i més del 50% amb patògens, després de la seua neteja.

Davant aquest repte, personal investigador de l'Institut de Tecnologia de Materials i l'Institut de Tecnologia Química de la UPV treballen en el desenvolupament de nous materials i recobriments sostenibles, amb l'objectiu de reduir el risc de transmissió d'infeccions per microorganismes en els centres sanitaris. En el projecte participen també l'Institut Tecnològic del Plàstic (AIMPLAS), l'empresa Lamberti, Indústries Tayg, així com l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe, i està finançat per l’Agència Valenciana de la Innovació.

Nous materials i recobriments

L'objectiu del projecte MOBACT és desenvolupar una tecnologia capaç de reduir el risc de colonització de les superfícies sanitàries pròximes als pacients, de manera que s'aconseguisca reduir fins a un terç la càrrega d'aquestes malalties, que suposen un risc mèdic i una important despesa pública.

Les investigacions van encaminades a obtenir nous materials basats en substàncies actives capaces de destruir els bacteris -o almenys, impedir-ne la reproducció- en diferents aplicacions, a fi d'evitar l'acumulació i proliferació de microorganismes.

Els nous compostos antimicrobians s'inclouran en matrius polimèriques per a fer possible la seua utilització tant en forma de vernissos en base d’aigua per al recobriment de mobiliari i superfícies, com en massa per a la fabricació de productes injectats.

A més, es tindrà en compte la sostenibilitat mediambiental dels materials i s'està treballant també amb compostos d'origen renovable alternatius als de naturalesa metàl·lica, que són els que tradicionalment s'han emprat per a aquestes solucions per la resistència a les altes temperatures dels processos de transformació.

El resultat de les investigacions es validarà a l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València per a verificar la seua funcionalitat i el compliment de la legislació vigent.

Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv