- -
UPV
 

A partir del TFG d'Óscar Morant

La Càtedra d'Innovació del campus de Gandia posa en marxa l'Observatori sobre el Sector Terciari Avançat de la Safor

[ 27/05/2020 ]

La Càtedra d'Innovació del campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha desenvolupat un Observatori sobre el sector terciari avançat de La Safor, eina gràcies a la qual s'han registrat i geolocalitzat més de 200 empreses dedicades a les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC), diverses enginyeries, l'electrònica, l'acústica o la comunicació audiovisual.

El projecte, realitzat en el marc del treball de final del Grau d'Enginyeria de Telecomunicació d'Óscar Morant, membre de la Càtedra d'Innovació, desenvolupa una base de dades virtual amb informació parametritzada i geolocalitzada que ofereix noves oportunitats a empreses tecnològiques, a més de servir com a font d'informació a estudiants i professionals del sector en la cerca d'ocupació. Per a dur a terme l'Observatori, s'ha realitzat un estudi econòmic de la comarca de la Safor que recapta les dades de les empreses que conformen el sector terciari.

Plataforma interactiva i geolocalitzada

L'Observatori presenta les dades de forma dinàmica a través d'un mapa que permet la geolocalització de cadascuna de les societats mercantils i petites empreses que formen part del Catàleg Digital de Gandia.

Així mateix, el pla mostra també el camp al qual es dediquen, distribuint-les entre enginyeries, informàtica, comunicació audiovisual, telecomunicació, arquitectura, consultoria, art i espectacles, educació, publicitat, serveis tècnics i tendes en línia.

El 31,7% del sector, relacionat amb les telecomunicacions

D'altra banda, l'Observatori reuneix una sèrie de gràfiques i dades d'interès que permeten albirar la situació del sector a la comarca. Així, de les empreses considerades com a sector terciari avançat, el 31,7% es dedica a activitats relacionades amb les telecomunicacions; el 30,3% són botigues en línia; l’11,2%, enginyeries; el 10% es dediquen a la informàtica; el 9,2% a la consultoria, i el 7,6% restant a la comunicació audiovisual, l'art i els espectacles, l'educació, la publicitat i el màrqueting digital, i els serveis tècnics.

Quasi un terç d'aquestes empreses, el 30,2%, estan integrades per un únic empleat o empleada, i el 27%, compten amb dos o tres. De fet, només tres empreses de les més de 200 registrades disposen d'una plantilla superior als 100 empleats. Cal destacar, al seu torn, que el sector terciari continua sent, avui dia, el que major impacte econòmic proporciona a la comarca.

Actualització anual

Per a aconseguir que aquesta nova eina siga útil tant per al teixit empresarial com per als professionals del sector, la Càtedra d'Innovació s'encarregarà de mantenir-la actualitzada realitzant una actualització anual. Així mateix, qualsevol empresa que vulga aparèixer en l'Observatori i no haja sigut registrada, pot facilitar les seues dades a través de la mateixa plataforma.

Moltes de les empreses, vinculades a titulades i titulats del campus de Gandia de la UPV

El director de la Càtedra d'Innovació, José Marín-Roig, ha assenyalat que la “riquesa professional” que ha generat el campus de Gandia en els seus 25 anys de vida “es veu reflectida ara en aquest observatori, ja que moltes de les empreses registrades han nascut o crescut guiades pels nostres titulats”.

Respecte a aquesta iniciativa, el vicerector d'Ocupació i Emprenedoria de la UPV, José Millet, ha destacat que la posada en marxa de l'Observatori “és un bon reflex de l'impacte del campus de Gandia a la comarca de La Safor, ja que bona part dels CEO d'aquestes empreses es van titular a la UPV, i fins i tot algunes, com Acusttel, van nàixer sota el guiatge del programa IDEES. A més, la seua relació amb la Universitat continua activa a través dels programes de pràctiques per a estudiants, convenis d'R+D+I, etc. Aquesta eina, a més, permetrà a l’estudiantat identificar i localitzar fàcilment les empreses del seu entorn per a realitzar les pràctiques en empresa".

Finalment, el regidor de l'àrea de Polítiques Econòmiques, Comerç, Indústria i Innovació de l'Ajuntament de Gandia, Ferran Martínez, ha assegurat que iniciatives com aquesta “no fan més que ratificar-nos en el manteniment de la necessària relació Ajuntament-UPV, una relació fructífera que, des de la seua constitució, no ha fet altra cosa que aportar de forma constant elements enriquidors en el marc de la innovació i de l'empresa".

Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv