- -
UPV
 

Sistemes de ventilació, robots de desinfecció, drons i biosensors

La Generalitat Valenciana selecciona 4 projectes de la UPV per a la prevenció i lluita contra la COVID-19

[ 13/05/2020 ]

4 projectes d'investigació de la Universitat Politècnica de València (UPV) han sigut seleccionats per la Generalitat Valenciana per a la seua aplicació en la lluita contra el coronavirus, segons han donat a conèixer avui el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i la Consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Socicedad Digital, Carolina Pascual.

La crida al sistema valencià d'innovació i investigació impulsada per la Generalitat per a donar suport a la prevenció i gestió de la pandèmia ha comptat amb prop de 300 iniciatives, presentades per empreses, organismes científics i investigadors de tota la Comunitat Valenciana. De tots aquests projectes, la Generalitat ha seleccionat 41, sent la UPV, amb 4 iniciatives, la més present en l'elecció.

Els projectes UPV que rebran el finançament de la Generalitat són AIRE-19, un nou sistema de ventilació per a pacients amb COVID-19, desenvolupat conjuntament amb l'Institut de Biomecànica de València (IBV) i l'Institut Tecnològic AIDIMME; un prototip de robot per a desinfectar, mitjançant llum ultraviolada, habitacions i altres espais com a autobusos o vagons de metre; una proposta d'ús de drons per a transportar material sanitari, mostres biològiques o qualsevol altre tipus de mercaderia requerida en aquesta conjuntura; i biosensors de baix cost i alta sensibilitat per a determinar nivells de virus en sang.

AIRE-19

AIRE-19 és un sistema de ventilació per a pacients amb COVID-19 en estat crític desenvolupat conjuntament per la UPV, l'IBV i l'Institut Tecnològic AIDIMME. Segons explica Javier Saiz, director del Centre d'Investigació i Innovació en Bioingenieria (Ci2B) de la UPV i coordinador del projecte, el sistema és capaç de subministrar el volum d'aire requerit per a cada pacient, disposa d'una sèrie d'alarmes per al seu adequat control i és molt fàcil d’utilitzar gràcies a la seua pantalla tàctil.

“Ha demostrat ja la seua eficàcia en un pulmó artificial i en un assaig animal, i ha superat els test de compatibilitat electromagnètica i seguretat elèctrica“, apunta Saiz.

Robot per a desinfecció amb llum ultraviolada

Automatitzar i accelerar la desinfecció d'espais mitjançant llum ultraviolada. Aquest és l'objectiu del robot ideat per l'Institut d'Automàtica i Informàtica Industrial (ai2) de la UPV. “Es tracta d'un robot teleoperat que permetria la neteja d'àrees àmplies de forma més eficient", afirma Francisco Blanes, director de l'Institut ai2 de la UPV.

“El robot està ideat per a la neteja d'habitacions, però es pot adaptar també a altres entorns i espais que necessitaran solucions eficients, ràpides i segures d'higienització, com per exemple, el transport públic", afig Blanes. A més, el disseny inicial es podrà dotar de major autonomia i versatilitat mitjançant la incorporació de sistemes de control i visió artificial.

Drons per a repartir material

El tercer dels projectes està coordinat pel professor Israel Quintanilla, president de la comissió de drons COSIDANT de la UPV. Es tracta d'una proposta d'aplicacions de drons com a sistema de transport de material sanitari, mostres biològiques o qualsevol altre tipus de mercaderia que es necessite.

“Els objectius", indica Quintanilla, “són realitzar una anàlisi operativa de seguretat, observar quin tipus d'aeronau és la més adequada per a cada transport en funció de la distància, l'optimització de trajectòries entre nodes de connectivitat i la realització de les corresponents proves pilot per a la viabilitat del sistema".

Biosensors

Aquest projecte proposa l'ús de dos sistemes de biosensors per a la detecció de SARS-CoV-2 que s'han aplicat ja per a la detecció d'al·lèrgies a antibiòtics B-lactàmics i de lupus. El primer d'ells és capaç de processar fins a 6 mostres diferents alhora. Basat en l'ús de tecnologies de disc compacte, ajudaria a determinar els nivells de virus en sang al mateix temps que els de les immunoglobulines específiques IgGs i IgMs.

“A això cal sumar-li altres indicadors, com el de la grip comuna, la qual cosa permetria obtenir en un sol assaig la informació que ara requereix de tres tests", destaca Ángel Maquieira, investigador de l'Institut de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) de la UPV.

El segon sistema es basa en microbalances de cristall de quars capaces de mesurar els canvis de viscoelasticitat. “Ja ha sigut aplicat per a la detecció precoç de lupus eritematós sistèmic, amb nivells de sensibilitat molt alts. Si es confirma la nostra hipòtesi, podrem determinar nivells de virus directament en sang. El sistema podria donar informació sobre el grau d'infecció en els primers dies del contagi amb COVID-19", conclou Maquieira.

Avaluades per un grup d'experts de reconegut prestigi nacional

Els quasi 300 projectes presentats a la Generalitat han sigut avaluats per un grup d'experts externs a la Comunitat Valenciana, entre els quals es troben especialistes en immunologia, epidemiologia, pneumologia i biotecnologia, adscrits als hospitals Vall d‘Hebron, Clinic de Barcelona, 12 d'Octubre de Madrid, Ramón y Cajal i Institut de Salut Carles III.

A aquest grup cal afegir especialistes en bioestadística, bioinformàtica, enginyeria biomèdica i intel·ligència artificial, pertanyents a la Universitat Carles III, la Pompeu Fabra, la Complutense de Madrid i la Universitat de Cantàbria; a més d'un grup d'experts de l'associació espanyola d'avaluadors de material i tecnologia sanitària.

Més informació

Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv