- -
UPV
 

ReMindCare

Un equip UPV-INCLIVA-Hospital Clínic dissenya i desenvolupa una app que millora l'avaluació i el tractament de pacients amb psicosi

[ 12/03/2020 ]

Un equip investigador de la Universitat Politècnica de València (UPV), l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA i l'Hospital Clínic de València ha desenvolupat ReMindCare, una app per a mòbils que ajuda a millorar l'avaluació i el tractament de pacients amb psicosi.

L'app, que s'està utilitzant ja a la Unitat de Primers Episodis Psicòtics de l'Hospital Clínic de València, resulta molt senzilla d’usar per als pacients, permet un millor seguiment de la seua evolució i ajuda a ajustar la medicació de forma més precisa. Es tracta d'un projecte pioner a nivell internacional, ja que és la primera vegada que aquest tipus de tecnologies s'incorpora a la pràctica clínica diària.

En aquest sentit, el Dr. Julio Sanjuán, coordinador del Grup d'Investigació de Psiquiatria de l'INCLIVA i la Unitat de Primers Episodis Psicòtics de l'Hospital Clínic de València, assenyala que l'ús d'app “pot suposar una gran millora en el tractament dels pacients i en la prevenció de recaigudes. No obstant això, fins al moment, no existia cap estudi que haguera fet ús d'aquestes tecnologies en la pràctica clínica diària, sinó tan sols en assajos clínics, amb una duració determinada. És ací on ReMindCare destaca com una intervenció única en el món”.

Dissenyada i desenvolupada per l'I3M

ReMindCare ha sigut dissenyada i desenvolupada per un equip de l'Institut d'Instrumentació per a la Imatge Molecular (I3M), centre mixt de la UPV i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). L'aplicació informa sobre l'estat clínic dels pacients mitjançant breus avaluacions diàries i setmanals.

Aquesta informació s'obté a partir de les respostes dels pacients a un formulari estandarditzat i proposat per personal clínic expert que intenta detectar, de forma primerenca, situacions que puguen requerir atenció mèdica.

Interacció amb el/la pacient i sistema d'avisos

“L'aplicació és molt més robusta que les seues versions anteriors”, destaca Ignacio Blanquer, coordinador de l'equip de l'institut I3M (UPV-CSIC). “A més”, afig, “permet als pacients introduir informació textual i obtenir gràfiques d'evolució del seu estat d'ànim i del compromís de prendre’s la medicació, directament, des del telèfon”.

Els gràfics proporcionen informació objectiva que ajuda a orientar l'avaluació dels pacients i permet ajustar la medicació de forma més adequada.

D'altra banda, l'app incorpora un sistema d'avisos per a la detecció de possibles empitjoraments en l'estat de salut del/de la pacient de manera més primerenca, i un botó de consulta urgent que facilita al/a la pacient contactar ràpidament amb el seu metge o metgessa de referència en cas d'empitjorament, només sol·licitant una consulta. D'aquesta manera, s'aconsegueix, com explica Sanjuán, “reduir les recaigudes psicòtiques, hospitalitzacions i visites a urgències, així com les despeses associades a aquestes”.

Reforç del vincle metge/metgessa-pacient

A més, segons apunta Blanquer, aquesta possibilitat de sol·licitar una consulta urgent a través del telèfon proporciona als malalts un canal addicional de comunicació amb el personal facultatiu, i reforça el vincle metge/metgessa-pacient.

Amb ReMindCare, el/la pacient se sent molt més acompanyat i atès durant el període entre visites, i pot recordar i explicar, de forma precisa, com s'ha trobat. Al mateix temps, ofereix al metge o metgessa més informació sobre l'evolució de la persona a la qual està tractant, no solament la que pot constatar en la visita, sinó tota la que queda registrada periòdicament en l'app.

Millora la comunicació entre professionals

Un altre dels avantatges de l'app és la millora de la comunicació entre professionals, ja que la informació recollida pot ser adjuntada a la història clínica electrònica del/de la pacient, i ser accessible a qualsevol professional involucrat en el seu tractament.

En el desenvolupament i l’aplicació de l'app, a més del Dr. Julio Sanjuán i Ignacio Blanquer, han participat Lucía Bonet, de la Universitat de València, i David Arce, de la UPV.

61 pacients han accedit a utilitzar-la des de setembre del 2018

En l'actualitat, ReMindCare s'utilitza com una eina més dins del tractament del/de la pacient amb psicosi a la Unitat de Primers Episodis Psicòtics de l'Hospital Clínic de València. Des de setembre del 2018, l'app s'ha oferit a un total de 84 pacients, dels quals 61 han accedit a utilitzar-la. D'ells, en l'actualitat, 38 l'estan utilitzant, 15 han deixat d'utilitzar-la i 8 han sigut donats d'alta.

La mitjana de mesos usant l'app és de 9,78 i la del compromís (o resposta dels pacients als qüestionaris), del 83,1%. L'ús de l'app ha mostrat la millora en el tractament i l’atenció de pacients amb psicosi i la reducció de recaigudes.

Del Clínic de València a altres hospitals del país

“Sobre la base de la interacció amb els pacients”, apunta Sanjuán, “continuarem realitzant millores en l'app amb la finalitat de fer el mateix pel que fa al funcionament. A més, el nostre objectiu és que l'app puga utilitzar-se en altres unitats. En aquest sentit, estem col·laborant amb diferents hospitals a Espanya, com l'Hospital de Basurto, per a començar a utilitzar aquest sistema en altres serveis”.

De fet, el passat 18 de febrer, l'INCLIVA va organitzar un Taller de primers episodis psicòtics dirigit a un reduït grup de psiquiatres, tant de la Comunitat Valenciana com del País Basc, amb l'objectiu de formar-los per a dur a terme una prova pilot d'ús del ReMindCare.

Els primers resultats de l'ús de l'app està previst que siguen presentats, a nivell internacional, en el congrés anual de la Schizophrenia International Research Society (SIRS), que tindrà lloc a Florència, del 4 al 8 d'abril.

Més informació

Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv