- -
UPV
 

Cultius, canals d'aigua, barraques, alqueries...

La FAO declara el regadiu històric de l'Horta com a Patrimoni Agrícola Mundial a proposta de la UPV i l'Ajuntament de València

[ 09/12/2019 ]

L'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) ha declarat el regadiu històric de l'Horta de València com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM), i d'aquesta manera el reconeix com un lloc del planeta amb un "valor universal excepcional".

La candidatura acceptada la van presentar la Universitat Politècnica de València (UPV) i l'Ajuntament del Cap i Casal, amb el suport del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, i en col·laboració amb altres institucions.

Aquest reconeixement és el quart d'aquest tipus que ha obtingut Espanya (que fou pionera a Europa a aconseguir-lo, l'any 2017), i segueix els assolits per la Vall Salada d'Añana (Àlaba, País Basc), la Pansa de La Axarquía (Màlaga, Andalusia) i les Oliveres Mil·lenàries del Territori del Sénia (que engloba municipis de la Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó).

Què és un SIPAM?

El SIPAM és una figura creada per la FAO l'any 2002 a fi de promoure i garantir el futur de sistemes agrícoles tradicionals que han modelat paisatges estèticament impressionants i que combinen la biodiversitat agrícola amb ecosistemes resilients i un valuós patrimoni cultural. Tot això cerca impulsar aquestes regions tot prenent en consideració les tres dimensions del desenvolupament sostenible: l'econòmica, la social i la mediambiental.

Els més de 50 SIPAM reconeguts fins avui en més de 20 països del món reflecteixen una àmplia varietat de tipus d'agricultura que revelen la saviesa humana a l'hora de superar les dificultats inherents als territoris respectius.

Així mateix, els SIPAM compleixen també l'objectiu d'identificar i salvaguardar paisatges amb biodiversitat agrícola i sistemes de coneixement associats que contribueixen a aconseguir beneficis socials, culturals, ecològics i econòmics a tots els nivells: local, regional, nacional i mundial.

Els SIPAM són exemples pràctics, històricament afermats, pròxims i reals, que poden contribuir decisivament a fer realitat l'Agenda 2030 de l'ONU per al desenvolupament sostenible, i també a processos internacionals relacionats amb aquesta Agenda, com ara el Decenni d'acció per a la nutrició (2016-2025) i el Decenni de les Nacions Unides per a l'agricultura familiar (2019-2028).

El vincle entre món rural i urbà com a valor afegit

L'Horta, comarca històrica de la Comunitat Valenciana, reuneix tots els requisits que exigeix un SIPAM, a més del valor afegit d'establir un vincle entre el món rural i l'urbà. Així, l'Horta disposa d'un sistema productiu en el qual s'integren les cultures agrícola i hidràulica, llaurat durant segles -des de l'inici de la dominació àrab en aquesta zona- i que ha anat conformant un paisatge únic, el de l'horta de València i l'Albufera, que forma part del que es coneix com horta mediterrània.

La xarxa de reg de l'Horta s'estén per l'àrea agrícola periurbana de la ciutat de València i de dotzenes de nuclis de població situats al nord, l'oest i el sud dins la seua regió metropolitana. Geogràficament, l'àrea irrigada abasta una plana costanera amb un pendent suau que disminueix lentament des de l'interior fins a la mar.

El peculiar paisatge de l'Horta, integrat per camps de cultiu, canals d'aigua, camins rurals i edificis tradicionals (barraques i alqueries), i també pel Parc Natural de l'Albufera, ha sigut conformat per un sistema d'irrigació que es proveeix del riu Túria i que té les arrels en l'herència àrab. Aquest sistema de regadiu, que s'ha anat dissenyant al llarg de segles, estén a partir del riu Túria un sistema de séquies de reg dissenyat originalment en l'època medieval i que flueix per gravetat.

Les séquies de reg del sud desemboquen al Parc Natural de l'Albufera, un llac la configuració actual del qual com a reservori d'aigua dolça ha sigut alimentada per romanents hídrics de les àrees històricament irrigades. L'Albufera és un parc natural on l'arròs i la pesca artesanal tradicional conformen un sistema viu i vulnerable, la protecció del qual es veurà, sens dubte, afavorida per aquest reconeixement universal.

Més informació

Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv