- -
UPV
 

iCAREPLAST

L'ITQ (UPV-CSIC) lidera un projecte europeu per a afavorir el reciclatge del plàstic analitzant la seua rendibilitat i eficiència energètica

[ 20/03/2019 ]

Un equip investigador de l'Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), lidera iCAREPLAST, un projecte l'objectiu principal del qual és impulsar i afavorir el reciclatge del plàstic a Europa a partir de l'anàlisi de la rendibilitat i l'eficiència energètica de gran part dels plàstics procedents de residus urbans que en l'actualitat no s'estan reciclant.


No en va, aproximadament el 70% dels residus plàstics del continent (18,5 Mt/any) no es reciclen per culpa de raons tècniques o econòmiques, i acaben en abocadors (27%) o incinerats (42%), circumstància que afecta de manera molt negativa el medi ambient en termes de contaminació i emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, com també la percepció social a nivell de gestió, indústria de productes de consum i responsables polítics.


Planta pilot de reciclatge de plàstics


iCAREPLAST, acrònim d'integrated catalytic recycling of plastic residues into added-value chemicals (reciclatge catalític integrat de residus plàstics en productes químics de valor agregat), està finançat pel programa Horitzó 2020 de la Unió Europea en el marc de la iniciativa SPIRE i preveu, així mateix, la construcció d'una planta pilot de reciclatge de plàstics amb l'objectiu de generar noves matèries primeres d'alt valor afegit per a la indústria més enllà del biodièsel, principal producte que s'extrau avui dia d'aquest tipus d'instal·lacions.

Amb un pressupost de 7,9 milions d'euros, iCAREPLAST està coordinat per José Manuel Serra, professor d'investigació del CSIC a l'ITQ, i hi participen també Kerionics (empresa derivada de l'ITQ) i l'institut ai2 de la UPV, l'equip del qual, liderat pel professor Javier Sanchis, s'encarregarà del modelatge, control i optimació de la planta pilot.

"Com a part d'aquest projecte d'investigació", afirma Serra, "es convertiran mescles heterogènies de plàstics en productes químics de valor afegit, a través de rutes químiques que comprenen etapes consecutives de processos catalítics i de separació. A més, iCAREPLAST té l'objectiu de provar la tecnologia completa per a la valorització de residus plàstics en una planta pilot capaç de processar més de 100 kg de plàstic per hora".

Aquest procés en múltiples etapes produirà, al seu torn, carbó i captura de diòxid de carboni pur, a més d'afavorir la sostenibilitat econòmica, la flexibilitat operacional i una petjada menor de diòxid de carboni gràcies a la valorització energètica de subproductes del gas a través d'unitats innovadores d'oxicombustió amb recuperació de calor eficient, i a la integració de metodologies com el control predictiu, la intel·ligència artificial i l'optimació en temps real.

Estratègia d'economia circular

La solució que proposa iCAREPLAST s'integra en una estratègia d'economia circular, que augmenta de manera substancial la quantitat de plàstics reciclats que es destinaran a produir productes bàsics que podran usar-se per a la producció de polímers de qualitat verge o com a matèries primeres per a altres processos en indústries petroquímiques, de productes químics fins, automotrius i de detergents/surfactants.

Com a resultat de l'explotació inicial, es podrien tractar 250.000 t de residus plàstics, i convertir-les en 1.500 t d'alquil aromàtics i 1.000 t d'aromàtics, que d'una altra manera acabarien en abocadors.

A més, es recuperaran i valoraran els fluxos líquids i gasosos rics en hidrocarburs (inclòs el diòxid de carboni), així com els subproductes sòlids (carbó) per a maximitzar l'equilibri material i energètic del procés, minimitzant la petjada mediambiental i assegurant la sostenibilitat econòmica.

La comunicació dels avantatges del projecte, clau

iCAREPLAST combina la piròlisi, el tractament catalític, la tecnologia de separació de membranes i els sistemes d'oxicombustió amb la finalitat d'obtenir productes químics de valor afegit en un context d'eficiència energètica i respecte al medi ambient.

Per a assegurar la sostenibilitat del procés, s'implementarà un control avançat de la planta pilot amb l'objectiu d'harmonitzar els objectius econòmics i ambientals, fent ús d'indicadors significatius que s'han definit tenint en compte les avaluacions d'ACV (anàlisis del cicle de vida) i CCV (cost del cicle de vida).

La conscienciació de la ciutadania i els responsables polítics dels avantatges ambientals del projecte és un altre dels pilars fonamentals d'aquest, per la qual cosa iCAREPLAST posarà l'accent principalment en l'aspecte comunicatiu, amb la finalitat d'incrementar l'aprovació social.


Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv