- -
UPV
 

La COVID-19, en YouTube

'Resistiré 2020' i 'Cançons del coronavirus', d'El Rubius, lideren els primers llocs nacionals de vídeos a Espanya segons un estudi UPV

[ 01/06/2020 ]

Un complet estudi realitzat per investigadors i investigadores de la Universitat Politècnica de València (UPV) sobre els vídeos de YouTube vinculats a la COVID-19 i relacionats, directa o indirectament, amb el territori espanyol, indica que el més vist dels publicats entre l'1 de gener i el 30 d'abril d'enguany ha sigut Resistiré 2020, la cançó homenatge a la lluita contra la pandèmia produïda per Warner Music Spain i interpretada per més de 30 artistes confinats en les seues llars.

A aquesta publicació, visualitzada quasi 28,7 milions de vegades en el citat període, li segueix en segon lloc Cançons del coronavirus, de l'influenciador espanyol El Rubius, que va obtenir un milió de m'agrades.

En total, l’equip investigador de la UPV ha analitzat 39.531 vídeos, i ha definit el seu impacte a través de l'estudi del nombre de visualitzacions, els m'agrades i no m'agrades rebuts, els comentaris generats, etc. Les conclusions del treball han sigut publicades per la revista El professional de la información.

La predicció de Bill Gates sobre la data estimada del pic de contagis, el més comentat a nivell internacional

L'estudi també va recopilar vídeos internacionals d'alt impacte sobre la COVID-19. El que més comentaris va registrar, quasi 86.000, va ser un publicat per la CNN que recollia la predicció de Bill Gates sobre quan es produiria el pic de contagis.

“Entre els vídeos més populars, destaquen també documentals sobre l'origen del coronavirus, no necessàriament contrastats per la comunitat científica, i esdeveniments musicals realitzats amb motiu de la pandèmia”, afirma Enrique Orduña-Malea, investigador del Departament de Comunicació Audiovisual, Documentació i Història de l'Art (DCADHA) de la UPV i un dels autors de l'estudi.

Notícies de mitjans de comunicació, vídeos divulgatius, vivències personals, notícies enganyoses…

Els resultats mostren, a més, que el nombre de vídeos sobre la COVID-19 difosos en YouTube va augmentar a partir de l'establiment de l'estat d'alarma a Espanya i, a poc a poc, van anar disminuint en el temps, amb alguns repunts vinculats a determinades decisions polítiques.

Referent a això, Cristina Font-Julián, coautora de l'estudi i investigadora també del DCADHA de la UPV, assenyala que “va haver-hi pics de publicació vinculats a situacions socials (nombre de casos detectats), i polítiques, com l'aprovació de l'estat d'alarma i les successives pròrrogues. I s'han publicat vídeos de tota classe, des de notícies produïdes per mitjans de comunicació fins a vídeos divulgatius de serveis de salut per a prevenir el contagi, o publicacions acadèmiques amb aspectes més tècnics o científics sobre el virus”.

“També destaquen”, afig, “vídeos d'usuaris individuals amb vivències personals o professionals durant el confinament, serveis d'informació en streaming amb estadístiques oficials (com el Coronavirus Life Map) i notícies falses”.

Agències i mitjans de comunicació, els que més han publicat

Els canals amb major nombre de publicacions sobre la COVID-19 en el període assenyalat han sigut, principalment, agències de notícies i mitjans de comunicació, tant nacionals (per ordre: Europa Press, El Mundo, El País, La Vanguardia, Agència EFE) com regionals (IB3 Notícies, Navarra Televisió, Faro TV Ceuta, Màlaga 24h TV Notícies, Ràdio Televisió de Castella i Lleó). De la mateixa manera, l'estudi constata també una alta presència de mitjans estrangers, com Noticias Caracol, TeleSUR o la versió en espanyol d’RT.

D'altra banda, quant a entitats vinculades al sector de la salut, de l'estudi elaborat per les investigadores i investigadors de la UPV s'extrau que el vídeo amb més visualitzacions va ser fue Cómo afecta el #coronavirus a los niños, publicat per l'Associació Espanyola de Pediatria (428.251 visualitzacions), i el que més m'agrades va tenir va ser Paciente con coronavirus recibe el alta de UCI en IMED, de l'Hospital IMED Levante (3.051 m'agrades).

Un altre coautor del treball, José Antonio Ontalba-Ruipérez (DCADHA-UPV), indica que, “malgrat les dificultats per a extraure dades massives de YouTube davant de consultes específiques, els resultats mostren que els canals amb major volum de vídeos sobre la pandèmia i major impacte de mitjana corresponen a mitjans ja assentats en YouTube i amb gran audiència prèvia en aquesta plataforma. Per tant, reflecteixen indirectament gustos i patrons d'audiència i consum previs a la pandèmia”.

Vídeos útils, presents, però lluny dels primers llocs de rellevància

A més, entre les publicacions recopilades, els autors i autores de l'estudi assenyalen que també han trobat vídeos especialment útils. Alguns d'aquests divulgatius sobre la malaltia (per exemple, Como prevenir el contagio), i d’altres més acadèmics (Origen i explicación de la enfermedad).

“La mitjana d'impacte d'aquests vídeos és moderada-alta”, assenyala Orduña, “però en són pocs respecte del total. Els vídeos de notícies i d'entreteniment (inclosos els musicals) no solament són més nombrosos, sinó també més vistos. Per tant, ocupen els primers llocs tant en rellevància per a Youtube com en els rànquings totals de visualitzacions i m'agrades. És a dir, que cal furgar una mica per a arribar a aquests vídeos més acadèmics. No són els primers que apareixen si considerem, netament, les mètriques més altes”, conclou.

Notícies destacades


Hola! Hola!
El curs 2024-2025 arranca en la UPV amb un missatge: ací, tu eres l'estrela
ARWU 2024 ARWU 2024
El rànquing de Xangai reconeix un any més la UPV com a millor politècnica d'Espanya
ERC Advanced Grant ERC Advanced Grant
El Consell Europeu d'Investigació finança un projecte de l'ITQ, liderat per Hermenegildo García, per avançar en la descarbonització
Referenciarà el preu per m² Referenciarà el preu per m²
La Càtedra Observatori de l'Habitatge UPV, clau en el nou Decret d'Habitatge de Protecció Pública presentat per la Generalitat Valenciana
Un estudiant de doctorat de la UPV, premiat Un estudiant de doctorat de la UPV, premiat
Abdullah Al-Droubi cursa actualment el Programa de Doctorat en Administració i Direcció d'Empreses a la Universitat Politècnica de València
Pedalant amb Dones de ciència Pedalant amb Dones de ciència
La UPV i l'Ajuntament de València arranquen la tercera edició de les rutes guiades amb bicicleta per murals de Dones de Ciència



EMAS upv