- -
UPV
 

Valentina V.Tereshkova

Doctora Honoris Causa per la Universitat Politècnica de València. Investida l'11 de juny de 1991


Discurs

Senyores i senyors, benvolguts amics.

Permeteu-me agrair de tot cor al Rectorat de la Universitat Politècnica de València el gran honor d'atorgar-me el títol de doctora honoris causa .

Atribuïsc aquesta decisió no sols al reconeixement dels meus mèrits personals, sinó també dels èxits del meu país al camp de la ciència i la tècnica i la conquesta del cosmos.

Vaig tenir sort de trobar-me entre els qui van obrir el camí al cosmos. A pesar que han transcorregut més de 20 anys des d'aquell vol, mai no podré oblidar la sensació que s'experimenta observant el nostre planeta des de dalt. No sols et sorprén la bellesa de la Terra, sinó també com és de petita, la proximitat entre els continents, el viu colorit de la natura en contrast amb la manca de vida en algunes regions que van ser indiscriminadament danyades per l'home.

Començant la conquesta pacífica del cosmos, somniàvem que passaria a formar patrimoni de tota la humanitat. En efecte, amb el pas dels anys, la conquesta del cosmos va obrir unes àmplies perspectives per a l'aprofitament d'aquest amb finalitats pacífiques en benefici dels pobles.

El cosmos és únic, i en la seua exploració pacífica tenen cabuda totes les nacions. Es tracta d'avançar conjuntament tant en les ciències fonamentals com en les aplicades, de manera que tots els estats puguen beneficiar-se dels resultats de l'exploració del cosmos.

Cada vegada la col·laboració internacional en la conquesta pacífica de l'espai adquireix més importància. I ara es plantegen programes científics d'investigació conjunta i també de preparació i vols conjunts a l'espai. Actualment, al Centre de Formació de Cosmonautes, situat prop de Moscou, es preparen per a volar al cosmos representants d'Àustria, França i altres països.

Estic completament segura que la col·laboració entre cosmonautes i científics de distints països pot arribar a ser encara més fructífera i polifacètica. En aquest sentit crec que la cooperació amb el seu país, els contactes entre científics i enginyers espanyols i soviètics, pot multiplicar-se i ampliar-se.

Espanya ocupa un lloc especial al cor i la ment dels soviètics. Tenim molt en comú: els nostres caràcters, costums, història. Des dels primers anys d'escola ens familiaritzem amb els inoblidables personatges del noble hidalgo Alonso Quijano, el Quixot, i el seu fidel amic Sancho Panza.

Avui com mai adquireixen actualitat les nocions, comunes a tots els homes, del bé i del mal, la moral i la virtut que van inspirar Cervantes a escriure la seua immortal història del cavaller errant.

Amb la gran capacitat de previsió que caracteritza grans escriptors, Cervantes va anticipar el nostre temps, quan solament els valors humans, nova mentalitat en els afers internacionals, poden garantir el futur de tota la humanitat sense perill de cap mena.

La nostra època de problemes universals i eventuals catàstrofes globals, tant nuclears com ecològiques, requereix la conscienciació que la nostra civilització i la mateixa vida a la Terra corren perill de desaparéixer si els homes no s'uneixen en el seu esforç per salvaguardar la vida.

Valentina V.Tereshkova

Nosaltres, els habitants del planeta Terra, hem de fer tot el possible perquè el segle XXI, al llindar del qual ens trobem, siga el primer segle sense por a la catàstrofe global.

Molt depén de nosaltres mateixos, representants de carreres tècniques, científics i enginyers, de tots els qui impulsen amb els seus coneixements i experiència el progrés de la humanitat. De nosaltres depén que els resultats d'aquest progrés s'utilitzen en benefici de la humanitat i no en contra seu, en honor de garantir un període pacífic nou a la història de la civilització i no per destruir-la.

Una gran labor encaminada a establir i reforçar els llaços d'amistat entre representants de distints països, homes i dones de distintes professions, és la que duu a terme la Unió d'Associacions Soviètiques d'Amistat i Relacions Culturals amb Països Estrangers, organització que té molts anys de vida i engloba en les seues files més de 100 societats i associacions d'amistat amb els pobles de tots els continents, incloent-hi -és clar- l'Associació d'Amistat URSS-Espanya. És una de les més actives, celebra festivals i dies de ciència i cultura, familiaritza els nostres pobles amb la història i la vida contemporània d'Espanya i l'URSS, ensenya els idiomes rus i espanyol, fa conferències i seminaris conjunts sobre els problemes que interessen a les societats soviètica i espanyola.

Permeteu-me que considere la decisió de la Universitat Politècnica de València d'atorgar-me el títol de doctora honoris causa com a desig d'aprofundir encara més les ja existents i fructíferes relacions de cooperació entre Espanya i l'URSS.

Per la meua part, els promet que dedicaré tot el meu esforç perquè així siga.

Una vegada més, els agraïsc l'honor que m'han concedit.


EMAS upv