- -
UPV
 

Santiago Grisolía García

Doctor Honoris Causa per la Universitat Politècnica de València. Investit el 3 de desembre de 1991


Biografia

L'obra científica del professor Grisolía s'inscriu a l'època d'or de l'enzimologia i del descobriment dels cicles metabòlics; en tots dos aspectes, la seua contribució en la primera línia del desenvolupament "de la bioquímica, ha sigut transcendent per a l'avanç d'aquesta ciència".

Santiago Grisolía va nàixer a València l'any 1923 i va estudiar medicina a les Facultats de Madrid i València, on fou un dels deixebles més brillants del seu temps.

El 1945 va guanyar per concurs una de les deu beques convocades pel Ministeri d'Educació i Ciència per a estudis a l'estranger, i al gener del 1946 va començar a col·laborar amb el professor Severo Ochoa, als EUA, en els estudis sobre l'enzim màlic. Més tard va passar a la Universitat de Chicago, on va iniciar l'ús dels isòtops marcadors per a l'estudi de pautes metabòliques, tècnica amb la qual va aconseguir demostrar la fixació del CO2 en teixits animals.

L'any 1948 va ser contractat per la Universitat de Wisconsin on va fer una contribució decisiva al coneixement del cicle metabòlic de la urea.

El 1954 va treballar a la Universitat de Kansas com a professor associat i director de l'Institut d'Investigació Mèdica -una fundació privada, unida a la Universitat.

El 1959 és nomenat catedràtic a Kansas, i el 1962 és nomenat director del Departament de Bioquímica, moment que coincideix amb la constitució d'aquest departament. Allí va efectuar una tasca admirable com a mestre i com a investigador sobre el cicle de la urea, degradació de les bases pirimidíniques, glicòlisi, etc., va aïllar els enzims implicats, va aclarir reaccions i va establir nous criteris sobre la natura de l'acció enzimàtica.

El 1974 és nomenat professor distingit de la Universitat de Kansas. L'any 1976 Grisolía va fer-se càrrec de la Direcció de l'Institut d'Investigacions Citològiques, fundat per la Caixa d'Estalvis de València, on ha realitzat una extraordinària tasca.

Grisolía és premi Príncep d'Astúries, doctor honoris causa de moltes universitats, membre de les més prestigioses societats científiques, conseller de fundacions i entitats, president del Comité de Coordinació de la UNESCO per al Genoma Humà, etc. Així mateix, ha sigut distingit amb les condecoracions de més prestigi i amb diversos càrrecs honorífics.


EMAS upv