- -
UPV
 

Rudolf A. Marcus

Doctor Honoris Causa per la Universitat Politècnica de València. Investit el 22 de juny de 1999


Biografia

Va nàixer a Montreal, Canadà l'any 1923, es va graduar a la Universitat de MacGill (Montreal, Canadà) el 1943 i tres anys més tard es va doctorar a la mateixa Universitat.

La seua carrera de científic comença a Ottawa al Consell Nacional de Ciències del Canadà. Va fer els seus estudis més importants sobre teoria de reaccions químiques per transferència de la càrrega electrònica durant la seua etapa com a professor associat de la Universitat Politècnica de Brooklyn (EUA). Actualment ocupa una plaça d'Artur Amos Noyes Professor a l'Institut Tecnològic de Califòrnia (CALTECH).

Té deu títols de doctor honoris causa d'universitats nord-americanes, canadenques, europees i japoneses. És membre honorífic de moltes societats científiques nacionals i internacionals.

Editor honorífic de la revista International Journal of Quantum Chemistry i membre de consells de publicació de 14 revistes internacionals més. President del Consell Nacional d'Investigació i executiu de molts altres organismes públics i privats.

Ha guanyat molts premis internacionals científics de prestigi, com ara medalles de Debye i Gibbs, premis de Lavoisier, Paulling, etc. L'any 1992 va rebre el Premi Nobel per les seues investigacions de reaccions per transferència de la càrrega. Aquestes reaccions tenen una funció important en el cicle pel qual les plantes usen l'energia solar i produeixen oxigen a partir de diòxid de carboni i aigua, en la respiració dels humans i altres éssers vius, i també en molts altres processos com ara la corrosió de metalls, l'emissió de llum de les lluernes o el funcionament de bateries recarregables de cotxes.

Ha publicat centenars d'articles científics originals, articles de revisió, llibres i capítols de llibres.

Casat amb la seua muller durant 50 anys, és pare de tres fills.


EMAS upv