- -
UPV
 

Pedro Duque Duque

Doctor Honoris Causa per la Universitat Politècnica de València. Investit el 6 d'octubre de 2005.


Biografia

Pedro Duque va nàixer el 14 de març de 1963 a Madrid. És casat i pare de tres fills.

És el primer astronauta espanyol que ha viatjat a l'espai i a més ho ha fet en dos ocasions. Va ser entrenat en la Ciutat de les Esteles de Moscou (Rússia) i als Estats Units.Entre 1990 i 1992 va competir amb més de 6.600 candidats que aspiraven a entrar en el primer equip d'astronautes de l'Agència Espacial Europea(EIXA). Després d'aconseguir-ho va passar a formar-se en les instal·lacions als EUA de la NASA, on va ser seleccionat com a suplent per a dos missions.

La seua oportunitat va arribar el 29 d'octubre de 1998 quan va volar per primera vegada a l'espai a bord del transbordador "Discovery" ocupant el lloc d'Enginyer de Vol núm. 3. Cinc anys després, Duque va tornar a l'espai, esta vegada per a viatjar a bord d'una nau russa Soyuz fins a l'estació Espacial Internacional on va romandre 10 dies i va realitzar 25 experiments en les àrees de biologia, fisiologia, física, observació de la terra, educació i noves tecnologies, incloent operacions amb el Microgravity Science Glovebox, un equip científic desenvolupat a Europa.

Al tornar a la Terra, l'astronauta madrileny va decidir dedicar-se en part a la investigació i la docència, en l'ETS d'Enginyers Aeronàutics de la Universitat Autònoma de Madrid, la mateixa en

què es va graduar en 1986 amb una nota mitjana de 10, i en la que des d'agost del 2004 és director d'Operacions de l'USOC, EL Centre d'Operacions i Assistència als Usuaris de les instal·lacions experimentals de l'Agència Europea de l'Espai en l'estació Espacial Internacional (ISS).

En l'actualitat, mentres espera una tercera missió espacial, compagina el seu treball en l'Agència Espacial Europea (EIXA) amb la impartició de classes com a professor en l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeronàutica de la Universitat Politècnica de Madrid.

És membre de la Reial Acadèmia d'Enginyeria i li van ser concedits la "Orde de l'Amistat" de la Federació Russa; la gran creu al mèrit Aeronàutic (febrer de 1999) i el Premi príncep d'Astúries 1999 de Cooperació Internacional que compartix amb els astronautes Chiaki Mukai, John Glenn i Valery Polyakov que els va ser concedit per haver sigut representants dels artífexs de la cooperació internacional en l'exploració pacífica de l'espai. És la primera vegada que Pedro Duque rep esta distinció acadèmica d'una universitat espanyola. Per a la UPV és el segon astronauta que ha investit doctor Honoris Causa, ja que en 1991 va atorgar este reconeixement a la soviètica Valentina Tereskova, la primera dona cosmonauta de la història.


EMAS upv