- -
UPV
 

Norman Foster

Doctor Honoris Causa per la Universitat Politècnica de València. Investit el 4 de desembre de 1992


Biografia

Norman Foster va nàixer a Manchester el 1935. Va estudiar Arquitectura i Urbanisme a la Universitat de Manchester. Després de llicenciar-se el 1961 va ser premiat amb el Henry Fellowship (beca Henry) per a la Universitat de Yale on va fer un màster d'arquitectura.

El 1967 Norman i Wendy Foster van fundar Foster Associates a la sala d'estar del seu pis de dues habitacions. Entre 1967 i 1971 van donar faena a entre 10 i 20 persones.

Norman Foster va treballar amb R. Buckminster Fuller en una sèrie de projectes entre 1968 i 1983. Vint-i-cinc anys més tard, el 1992, Foster Associates va passar a ser Sir Norman Foster i Companyia (Sir Norman Foster & Partners), una empresa internacional el treball de la qual ha rebut, des que va començar, més de 60 guardons i distincions pel seu bon fer i ha guanyat 14 concursos internacionals sobre construccions. Actualment té oficines a Berlín, Frankfurt, Hong Kong, Nimes i Tòquio, i una plantilla de 180 arquitectes, dissenyadors, constructors de maquetes i els equips respectius.

El 1983 Norman Foster va rebre la Reial Medalla d'Or d'Arquitectura i l'any 1990 li van atorgar el títol de Sir (cavaller) en la celebració de l'aniversari de la Reina.

El 1991 va rebre el premi Mies van de Rohe d'arquitectura europea, la Medalla d'Or de l'Acadèmia Francesa d'Arquitectura i el nomenament de doctor honoris causa pel Royal College of Art (Reial Escola de l'Art) de Londres i més recentment, l'Arnold W. Brunner Memorial Prize de l'Acadèmia d'Arts i Lletres de Nova York.

Norman Foster és membre del Royal Institute of British Architects, membre de la Royal Academy of Arts de Londres; membre d'honor del Bund Deutscher Architecten; membre de l'Acadèmia Internacional d'Arquitectes, Sofia; conseller del Royal College of Art (Reial Escola d'Art); té el títol de doctor honoris causa per les universitats de Bath, East Anglia i Humberside i posseeix el guardó de la Fundació Japonesa de Disseny i el Kunst-preis atorgat per l'Academie der Kunst de Berlín. És soci de l'Académie Royal de Belgique i membre de l'Ordre d'Architectes Français.

Norman Foster ha pronunciat conferències per tot el món i ha ensenyat arquitectura al Regne Unit i als Estats Units. Ha sigut vicepresident de l'Architectural Association de Londres i és membre del consell d'educació i professor examinador del Royal Institute of British Architects.

Entre les principals construccions s'inclou el centre Sainsbury d'Arts Visuals de Norwich, la seu central del Hong Kong and Shangai Banking Corporation a Hong Kong, les galeries Sackler a la Royal Academy of Arts de Londres, el tercer aeroport internacional de Londres anomenat Stansted, la torre Century de Tòquio, la torre de Collserola i el Carré d'Art (galeria d'art i centre cultural de Nimes).

Hi ha previst realitzar projectes a King's Cross i Greenwich a Londres, a Nimes i Canes a França, a Berlín, a Duisburg i a Lüdenscheid a Alemanya i a Rotterdam a Holanda.

Entre les primeres construccions trobem l'oficina central de Willis Faber & Dumas a Ipswich (Anglaterra), que ha sigut premiada, i també disposem del centre Renault de Swindon.

Com a projectes recents tenim la nova seu central de Commerzbank a Frankfurt, el nou aeroport de Chek Lap Kok a Hong Kong que, sobre una superfície de 1.248 hectàrees, és el projecte més gran del món; i el Musée de la Prehistoire a Gorges du Verdon, a França. S'estan construint vivendes unifamiliars a Còrsega, Alemanya, Japó i París. Es continuen dissenyant noves línies de mobles per a Tecno de Milà.

Els treballs de Sir Norman Foster & Partners s'han exhibit a Londres, Nova York, París, Lió, Tòquio, Berlín, Madrid, Barcelona, Bordeus, Venècia i Milà. Els seus treballs estan representats a la col·lecció permanent del Museu d'Art Modern de Nova York i al centre de Georges Pompidou de París.

Guardons

1964    Premi al projecte de disseny arquitectònic per Waterfront Housing, Cornwall.

1965    Premi al projecte de disseny arquitectònic per Housing Couln, Surrey.

1966    Premi al projecte de disseny arquitectònic per Reliance Controls Ltd., Swindon.

1967    Premi del Financial Times d'arquitectura industrial. Reliance Controls Ltd., Swindon.

1969    Premi al projecte de disseny arquitectònic pel Centre Fred Olsen, Millwall Docks. Premi del Royal Institute of British Architects per Creek Vegen, Cornwall.

1970    Premi del Financial Times d'arquitectura industrial pel Centre Fred Olsen, Millwall Docks.

1971    Premi del Financial Times d'arquitectura industrial per Computer Technology Ltd.

1972    Premi Structural Steel-IBM (UK) Limited, Cosham. Premi del Royal Institute of British Architects IBM (UK) United, Cosham.

1974    Premi del Financial Times d'arquitectura industrial Modern Art Glass Ltd., Thamesmead.

1976    Premi en memòria de RS Reynolds per Willis Faber HQ. Premi Internacional d'Arquitectura per l'Escola de xiquets discapacitats, Liverpool. Premi d'Economia i Indústria per la conservació de l'entorn de Willis Faber and Dumes Ltd., Ipswich.

1977    Premi del Royal Institute of British Architects per Willis Faber and Dumes Ltd., Ipswich. Premi del Royal Institute of British Architechts per l'Escola de xiquets discapacitats de Liverpool.

1978    Premi Structural Steel Finnistort pel Centre Sainsbury d'Arts Visuals, Norwich. Premi del Royal Institute of British Architects, Centre Sainsbury d'Arts Visuals, Norwich.

1979    Guanyador del concurs internacional per a dissenyar la seu central del Hong Kong Bank a Hong Kong. Premi de l'oficina de turisme pel Centre d'Arts Visuals, Norwich. Premi en memòria de RS Reynolds pel Centre Sainsbury d'Arts Visuals, Norwich.

1980    Menció en premi Structural Steel-IBM (UK) Limited, Greenford. Premi Museum of the year (Museu de l'any) pel Centre Sainsbury d'Arts Visuals, Norwich. Premi Ambrose Congreve-Centre Sainsbury d'Arts Visuals, Norwich. Sisé Premi Internacional d'Arquitectura, Brussel·les, pel Centre Sainsbury d'Arts visuals, Norwich.

1981    Guanyador del concurs internacional per a la construcció de l'estadi nacional d'atletisme en pista coberta, Frankfurt. Premi del Financial Times d'arquitectura industrial-IBM (UK) Limited, Greenford. Elogi del Royal Institute of British Architechs-IBM (UK) Limited, Greenford.

1982    Guanyador del concurs internacional per a la seu central de la BBC a Londres.

1983    Reial Medalla d'Or d'Arquitectura. Premi de la Premier d'Arquitectura de la Royal Academy, Londres-Banc Hong Kong.

1984    Guanyador del concurs internacional per al disseny del Centre d'Art Contemporani de Nimes, França. Menció d'honor del premi La Auguste Perret per la tecnologia aplicada en arquitectura. Premi del Financial Times Architecture at work pel Centre Renault. Premi Civic Trust pel Centre Renault, Swindon.

1986    Premi especial de la Institution of Structural Engineers pel Hong Kong Bank. Premi Structural Steel pel Hong Kong Bank. Premi Marble Architectural pel Hong Kong Bank. Premi en Memòria de RS Reynolds concedit per la AIA pel Hong Kong Bank. Primer premi europeu d'arquitectura industrial, Hannover, pel Centre Renault.

1987    Guanyador del concurs internacional del macroprojecte de King's Cross, Londres. Premi de la Funció Japonesa de Disseny. Premi del centre de disseny de Stuttgart-Mobiliari Nomos de Tecno, Milà, Itàlia. Premi Compasso d'Oro pel Mobiliari Nomos de Tecno.

1988    Premi Anual Interiors (EUA) per l'Esprit shop, London. Premi PA Innovations. Premi Quaternario de tecnologia innovadora en arquitectura Hong Kong Bank. Guanyador del concurs internacional per a la construcció del metro de Bilbao, Espanya. Guanyador del concurs internacional de la torre olímpica, Barcelona, Espanya.

1989    Premi de la indústria britànica de construcción per Stockley Park, Uxbridge. Guanyador del concurs de la biblioteca del Cranfield Institute of Technology, Bedfordshire.

1990    Medalla dels Regents del Royal Institute of British Architects per Willis Faber and Dumes, Ipswich. Guanyador del concurs internacional del viaducte de Rennes, França. Premi The Chicago Architecture. Guanyador del concurs per a la construcció de la biblioteca de la Facultat de dret de la Universitat de Cambridge.

1991    Premi Gas Energy Management per Stansted Airport. Premi National Childcare Facilities per Stansted Airport. Premi especial de la Institution of Structural Engineers per la Torre Century. Premi d'economia i indústria per la conservació de l'entorn de Stansted Airport. Premi d'urbanisme en les bodes de plata del Royal Town Planning Institute Stansted Airport. Premi Colourcourt de construcció. Primer premi per l'aparcament i baldaquins de l'aeroport de Stansted. Guanyador del concurs internacional del Commerzbank, Frankfurt. Guanyador del concurs internacional per al macroprojecte del port interior de Duisburg, Alemanya. Guanyador del concurs internacional per al Deuxième Lycée Polyvalent Regional Fréjus, França. Premi d'arquitectura Aluminium Imagination per Stockley Park. Premi d'arquitectura Aluminium Imagination per la seu central d'ITN. Premi d'arquitectura Aluminium Imagination per Stansted Airport. Medalla d'Or de l'Acadèmia Francesa de París a Norman Foster. Premi Mies van der Rohe d'arquitectura europea 1990 per Stansted Airport.

1992    Guanyador del concurs internacional per a la construcció del Musée de la Prehistoire, Gorges du Verdon, França. Guanyador del concurs internacional per a la construcció d'un nou aeroport a Chek Lap Kok, Hong Kong. Premi de Nikkel Business Publications de nova tecnologia per la Torre Century. Premi de l'associació Lightwight Metal Cladding per la Torre Century. Premi Mansell Refurbishment per les Galeries Sackler, Royal Academy of Arts. Premi especial d'aparcaments de l'English Tourist Board (oficina de turisme anglés), categoria rural per l'aparcament de l'aeroport de Stansted. Premi al millor edifici de 1992 del consell britànic per les oficines de la seu central d'ITN. Premi en memòria d'Arnold W. Brunner, atorgat per l'American Academy and Institute of Arts and Letters, Nova York a sir Norman Foster. Premi de la Royal Fine Art Comission i edifici de l'any del Sunday Times Galeries Sackler, Royal Academy of Arts. Guanyador del concurs internacional per a la construcció de l'annex al Joslyn Arts Museum, Omaha. Premi Brunel, Madrid-Estació del British Rail (Feerrocarril Britànic) a Stansted. Premi al mèrit de la Institution of Civil Engineers (enginyers de camins, canals i ports) Galeries Sackler, Royal Academy of Arts. Premi BBC, Tòkio per la Torre Century. Premi Alcántara d'Obres Públiques a països llatinoamericans per la Torre Barcelona. Premi Dryline. Wall-Galeries Sackler. Premi de la Concrete Society per l'aeroport de Stansted. Premi d'arquitectura del Royal Institute of Britich Arquitects per Crescent Wing, centre Sainsbury d'Arts Visuals. Guanyador del concurs internacional del parc de Negocis, Berlín. Premi Interiors (EUA) Galeries Sackler. Premi de la indústria britànica de la construcció per les Galeries Sackler. Premi per l'aprofitament energètic de la Royal Institution of Chartered Surveyors (reial institució de diplomats en topografia) per l'aeroport de Stansted. Premi Structural Steel per l'aeroport de Stansted. Premi Structural Steel per les Galeries Sackler. Premi Civic Trust per Crescent Wing, centre de Sainsbury d'arts visuals. Premi Civic Trust per l'aeroport de Stansted. Premi a la il·luminació interior per l'aeroport de Stansted.


EMAS upv