- -
UPV
 

Muna al Hussein

Doctora Honoris Causa per la Universitat Politècnica de València. Investida el 2 d'octubre de 2003.


Biografia

Antoinette Avril Gardnier, qui fóra segona esposa del rei Hussein de Jordània i mare de l'actual sobirà, Abdublah II, va nàixer en Suffolk, Anglaterra, l'any 1941 i és mare de 4 fills (el príncep Faisal va nàixer l'any 1963 i l'any 1968 les bessones, princeses Aisha i Zein). Va ser una mare atenta i esposa entregada, però també una dona compromesa amb el seu poble. Com a reina, no va poder ignorar la terrible guerra dels sis dies l'any 1967 contra Israel i l'enfrontament l'any 1970 amb els comandos palestins. Sens dubte, van ser moments dramàtics per a la nació jordana.

Filla única de l'enginyer militar Walter Percy Gardiner i Doris Elizabeth Sutton, l'any 1960 son pare va ser traslladat a Amman com a tinent coronel de la Missió Militar britànica a Jordània. Allí va conéixer el Rei Hussein amb el que es va casar al maig de 1961. Després del seu matrimoni, es va convertir a l'islamisme amb el nom de Muna al Hussein. Des de llavors ha desenvolupat una activa labor social a favor dels desfavorits i, molt especialment, en benefici de les dones jordanes.

L'any 1962 va crear la Facultat d'Infermeria (que porta el seu nom) i la primera escola oficial d'ATS (Auxiliar Tècnic Sanitària). Ella mateixa es va convertir en infermera i va animar a les famílies jordanes que enviaren a les seues filles a la nova facultat. Ha mantingut una relació activa amb la Cheshire Home, un

centre de rehabilitació i residència per a discapacitats físics. És presidenta del Consell de Malalties de Jordània i a més Sou consellera Honorària del Centre de Col·laboració al Desenvolupament de la Infermeria de l'Organització Mundial de la Salut. En gran manera és responsable de les magnífiques relacions que esta institució acadèmica manté amb les universitats Jordanes.

Abdallah tenia 10 anys quan els seus pares es van divorciar en 1972. Sa mare es va anar llavors provisionalment de Jordània i el jove príncep es va quedar en el país amb son pare, encara que viatjant ben sovint a Gran Bretanya, on solia passar llargues temporades en el col·legi Saint Edmund, comtat de Surrey. D'esta manera, la princesa Muna -que actualment sí que viu a Jordània- sempre es va mantindre en estret contacte amb els seus fills.

Abdallah es va casar el 10 de juny de 1993 amb Rania al Yassin, una jordana d'origen palestí (la reina gaudix d'una forta popularitat entre els palestins de Jordània). Tenen dos fills: el príncep Hussein, nascut el 28 de juny de 1994, i la princesa Imant, nascuda el 27 de setembre de 1997. Són els néts de Muna. El virtual nou monarca, d'estatura mitjana, maneres afables i facilitat de tracte amb els seus subordinats, manté sòlides amistats amb diversos prínceps del golf Pèrsic, amb els que es troba regularment.


EMAS upv