- -
UPV
 

Luis Blanes Arqués

Doctor Honoris Causa per la Universitat Politècnica de València. Investit el 19 de gener de 2005.


Biografia

Luis Blanes va nàixer en la localitat turolense de Rubielos de Mora l'any 1929, encara que de família alcoiana i tota la seua vida ha mantingut la seua vinculació amb Alcoi.

Està considerat com un dels grans compositors i investigadors musicals espanyols del moment. Va iniciar la seua formació musical amb professors de la talla de José Roca, Manuel Palau, Enrique González, Simona Ple i el Pare Vicente Pérez-Jordi, que de manera especial li ha influït en tota la seua carrera artística (sobre ell va fer la seua tesi doctoral l'any 1996 "Personalidad del padre Vicente Pérez-Jorge a través de la su música y de sus escritos").

És catedràtic d'harmonia en el Conservatori Superior de Música de València i altres centres espanyols. Té una àmplia obra coral, camerística i per a banda a més de ser autor d'algunes de les publicacions més utilitzades en formació musical com la seua "Teoria i pràctica de l'harmonia Tonal". És defensor de la reincorporació dels estudis musicals a l'àmbit universitari i corregir l'errada del 17 de juny de 1868, quan Severo Catalina, en aquell moment ministre en funcions, va decidir eliminar de la Universitat els

estudis de Música. En gran manera és l'inductor que la Universitat Politècnica de València oferisca entre la seua oferta acadèmica el primer doctorat en Música d'una universitat espanyola. Any rere any, la demanda és cada vegada major.

Admirador de Bach, les seues composicions presenten una contínua busca i aplicació de nous sistemes d'organització sonora i un gran interés per les combinacions tímbriques noves.

En 2002 va rebre la dignitat d'Insigne de la Música Valenciana. La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana li va atorgar al juliol del 2004 el premi Euterpe d'Investigació Musical i el 19 de maig del 2005 va ser nomenat Acadèmic Investigador de l'Acadèmia de la Música Valenciana.

En el seu honor, l'acte va finalitzar amb una actuació a càrrec del Cor Polifònic de la Universitat Politècnica i de la soprano Emilia Onrubia, que junt amb el pianista Joseph Mardón, van interpretar diverses peces per a piano i cant compostes per ell


EMAS upv