- -
UPV
 

Joaquín Rodrigo Vidre

Doctor Honoris Causa per la Universitat Politècnica de València. Investit el 31 de maig de 1988


Discurs

Molt honorable senyor,
Excel·lentíssims senyors,
Senyores i senyors;

Unes paraules sobretot plenes d'emoció, plenes de sinceritat, per donar les meues més sentides gràcies per aquest nomenament que és un gran honor que procuraré meréixer, i que compartisc amb la meua muller i la meua filla. Tots tres els donem les gràcies.

Com tothom sap, vaig nàixer a Sagunt, però de molt menut vaig arribar a València amb els meus pares que s'hi van traslladar amb la seua nombrosa prole, perquè érem deu germans. Llavors València era encara una ciutat tranquil·la i petita on la vida musical era més aviat escassa; es reduïa als vuit o deu concerts que feia la Societat Filharmònica i a molt poques representacions d'òpera. Recorde que la primera òpera que vaig escoltar va ser Rigoletto , que em va omplir d'alegria i després d'altres com Aïda, Lohengrin , etc.

Molt prompte vaig sentir la crida de la música i en aquella València vaig començar els meus estudis musicals. Als vuit anys vaig començar el piano, el violí i després la composició. Les meues primeres obres publicables daten de l'any 23, amb una suite per a piano, uns esbossos per a violí, unes quantes obres per a piano, i l'any 24 vaig fer debutar com a compositor en els concerts que l'Orquestra Simfònica, dirigida pel mestre Izquierdo, feia a l'estiu als Vivers, amb l'estrena d'un petit assaig simfònic titulat Juglares , que va meréixer una bona acollida i l'elogi d'Eduard López-Chávarri i Enric Gomà, que eren crítics de Las Provincia i el Diario de Valencia respectivament, amb els quals a partir de llavors em va unir una gran amistat i als quals dec valuosos consells i les seues lectures abundants de llibres musicals, anàlisis, etc.

La meua gran il·lusió era anar a París per tal d'ampliar estudis i conéixer la vida musical d'aquesta gran ciutat que aleshores era la capital musical d'Europa, i vaig poder fer-ho l'any 28 i ingressar en els cursos de composició que Pablo Dukas feia a l'Escola Normal de Música, l'autor de l'Aprenent de bruixot , autor que em va honrar amb el seu afecte i consideració. Gràcies a la seua protecció i la seua influència vaig poder editar unes obres i estrenar dues composicions amb la llavors famosa orquestra Straram: Cinc peces infantils i Preludi per a un poema a l'Alhambra , i que van ser molt ben acollides pel públic i per la premsa. Poc després vaig tenir la immensa fortuna de conéixer Victòria, la que havia de ser la meua dona, i llavors notable pianista que acabava d'obtenir el diploma del Conservatori de París i vam travar una gran amistat que després es va transformar en amor. Pocs anys després ens vam casar a València. Més tard va nàixer la nostra filla Cecilia i Cecilia ens va donar dues nétes que no han pogut venir perquè estan en època d'exàmens.

Joaquín Rodrigo Vidre

L'any 39 ens vam instal·lar a Madrid on vaig iniciar i vaig desenvolupar més tard una intensa activitat. Vaig obtenir el Premi Nacional amb l'estrena del concert Heroico , per a piano i orquestra, però l'any 40 es va estrenar el Concierto de Aranjuez , que es va interpretar repetides vegades, però que sobretot va obtenir un rotund èxit quan es va estrenar a París pel llavors molt jove guitarrista Narciso Yepes. Tant ell com l'obra van causar una gran sensació.

Després van venir moltes estrenes: el Concierto de verano , per a violí, el Concierto serenata per a arpa, dos concerts per a violoncel, per a dues guitarres, per a quatre guitarres, per a flauta, etc.; diverses obres per a orquestra, per a piano, moltes cançons,... Paral·lelament a la meua activitat com a compositor, vaig exercir la crítica en el llavors acabat de fundar diari Pueblo i vaig ser professor d'Història de la Música a la Universitat en què vaig dirigir la càtedra Manuel de Falla. Des de l'any 40 vaig ser responsable de la secció d'Art i Propaganda de l'Organització Nacional de Cecs. Aquests són en poques paraules els meus records dels meus anys de més activitat, jalonats de nombrosos viatges a través de la geografia universal.

Després la meua tasca s'ha reduït a la composició: he anat estrenant, he anat component, he anat publicant, i ara treballe en una obra que he tingut l'honor que m'haja encarregat la Generalitat per commemorar el 750 aniversari de l'arribada del rei en Jaume. Ara treballe en això per tal d'acabar-la al més prompte possible. Serà una obra per a orquestra, una espècie d'obertura, no gaire llarga.

Només em resta repetir les gràcies més expressives per aquest acte que no oblidarem mai, dirigides a l'Excm. Sr. Rector, a tot el Claustre i també a tots els presents.


EMAS upv