- -
UPV
 

Zubin Metha

Doctor Honoris Causa per la Universitat Politècnica de València. Investit el 24 de mayo de 2008


Biografía

Zubin Mehta va nàixer l'any 1936 a Bombai. Va rebre els primers coneixements musicals de son pare, Mehli Mehta, fundador de l'Orquestra Simfònica de Bombai. Després d'un període curt d'estudis de medicina a Bombai, l'any 1954 se'n va anar a Viena on va formar part del programa per a directors d'orquestra sota les ordres de Hans Swarowsky a l'Akademie für Musik.

L'any 1958 va guanyar el Concurs Internacional de Directors d'Orquestra de Liverpool i un premi a l'acadèmia d'estiu Tanglewood. El 1961 ja havia dirigit les orquestres filharmòniques de Viena, Berlín i Israel, amb les quals encara manté un contacte estret.

Va ser director musical de l'Orquestra Simfònica de Mont-real des del 1961 fins al 1967, i l'any 1962 fou nomenat director musical de l'Orquestra Filharmònica de Los Angeles, càrrec que va mantenir fins al 1978. L'any 1969 també va acceptar el càrrec d'assessor musical de l'Orquestra Filharmònica d'Israel, de la qual arribà a ser director musical el 1977. L'any 1981 en va ser nomenat director musical amb caràcter vitalici.

Ha dirigit més de dos mil concerts amb aquesta orquestra extraordinària, amb la qual ha dut a terme gires arreu del món. L'any 1978 va ser nomenat director musical de la Filharmònica de Nova York i càrrec que tingué durant 13 anys, el període més llarg de permanència d'un director musical en la història de l'orquestra. Des del 1985 fou primer director del Teatre del Maggio Musicale Fiorentino.

El 1963 va debutar com a director d'òpera amb Tosca, a Mont-real. De llavors ençà, ha dirigit la Metropolitan Opera de Nova York, l'Òpera Nacional de Viena, la Royal Opera House, Covent Garden, Scala de Milà, els teatres d'òpera de Chicago i Florència i el Festival de Salzburg.

Entre 1998 i 2006 va ser director de l'Òpera Nacional Bavaresa amb la qual va dirigir més de 400 interpretacions. La llista de premis i honors atorgats a Zubin Mehta és extensa i inclou el Nikisch-Ring, rebut de mans de Karl Böhm, és ciutadà honorari de Florència i Tel-Aviv i membre honorari de l'Òpera Nacional de Viena el 1997. L'any 1999, les Nacions Unides li van lliurar el Lifetime Achievement Peace and Tolerance Award, el 2001 li van atorgar el títol de director honorari de l'Orquestra Filharmònica de Viena, el 2004 l'Orquestra Filharmònica de Munich li atorgà també aquesta mateixa distinció, igual que la Filharmònica de Los Angeles i el Teatre del Maggio Musicale Fiorentino el 2006.

Al final de la trajectòria a l'Òpera Nacional Bavaresa va ser nomenat director honorari de l'Orquestra Nacional Bavaresa i membre honorari de l'Òpera Nacional Bavaresa. Al desembre del 2006 va rebre el Kennedy Center Honor i el Gesellschaft der Musikfreunde Wien el va nomenar membre honorari pel novembre del 2007.

A l'octubre de 2006 va inaugurar el Palau de les Arts Reina Sofia a València, en el qual va emprendre un projecte de tres anys amb el cicle L'anell del nibelung, de Richard Wagner, produït per la Fura del Baus a València i Florència.


EMAS upv