La Universitat Politècnica de València (UPV), a través del Vicerectorat de Responsabilitat Social i Cooperació, s'adhereix un any més a la campanya de sensibilització del 3 de desembre, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, un problema que afecta, segons les Nacions Unides, al voltant de 1.000 milions d'éssers humans -el 80% dels quals viuen en països en vies de desenvolupament-, dels quals més de 100 milions són xiquets.
Conscienciada de la necessitat d'adaptar-se a les persones amb discapacitat i permetre'ls així l'accés a la tecnologia i la participació plena i igualitària en tota mena de situacions, la UPV treballa des de fa anys a fomentar la seua integració total en la societat a través de múltiples projectes de recerca i d'iniciatives socials que ja han donat fruit, tot i que encara queda molt de camí per recórrer.
Circuit de sensibilització, taules redones, i música en directe
Així, al caliu de la commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, la UPV ha confeccionat un programa d'activitats que pretén aportar un granet d'arena més a la sensibilització social sobre el tema.
Amb aquest objectiu, l'Àgora del campus de Vera de la UPV acollirà, de 10 a 15 hores, el circuit "Accessible i inaccessible, tu tries" que, amb la col·laboració de la Fundació ONCE de València, simula diferents obstacles i barreres de diverses menes a fi que la comunitat universitària puga posar-se en la pell d'una persona discapacitada, tot recorrent el circuit en cadira de rodes, amb crosses o amb els ulls tapats.
Aquest mateix emplaçament acollirà la instal·lació d'un estand informatiu on hi haurà diverses associacions dedicades a la inserció social, educativa i laboral del col·lectiu de persones amb discapacitat, entre les quals l'Associació Espurna, la finalitat de la qual és la inserció social i laboral de persones amb discapacitat psíquica. També ací tindrà lloc una actuació a càrrec de l'alumna del campus del Berklee College of Music de València i cantant cega Precius Pérez, que a més explicarà en primera persona les seues vivències i el seu esperit de superació per a no rendir-se mai malgrat les limitacions
De la seua banda, la Fundació CEDAT-UPV ha organitzat una taula redona en què es proporcionarà als assistents una visió global i interdisciplinària sobre la diversitat i la inclusió en l'educació superior. En aquesta taula redona, que tindrà lloc a la sala d'actes de l'ETSINF, es parlarà dels reptes que han d'abordar per a poder proporcionar a totes les persones les mateixes oportunitats per a desenvolupar-se personalment i professionalment.
L'objectiu fonamental és sensibilitzar i conscienciar especialment els joves i el conjunt de la ciutadania del que és la vida per a les persones amb diversitat funcional, i del fet que tenir una diferència no incapacita per a desenvolupar certes activitats. Tots hem d'implicar-nos a facilitar la vida i el desenvolupament d'aquestes persones, ja que una societat perfecta és on totes les persones són iguals amb els mateixos drets, independentment de les capacitats que tinguem cadascun
La inclusió a través de l'esport
L'activitat fisicoesportiva també és fonamental per a les persones amb discapacitat a causa dels múltiples beneficis físics, psicològics i socials que aporta. Per això, des del Servei d'Esports, la UPV se suma un any més a la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat per a "treballar en pro d'un esport per a tots que contribuïsca en la UPV a la plena inclusió i la participació efectiva de les persones amb diversitat funcional."
Amb aquesta finalitat, des de la UPV es treballa en l'àmbit esportiu per a promoure la participació esportiva, eliminar resistències i facilitar instal·lacions accessibles i inclusives. Així, "disposem d'instal·lacions i equipaments completament adaptats, com la nostra sala de musculació. I, des d'enguany, les persones amb diversitat funcional que formen part de la comunitat universitària poden ser soci d'Esports i accedir a tota l'oferta esportiva de la UPV de manera gratuïta".
A més, per a celebrar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, des del Servei d'Esports s'han programat diverses accions de sensibilització i promoció esportiva que arrancaran el dijous, 30 de novembre, a les 20,30 h, amb una exhibició de golbol (esport paralímpic específic per a persones amb discapacitat visual).
El divendres dia 1 de desembre, a les 13 hores, hi haurà una sessió de balls llatins, amb els ulls embenats, per a experimentar la sensació que té una persona cega cada vegada que pretén fer alguna cosa tan quotidiana com pot ser el ball. I durant tot el dia el Servei d'Esports oferirà una Jornada de Portes Obertes per a donar a conèixer l'oferta que posa a disposició per a facilitar la pràctica esportiva tant a l'alumnat com al personal docent i investigador i d'administració i serveis amb discapacitat o altres persones amb diversitat funcional.
Atenció, assessorament i suport en matèria de diversitat funcional
Totes les activitats programades són gratuïtes i d'accés lliure, i estan encaminades a sensibilitzar la comunitat universitària perquè la inclusió forme part de la seua cultura. Així, des de la UPV es treballa intensament i en col·laboració amb diverses entitats i institucions implicades en aquest camp para entre tots avançar en el camí cap a la plena integració social, acadèmica, cultural i laboral de les persones amb discapacitat.
Amb aquesta premissa, la UPV reafirma la seua vocació de servei i compromís amb la societat, mitjançant el desenvolupament d'actuacions que impulsen la plena i efectiva inclusió social de les persones amb discapacitat a través de l'ocupació, la formació i l'accessibilitat universal. Per aquest motiu, durant tot l'any es desenvolupen diverses iniciatives i programes en aquest àmbit i és en aquestes dates, amb la celebració del 3 de desembre, quan reforcem aquest propòsit amb la finalitat de configurar un espai de trobada on les persones amb capacitats diferents i la comunitat universitària, en general, compartisquen activitats i propostes que ens recorden que tots som iguals i que la vertadera inclusió en una societat es produeix quan aquesta es compon de membres que tenen capacitats molt diverses.
El programa detallat es pot consultar en l'enllaç que figura a continuació.
Notícies destacades