- -
UPV
 

Fantomes

La UPV desenvolupa nous models sintètics d'especial interès per a la creació de tecnologia d'exploració mèdica i la verificació de dispositius 5G

[ 27/04/2016 ]
Fantomes

Un equip d'investigadors de l'Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia de la Universitat Politècnica de València (iTEAM-UPV) i el Centre de Biomaterials i Enginyeria Tissular de la UPV ha creat una sèrie de models sintètics o fantomes (phantoms) que simulen les propietats electromagnètiques de diferents teixits i òrgans humans, com la permitivitat relativa complexa, la constant dielèctrica i el factor de pèrdues o conductivitat.


Aquests models resulten d'especial interès per al desenvolupament de noves tecnologies d'exploració mèdica i, en general, per a la verificació de dispositius de comunicació mòbil 5G.


Resposta al creixent interès per dispositius implantats en l'organisme per facilitar el diagnòstic mèdic


El treball dels investigadors de la UPV respon al creixent interès, durant els últims anys, per l'ús de nous dispositius de telecomunicacions que, implantats en l'organisme, faciliten el diagnòstic clínic.


Aquests equips poden estar integrats en càpsules d'administració oral, com a sensors o sistemes de monitoratge mèdics, per a registrar informació biològica de l'interior de l'organisme i transmetre-la posteriorment a l'exterior.


Permetria reduir l'experimentació animal o humana prèvia a la comercialització de les noves tecnologies


Segons expliquen els investigadors, aquests dispositius es comuniquen sense fil, enviant ones electromagnètiques a través del cos, que es comporta com un mitjà de transmissió. No obstant això, per a la creació i verificació prèvies a la seua comercialització, és necessària l'experimentació animal i en humans.


És en aquest punt on adquireixen rellevància els models i la metodologia desenvolupats pels investigadors de la UPV, i patentats per la mateixa universitat, atès que permetrien reduir l'experimentació animal o humana.


Narcís Cardona, investigador de l'iTEAM de la UPV, assenyala que "ajudarien a avaluar la transmissió d'ones electromagnètiques en la banda de freqüències UWB (ultra-wide band) -que comprèn de 3,1 a 10,6 GHz- i formaran part de les futures xarxes d'àrea personal, així com d'altres de banda més estreta, com la ISM".


Emula, des del punt de vista electromagnètic, òrgans com el fetge o el cor


El fantoma consisteix, bé en una mescla líquida, bé en un polímer entrecreuat (hidrogel) amb la forma i les dimensions d'interès -per emular un òrgan en particular a nivell electromagnètic- capaç d'albergar aquests líquids o mescles d'aquests al seu si.


Ana Vallés, investigadora del Centre de Biomaterials i Enginyeria Tissular de la UPV, conclou afirmant que, "amb la metodologia desenvolupada, es poden emular a la carta, des del punt de vista electromagnètic, òrgans com el fetge, el cor, el pàncrees, el còlon o el cartílag, per a alguns dels quals no hi ha avui dia fantomes en el mercat o proposats, ni tan sols a una freqüència concreta".


Més informació
    Notícia UPV TV

Notícies destacades


Nova delegada d'alumnat de la UPV Nova delegada d'alumnat de la UPV
Lea Olcina Botella estudia el Grau en Tecnologia Digital i Multimèdia en l'ETS d'Enginyeria de Telecomunicació
Projecte CUCO Projecte CUCO
El CVBLaB participa en un consorci que investiga l'ús de la computació quàntica i la seua aplicació a indústries estratègiques
La UPV llança K, el seu nou canal audiovisual La UPV llança K, el seu nou canal audiovisual
L'ACOM-UPV col·loca cinc pantalles grans al campus de Vera perquè centres, instituts, serveis i alumnat puguen emetre els seus vídeos, animacions, promocions i notícies
Rànquing GreenMetric Rànquing GreenMetric
La UPV se situa entre les 200 universitats del món més compromeses amb el medi ambient
Premi COSO Premi COSO
Carlos Antolín, estudiant de Comunicació Audiovisual en la EPSG: "Aquest premi és un reconeixement a l'esforç realitzat els tres últims anys"
Avelino Corma, investigador distingit Avelino Corma, investigador distingit
Ha guanyat el concurs del Programa propi d'incentivació de la I+D+i llançat pel Vicerectorat d'Investigació per a atraure personal investigador excel·lent a la UPV

EMAS upv