- -
UPV
 

Premis IDEA

Premis IDEA

Els investigadors de la Universitat Politècnica de València José Miguel Mulet i Pilar Bosch han sigut guardonats en la VIII edició dels Premis IDEA.José Miguel Mulet, investigador de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP) -centre mixt de la Universitat Politècnica de València i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)- i director del Màster en Biotecnologia Molecular i Cel·lular de Plantes, ha sigut premiat en la categoria Tecnologies pel projecte Hemoglobines vegetals per a la millora biotecnològica de cultius.


La idea premiada consisteix a utilitzar hemoglobines vegetals com a dianes de millora biotecnològica. Durant la seua etapa postdoctoral en el laboratori del professor Ramón Serrano a l'IBMCP, José Miguel Mulet va identificar el poder d'aquestes proteïnes per a afrontar la sequera, en augmentar la seua expressió en diferents organismes model com el llevat o la planta model Arabidopsis thaliana, resultats que van ser patentats al seu moment.


Un altre aspecte interessant és que aquestes proteïnes uneixen ferro, per la qual cosa poden augmentar l'acumulació en la planta d'aquest mineral i millorar-ne el contingut nutricional. Actualment, en col·laboració amb el grup de Carmina Gisbert a l'Institut Universitari de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana (COMAV) de la UPV, l'equip del professor Mulet té previst desenvolupar plantes de tomaca i d'albergínia que sobreexpressen l'hemoglobina vegetal, i avaluar-ne la capacitat de tolerar la sequera i el contingut en ferro.


D'altra banda, Pilar Bosch, investigadora de l'Institut de Restauració del Patrimoni de la UPV, ha sigut guardonada en la categoria Ciències Socials, Comunicació, Art i Humanitats. El jurat ha premiat el seu treball Bioneteja del patrimoni historicoartístic: BioCleanArt.


El projecte, desenvolupat per un grup multidisciplinari d'investigadors de la UPV, del qual forma part aquesta jove biòloga i doctora en Restauració, consisteix en una nova tècnica de bioneteja que, mitjançant l'ús de bacteris vius, aconsegueix eliminar de manera eficient diferents tipus de contaminants, com ara les eflorescències salines i restes de cola sobre pintura mural, frescs i materials petris.


Aquest innovador mètode s'ha utilitzat per primera vegada a Espanya sobre els frescs restaurats d'Antonio Palomino, a l'església de Sant Joan del Mercat de València, amb uns resultats espectaculars.


Més informació
  • Notícia en UPV TV

Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Esport lliure de COVID-19 Esport lliure de COVID-19
La Càtedra de l'Esport UPV certifica el compliment de la normativa en instal·lacions i clubs
InTheMed InTheMed
La UPV lidera un projecte internacional de millora en la gestió de les aigües subterrànies a través de la innovació i la sostenibilitat
Fibril·lació auricular Fibril·lació auricular
José Joaquín Rieta, investigador del campus de Gandia UPV, lidera un grup internacional que treballa en la possibilitat de predir l'aparició de l'arrítmia amb 2 hores d'antelació
#GlobalChallenge #GlobalChallenge
70 estudiants de 9 universitats espanyoles presenten un manifest reclamant una nova societat post COVID-19
#Cogeloquenecesites #Cogeloquenecesites
David Candel i Víctor Bujaldón, alumnes del campus d'Alcoi UPV, creen una web que localitza els punts de donació de menjar en tota Espanya
Clean Sky 2 Clean Sky 2
La UPV lidera SACOC, projecte internacional clau en la investigació cap a un transport aeri sostenible

EMAS upv