- -
UPV
 

Premis IDEA

Premis IDEA

Els investigadors de la Universitat Politècnica de València José Miguel Mulet i Pilar Bosch han sigut guardonats en la VIII edició dels Premis IDEA.José Miguel Mulet, investigador de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP) -centre mixt de la Universitat Politècnica de València i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)- i director del Màster en Biotecnologia Molecular i Cel·lular de Plantes, ha sigut premiat en la categoria Tecnologies pel projecte Hemoglobines vegetals per a la millora biotecnològica de cultius.


La idea premiada consisteix a utilitzar hemoglobines vegetals com a dianes de millora biotecnològica. Durant la seua etapa postdoctoral en el laboratori del professor Ramón Serrano a l'IBMCP, José Miguel Mulet va identificar el poder d'aquestes proteïnes per a afrontar la sequera, en augmentar la seua expressió en diferents organismes model com el llevat o la planta model Arabidopsis thaliana, resultats que van ser patentats al seu moment.


Un altre aspecte interessant és que aquestes proteïnes uneixen ferro, per la qual cosa poden augmentar l'acumulació en la planta d'aquest mineral i millorar-ne el contingut nutricional. Actualment, en col·laboració amb el grup de Carmina Gisbert a l'Institut Universitari de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana (COMAV) de la UPV, l'equip del professor Mulet té previst desenvolupar plantes de tomaca i d'albergínia que sobreexpressen l'hemoglobina vegetal, i avaluar-ne la capacitat de tolerar la sequera i el contingut en ferro.


D'altra banda, Pilar Bosch, investigadora de l'Institut de Restauració del Patrimoni de la UPV, ha sigut guardonada en la categoria Ciències Socials, Comunicació, Art i Humanitats. El jurat ha premiat el seu treball Bioneteja del patrimoni historicoartístic: BioCleanArt.


El projecte, desenvolupat per un grup multidisciplinari d'investigadors de la UPV, del qual forma part aquesta jove biòloga i doctora en Restauració, consisteix en una nova tècnica de bioneteja que, mitjançant l'ús de bacteris vius, aconsegueix eliminar de manera eficient diferents tipus de contaminants, com ara les eflorescències salines i restes de cola sobre pintura mural, frescs i materials petris.


Aquest innovador mètode s'ha utilitzat per primera vegada a Espanya sobre els frescs restaurats d'Antonio Palomino, a l'església de Sant Joan del Mercat de València, amb uns resultats espectaculars.


Més informació
  • Notícia en UPV TV

Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Fermall al 50 aniversari Fermall al 50 aniversari
La UPV inaugura, al Museu de les Ciències, l'exposició "Cultura politècnica. Habitar el present, construir el futur"
Premi Joves Investigadors Informàtics SCIE Premi Joves Investigadors Informàtics SCIE
Patricia Pons: "S'està perdent talent per estereotips que han de trencar-se"
Segons el THE Europe Teaching Rankings 2019 Segons el THE Europe Teaching Rankings 2019
La Universitat Politècnica de València se situa, per primera vegada, entre les 75 millors d'Europa
Rànquing Reuters 2019 Rànquing Reuters 2019
La Universitat Politècnica de València, entre les 100 universitats més innovadores d'Europa
Amb l'acceleració del Tesla Roadster Amb l'acceleració del Tesla Roadster
S'ha presentat 'Turian', el nou prototip d'Hyperloop UPV a la recerca de l'èxit en la Pod Competition IV de Los Angeles
Pot una màquina pensar com un humà? Pot una màquina pensar com un humà?
UPV TV estrena temporada de 'Science Quiz', amb quatre nous capítols sobre intel·ligència artificial

EMAS upv