- -
UPV
 

Premis IDEA

Premis IDEA

Els investigadors de la Universitat Politècnica de València José Miguel Mulet i Pilar Bosch han sigut guardonats en la VIII edició dels Premis IDEA.José Miguel Mulet, investigador de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP) -centre mixt de la Universitat Politècnica de València i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)- i director del Màster en Biotecnologia Molecular i Cel·lular de Plantes, ha sigut premiat en la categoria Tecnologies pel projecte Hemoglobines vegetals per a la millora biotecnològica de cultius.


La idea premiada consisteix a utilitzar hemoglobines vegetals com a dianes de millora biotecnològica. Durant la seua etapa postdoctoral en el laboratori del professor Ramón Serrano a l'IBMCP, José Miguel Mulet va identificar el poder d'aquestes proteïnes per a afrontar la sequera, en augmentar la seua expressió en diferents organismes model com el llevat o la planta model Arabidopsis thaliana, resultats que van ser patentats al seu moment.


Un altre aspecte interessant és que aquestes proteïnes uneixen ferro, per la qual cosa poden augmentar l'acumulació en la planta d'aquest mineral i millorar-ne el contingut nutricional. Actualment, en col·laboració amb el grup de Carmina Gisbert a l'Institut Universitari de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana (COMAV) de la UPV, l'equip del professor Mulet té previst desenvolupar plantes de tomaca i d'albergínia que sobreexpressen l'hemoglobina vegetal, i avaluar-ne la capacitat de tolerar la sequera i el contingut en ferro.


D'altra banda, Pilar Bosch, investigadora de l'Institut de Restauració del Patrimoni de la UPV, ha sigut guardonada en la categoria Ciències Socials, Comunicació, Art i Humanitats. El jurat ha premiat el seu treball Bioneteja del patrimoni historicoartístic: BioCleanArt.


El projecte, desenvolupat per un grup multidisciplinari d'investigadors de la UPV, del qual forma part aquesta jove biòloga i doctora en Restauració, consisteix en una nova tècnica de bioneteja que, mitjançant l'ús de bacteris vius, aconsegueix eliminar de manera eficient diferents tipus de contaminants, com ara les eflorescències salines i restes de cola sobre pintura mural, frescs i materials petris.


Aquest innovador mètode s'ha utilitzat per primera vegada a Espanya sobre els frescs restaurats d'Antonio Palomino, a l'església de Sant Joan del Mercat de València, amb uns resultats espectaculars.


Més informació
  • Notícia en UPV TV

Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Pot una màquina pensar com un humà? Pot una màquina pensar com un humà?
UPV TV estrena temporada de 'Science Quiz', amb quatre nous capítols sobre intel·ligència artificial
Líder nacional Líder nacional
La UPV, dins dels 10 primers llocs del món de canals universitaris en YouTube
La matemàtica del futur La matemàtica del futur
Marina Murillo: "Hem de canviar la mentalitat i voler quedar-nos; l'avanç d'un país va lligat al de la seua investigació"
Amb la seua barraca valenciana sostenible Amb la seua barraca valenciana sostenible
Azalea UPV, equip integrat per 43 estudiants de 16 titulacions, a punt per a l'assalt a la Solar Decathlon Europe
QS World University Rankings QS World University Rankings
La UPV, millor universitat espanyola en Enginyeria Química i Agricultura i Ciències Forestals
Ja és 12è a nivell mundial Ja és 12è a nivell mundial
L'FSUPV Team prossegueix el seu ascens meteòric: tercer millor equip europeu i únic espanyol de combustió dins dels 200 millors internacionals

EMAS upv