- -
UPV
 

"Cultura i canvi tecnològic: patrimoni UPV"

L'exposició teixix un fil argumental amb obres d'art i objectes de tecnologia de diferents èpoques, procedents dels museus i col·leccions de la Universitat

[ 25/09/2023 ]

Reflexionar sobre els conflictes generats per l'avanç tecnològic en relació amb l'individu social i el fenòmen de la globalització és el que pretén l'exposició "Cultura i canvi tecnològic: patrimoni UPV".

La mostra, comissariada per Antoni Colomina i Beatriz Doménech, de l'Àrea del Fons d'Art i Patrimoni de la UPV, reuneix poc més de 100 peces del fons de la universitat i posa en valor les col·leccions dels diferents museus i campus.

"Cultura i canvi tecnològic: patrimoni UPV" es pot visitar a l'Espai n-1 de la Biblioteca Central (planta baixa de l'edifici 4L, campus de Vera), des del 20 de setembre fins al 27 d'octubre, de dilluns a divendres en horari d'11.00 h a 14.00 h i de 16.00 h a 19.00 h; el dissabte, d'11.00 h a 14.00 h.

Narrativa en tres seccions

L'exposició inclou objectes de diferents nivells de complexitat tecnològica, des de l'àbac a la tableta, passant per la brúixola, l'astrolabi, joguets de pedals, telèfons de diverses èpoques… que dialoguen amb obres d'art pictòric i escultòric, d'artistes tan destacats com Cristina de Middel, Eusebio Sempere o José Mª Yturralde.

La mostra es distribueix en tres seccions: “La bellesa funcional de la naturalesa”; “Projectant camins i construint el món” i “El progrés tecnològic i els seus conflictes”.

En “La bellesa funcional de la naturalesa” es constata la influència de conceptes matemàtics i científics (com la successió de Fibonacci o el moviment astral) en obres d'artistes i en realitats vinculades a l'economia i les relacions socials.

En “Projectant camins i construint el món” s'exhibeixen obres que al·ludeixen als avanços que van possibilitar l'exploració del món, l'auge comercial i el naixement de les ciutats.

Finalment, en “El progrés tecnològic i els seus conflictes” es verifica com l'accelerament tecnològic ha permès el desenvolupament de comunitats globalitzades, que generen nous reptes en relació amb les interaccions personals i amb l'entorn.

El valor del patrimoni

L'activitat s'emmarca en la 20a Conferència Triennal de l?ICOM-CC, organitzada per l'Institut Universitari de Restauració del Patrimoni de la UPV, que se celebra del 18 al 22 de setembre a València, amb l'assistència de gairebé mil persones expertes en conservació.

Cal destacar que el Fons d'Art i Patrimoni de la UPV compta amb un catàleg de prop d’11.000 obres, que habitualment poden visitar-se al Museu del Campus Escultòric, el Museu d'Informàtica, el Museu de Telecomunicacions Vicente Miralles Segarra i altres instal·lacions dels tres campus de la UPV.

Segons explica el cocomissari de l'exposició, Antoni Colomina, amb l'exhibició “Cultura i canvi tecnològic: patrimoni UPV” es pretén posar en valor aquests fons, al mateix temps que es dissenya un projecte expositiu amb potencial itinerant que servisca per a projectar la UPV cap a la societat, en col·laboració amb el seu entorn més pròxim.

Més informació

Notícies destacades


Segueix el canal de WhatsApp de la UPV Segueix el canal de WhatsApp de la UPV
L'Àrea de Comunicació posa en marxa aquest nou canal, que conviurà amb el de Telegram. Tria quin s'adapta millor a tu!
Painkey Painkey
Una nova app ajuda a valorar el nivell de dolor en les persones que acudeixen a Urgències i contribueix a millorar el seu diagnòstic i atenció
Dibuixa la ciència per Nadal 2023 Dibuixa la ciència per Nadal 2023
La UPV convoca l'onzena edició del concurs, amb l'objectiu de promoure l'acostament de xiquets i xiquetes a la ciència i la tecnologia en el marc de la celebració de les festes nadalenques
Projecte CLARIFY Projecte CLARIFY
Desenvolupen nous algorismes d'intel·ligència artificial per a facilitar el diagnòstic i tractament de tumors cancerosos de difícil interpretació clínica
XVII Premis Idees UPV XVII Premis Idees UPV
Els projectes guanyadors han sigut seleccionats per la seua trajectòria, innovació, estratègia de negoci i contribució a l'entorn
Preinscripció de màsters 24-25 Preinscripció de màsters 24-25
La UPV obri la preinscripció de màsters universitaris per al curs 2024-25, en una primera fase dirigida a alumnat amb titulació estrangera sense nacionalitat ni residència a la Unió Europea



EMAS upv