Reflexionar sobre els conflictes generats per l'avanç tecnològic en relació amb l'individu social i el fenòmen de la globalització és el que pretén l'exposició "Cultura i canvi tecnològic: patrimoni UPV".
La mostra, comissariada per Antoni Colomina i Beatriz Doménech, de l'Àrea del Fons d'Art i Patrimoni de la UPV, reuneix poc més de 100 peces del fons de la universitat i posa en valor les col·leccions dels diferents museus i campus.
"Cultura i canvi tecnològic: patrimoni UPV" es pot visitar a l'Espai n-1 de la Biblioteca Central (planta baixa de l'edifici 4L, campus de Vera), des del 20 de setembre fins al 27 d'octubre, de dilluns a divendres en horari d'11.00 h a 14.00 h i de 16.00 h a 19.00 h; el dissabte, d'11.00 h a 14.00 h.
L'exposició inclou objectes de diferents nivells de complexitat tecnològica, des de l'àbac a la tableta, passant per la brúixola, l'astrolabi, joguets de pedals, telèfons de diverses èpoques… que dialoguen amb obres d'art pictòric i escultòric, d'artistes tan destacats com Cristina de Middel, Eusebio Sempere o José Mª Yturralde.
La mostra es distribueix en tres seccions: “La bellesa funcional de la naturalesa”; “Projectant camins i construint el món” i “El progrés tecnològic i els seus conflictes”.
En “La bellesa funcional de la naturalesa” es constata la influència de conceptes matemàtics i científics (com la successió de Fibonacci o el moviment astral) en obres d'artistes i en realitats vinculades a l'economia i les relacions socials.
En “Projectant camins i construint el món” s'exhibeixen obres que al·ludeixen als avanços que van possibilitar l'exploració del món, l'auge comercial i el naixement de les ciutats.
Finalment, en “El progrés tecnològic i els seus conflictes” es verifica com l'accelerament tecnològic ha permès el desenvolupament de comunitats globalitzades, que generen nous reptes en relació amb les interaccions personals i amb l'entorn.
L'activitat s'emmarca en la 20a Conferència Triennal de l?ICOM-CC, organitzada per l'Institut Universitari de Restauració del Patrimoni de la UPV, que se celebra del 18 al 22 de setembre a València, amb l'assistència de gairebé mil persones expertes en conservació.
Cal destacar que el Fons d'Art i Patrimoni de la UPV compta amb un catàleg de prop d’11.000 obres, que habitualment poden visitar-se al Museu del Campus Escultòric, el Museu d'Informàtica, el Museu de Telecomunicacions Vicente Miralles Segarra i altres instal·lacions dels tres campus de la UPV.
Segons explica el cocomissari de l'exposició, Antoni Colomina, amb l'exhibició “Cultura i canvi tecnològic: patrimoni UPV” es pretén posar en valor aquests fons, al mateix temps que es dissenya un projecte expositiu amb potencial itinerant que servisca per a projectar la UPV cap a la societat, en col·laboració amb el seu entorn més pròxim.
Notícies destacades