- -
UPV
 

A prova d'atacs

Personal investigador de la Universitat Politècnica de València idea un nou sistema de vot electrònic a prova d'atacs

[ 25/05/2023 ]

Un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV), pertanyent a l'Institut Universitari Valencià d'Investigació en Intel·ligència Artificial (VRAIN), ha ideat un sistema de vot electrònic que no requereix el seu xifratge i que assegura en tot moment la privacitat d’electores i electors.

El sistema podria aplicar-se en eleccions generals, votacions privades, presa de decisions en entorns distribuïts (per exemple, cadena de blocs) o en la realització d'enquestes anònimes, entre altres àmbits.

Segons explica Damián López, investigador de l'institut VRAIN de la UPV, habitualment, la majoria de sistemes de vot recorren a alguns algorismes criptogràfics per a protegir la integritat i privacitat del vot.

Dins dels sistemes de vot purament electrònics, es poden diferenciar quatre grans grups: els que empren signatures cegues per a protegir el vot; aquells que recorren a la criptografia homomòrfica per a aglutinar vots sense conèixer el seu contingut; els que usen signatures en anell per a protegir la identitat de la persona usuària, i, finalment, aquells basats en la tecnologia de cadena de blocs (blockchain) per a assegurar que el procés siga públic i descentralitzat. Totes aquestes opcions recorren a l'encriptació del vot i, a causa d'això, qualsevol atac actual o futur que poguera plantejar-se als protocols de xifratge implicaria una feblesa i posaria en risc la privacitat de l'electorat.

“El sistema que hem desenvolupat implica a tots els agents en una elecció com a garants de la votació: reben dels electors fragments de les paperetes emeses, però són incapaços per si sols de revelar el sentit del vot i han de col·laborar en la reconstrucció de cada papereta. El protocol garanteix que totes les persones puguen comprovar, una vegada publicat l'escrutini, que els vots van ser comptabilitzats en el sentit en què van ser emesos”, explica Damián López.

A més, el sistema de l'institut VRAIN de la UPV compleix dues propietats essencials per al vot electrònic: garanteix que un/a votant no puga votar més d'una vegada i assegura que el resultat de l'elecció siga just sense comprometre la privacitat individual d’electors i electores.

“Independentment de la capacitat computacional disponible, és impossible conjecturar quin ha sigut el vot, fins i tot en un escenari postquàntic. El nostre sistema garanteix en tot moment la seguretat, la verificabilitat i l’auditabilitat dels resultats, sense comprometre en cap moment l'electorat”, incideix Damián López.

Sobre la seua implementació, l'investigador de la UPV assegura que el sistema s'ha provat ja formalment i podria desenvolupar-se ja una solució tècnica.

Notícies destacades


Trens més silenciosos Trens més silenciosos
Un equip de la UPV guanya el premi Talgo a la Innovació Tecnològica amb un projecte que aconsegueix mitigar el soroll de rodadura ferroviari
UPV Sènior 2024-2025 UPV Sènior 2024-2025
Un total de 2144 persones se sumen enguany a la formació per a majors de 55 anys, 800 més que el curs passat
IA contra els microplàstics IA contra els microplàstics
Un equip de la UPV desenvolupa una aplicació que identifica i quantifica microfragments plàstics en aigües i llots residuals amb intel·ligència artificial
DOCENTIA_UPV DOCENTIA_UPV
El nou model d'avaluació de la qualitat de l'activitat docent incorpora els requisits de l'ANECA i estableix les bases per a la millora contínua
Valery Naranjo, Pionera IT Valery Naranjo, Pionera IT
La catedràtica de la UPV ha sigut seleccionada com a ambaixadora del COIT per a impulsar les vocacions de dones en les telecomunicacions
Per la seua excepcional contribució a l'avanç de la ciència i la tecnologia Per la seua excepcional contribució a l'avanç de la ciència i la tecnologia
Avelino Corma rep el premi al Foment i Desenvolupament de la Ciència i la Tecnologia de l'Associació d'Indústries Químiques, Bàsiques i Energètiques (AIQBE)



EMAS upv