- -
UPV
 

A prova d'atacs

Personal investigador de la Universitat Politècnica de València idea un nou sistema de vot electrònic a prova d'atacs

[ 25/05/2023 ]

Un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV), pertanyent a l'Institut Universitari Valencià d'Investigació en Intel·ligència Artificial (VRAIN), ha ideat un sistema de vot electrònic que no requereix el seu xifratge i que assegura en tot moment la privacitat d’electores i electors.

El sistema podria aplicar-se en eleccions generals, votacions privades, presa de decisions en entorns distribuïts (per exemple, cadena de blocs) o en la realització d'enquestes anònimes, entre altres àmbits.

Segons explica Damián López, investigador de l'institut VRAIN de la UPV, habitualment, la majoria de sistemes de vot recorren a alguns algorismes criptogràfics per a protegir la integritat i privacitat del vot.

Dins dels sistemes de vot purament electrònics, es poden diferenciar quatre grans grups: els que empren signatures cegues per a protegir el vot; aquells que recorren a la criptografia homomòrfica per a aglutinar vots sense conèixer el seu contingut; els que usen signatures en anell per a protegir la identitat de la persona usuària, i, finalment, aquells basats en la tecnologia de cadena de blocs (blockchain) per a assegurar que el procés siga públic i descentralitzat. Totes aquestes opcions recorren a l'encriptació del vot i, a causa d'això, qualsevol atac actual o futur que poguera plantejar-se als protocols de xifratge implicaria una feblesa i posaria en risc la privacitat de l'electorat.

“El sistema que hem desenvolupat implica a tots els agents en una elecció com a garants de la votació: reben dels electors fragments de les paperetes emeses, però són incapaços per si sols de revelar el sentit del vot i han de col·laborar en la reconstrucció de cada papereta. El protocol garanteix que totes les persones puguen comprovar, una vegada publicat l'escrutini, que els vots van ser comptabilitzats en el sentit en què van ser emesos”, explica Damián López.

A més, el sistema de l'institut VRAIN de la UPV compleix dues propietats essencials per al vot electrònic: garanteix que un/a votant no puga votar més d'una vegada i assegura que el resultat de l'elecció siga just sense comprometre la privacitat individual d’electors i electores.

“Independentment de la capacitat computacional disponible, és impossible conjecturar quin ha sigut el vot, fins i tot en un escenari postquàntic. El nostre sistema garanteix en tot moment la seguretat, la verificabilitat i l’auditabilitat dels resultats, sense comprometre en cap moment l'electorat”, incideix Damián López.

Sobre la seua implementació, l'investigador de la UPV assegura que el sistema s'ha provat ja formalment i podria desenvolupar-se ja una solució tècnica.

Notícies destacades


Avelino Corma rep la Medalla d'Or de la Societat Europea de Química Avelino Corma rep la Medalla d'Or de la Societat Europea de Química
Corma és el primer investigador espanyol a rebre aquest prestigiós reconeixement
Nova 111 Pro List Nova 111 Pro List
Paloma Bahilo, enginyera industrial per la UPV, inclosa en la llista Nova de Professionals entre 25 i 36 anys més influents a Espanya en 2024
Nova ERC per a Jose Adam Nova ERC per a Jose Adam
L'investigador de l'Institut ICITECH ha rebut aquesta nova ajuda per al desenvolupament del projecte Encast, que permetrà aproximar al mercat la seua revolucionària idea per a aconseguir edificis ultraresistents
Voluntariat UPV Voluntariat UPV
Un reconeixement a persones i entitats que han col·laborat durant aquest curs acadèmic amb accions solidàries promogudes des de la UPV
Des de 1999, referència en la UPV Des de 1999, referència en la UPV
L'Institut ITACA de la Universitat Politècnica de València celebra el seu 25 aniversari
MINORS_UPV MINORS_UPV
Innovador programa de formació específica per a estudiantat de grau, màster i doctorat, visitants, sèniors i membres de Alumni de la UPVEMAS upv