- -
UPV
 

Manises, Ciutat Creativa

La ciutat valenciana ha entrat a formar part de les Ciutats Creatives de la Unesco. La catedràtica de la UPV Mª José Viñals ha tingut un paper clau en la presentació de la candidatura

[ 19/11/2021 ]

Manises és una de les 49 ciutats declarades Ciutats Creatives de la Unesco en aquest 2021, en reconeixement al seu compromís de posar la cultura i la creativitat en el cor del desenvolupament i de compartir coneixement i bones pràctiques. D'aquesta manera, Manises ha entrat a formar part de la Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco, concretament en la modalitat d'Artesania i Arts Populars, convertint-se així en la primera i única ciutat de l'Estat que ha aconseguit aquesta distinció fins al moment en aquesta categoria.

En l'elecció, ha jugat un paper clau l'equip de Turisme i Patrimoni del Centre d'Investigació Arquitectura, Patrimoni i Gestió per al Desenvolupament Sostenible de la Universitat Politècnica de València (UPV), responsable de la realització del dossier de la candidatura.

Encapçalat per María José Viñals, catedràtica, docent i investigadora de la UPV, el grup de treball ha inclòs també Lola Teruel, Laura Gilabert i Anna Sanasaryan, el mateix equip que va redactar, en l'anterior convocatòria (2019), el dossier de la candidatura de Llíria en la categoria de Música.

Una producció ceràmica d’inspiració islàmica

L’origen de la producció ceràmica artesanal de Manises, explica María José Viñals, “es remunta a fa més de 700 anys, i es caracteritza, entre altres aspectes, per l'ús de la tècnica del reflex metàl·lic d'inspiració islàmica”.

La dimensió internacional de la ceràmica de Manises “té els orígens en el segle XV, quan la seua fama va fer que s'exportaren peces al papat i les reialeses de tot Europa. Des de llavors, ha sigut un referent a nivell mundial, i hi ha peces ceràmiques de Manises en més de cent museus del món, entre els quals es troben els més importants”, apunta Viñals.

“Actualment”, conclou, “la ciutat forma part de les associacions ceràmiques més representatives del sector, on ocupa càrrecs de rellevància i, a més, organitza un esdeveniment internacional des de fa 50 anys, la Biennal Internacional de Ceràmica, que és un dels més importants d'Europa i on regularment concorren artistes de més de 40 països”.

Xarxa de Ciutats Creatives

La Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco naix el 2004 com a conseqüència de l'experiència de l'Aliança Global per a la Diversitat Cultural (2002), i ho fa amb l'objectiu d'incentivar la cooperació internacional entre ciutats que inverteixen en creativitat, considerada com a motor de desenvolupament urbà sostenible, i també en cultura i inclusió social. Aquesta Xarxa s'estructura entorn de set camps creatius: Literatura, Cinema, Música, Artesania i Arts Populars, Disseny, Gastronomia i Art Digital.

Fins ara, Espanya comptava amb 9 ciutats creatives: Sevilla (Música -2006), Bilbao (Disseny - 2014), Granada (Literatura - 2014), Burgos (Gastronomia - 2015), Dénia (Gastronomia - 2015), Barcelona (Literatura - 2015), Terrassa (Cinema - 2017), Llíria (Música - 2019) i Valladolid (Cinema – 2019).

Notícies destacades


Mekreo, l'èxit d'un projecte de vida Mekreo, l'èxit d'un projecte de vida
Eliminar residus plàstics agrícoles és l'objectiu, des de fa dues dècades, d'Elena Moreno i Miguel García, els dos llicenciats UPV guanyadors del Climate Launchpad Spain 2025
EmoWELL EmoWELL
Un equip de la UPV i la UV crea un videojoc que ajuda a millorar la gestió emocional en gent jove universitària
Profeta a la seua terra Profeta a la seua terra
Dones de Ciència rendeix tribut a Benifaraig a la investigadora Amparo Chiralt
Myko, el futur de la construcció sostenible? Myko, el futur de la construcció sostenible?
Dos estudiants de la UPV, secundats per IDEES, guanyen la 5a edició de l'imaginPlanet Challenge i aconsegueixen la final europea del Climate Launchpad
Referent en l'R+D+I amb segell UPV Referent en l'R+D+I amb segell UPV
L'Institut ai2 de la UPV compleix 25 anys d'investigació amb més de 1000 projectes d'R+D+I a càrrec seu, 37 patents i 4 spin-off
Combustibles més eficients Combustibles més eficients
L'Institut de Tecnologia Química (CSIC-UPV) publica en la revista 'ACS Catalysis' el desenvolupament de nous catalitzadors per a reutilitzar el diòxid de carboni, substància clau en el calfament global



EMAS upv