L'estructura de grups bombolla dels centres educatius de la Comunitat Valenciana és “un model relativament fàcil de gestionar i d'un impacte relativament baix per a famílies i productivitat”.
És una de les conclusions de l'estudi sobre la probabilitat de confinaments de grups bombolla en l'educació infantil i primària elaborat pels professors del Departament de Matemàtica Aplicada de la UPV Cristina Jordán i Samuel Morillas, amb l'enginyer de Camins Antonio Fernández-Baíllo.
L'estudi s’ha realitzat amb les dades de les primeres quatre setmanes del curs escolar 2020-2021 aportades per la Conselleria d'Educació. L’objectiu ha sigut donar resposta a les inquietuds de les famílies amb fills en edat escolar, les quals es pregunten si, en aquest curs, arribarà un positiu al grup bombolla dels seus fills que els obligue a confinar-se, i quina probabilitat hi ha que la situació es repetisca més d'una vegada d'ací al juny. A més, en general, també inquieta com afectaran aquests confinaments a la productivitat laboral i a l'economia familiar.
Després de quatre setmanes de curs, a la Comunitat Valenciana s'havia decretat el confinament de 373 grups bombolla, fet que suposa un 0,8% del total, un nombre baix però que ha afectat un 5,69% dels centres.
Segons la projecció matemàtica que duu a terme l'estudi, al final de curs, aquests confinaments hauran afectat uns 29.343 alumnes valencians, que suposen un 6% del total, aproximadament.
Així mateix, la previsió indica que més del 70% dels centres haurà decretat algun confinament d'un o més grups en algun moment del curs. Si bé és cert que la majoria (quasi el 39%) només activaran el protocol una vegada en tot l'any, i només un 22% dels centres l'activaria dues vegades; un 7%, tres, i quatre, un 1,5%.
Quant a les famílies, l'escenari futur preveu que el 6% de les llars amb un xiquet en grups bombolla pot patir un confinament. Amb dos fills, les probabilitats pugen al 10%; amb tres, estan sobre el 15%, i amb quatre fills en diferents grups bombolla les opcions arriben al 20%.
Del total d'1.998.600 llars que conformen la Comunitat Valenciana, 26.930 patiran un confinament pel tancament del grup bombolla escolar al qual pertanyen els seus fills, fet que suposa un 1,35% del total (encara que representa el 7,83% de les famílies que té algun fill escolaritzat), mentre que tan sols 1.185 llars patiran dos o més confinaments.
Suposant que, en cas de confinament d'un grup, almenys un dels dos pares deixe de treballar per a cuidar els xiquets i que no siga possible el teletreball, es calcula que la mitjana de les jornades perdudes per confinament són 8,6.
Amb les previsions anteriors, el total de jornades compromeses ascendeix a 252.255, i suposen tan sols un 0,70% de les jornades mensuals que es realitzen de mitjana a la Comunitat Valenciana o un 0,09% de les jornades totals durant el curs. Equivalen al 12,96% de les 1.945.700 jornades que es perden en un dia festiu.
En el cas que el progenitor que ha de quedar-se a càrrec dels xiquets perda els ingressos, com succeeix en el cas de molts autònoms, empleades de la llar, etc., la pèrdua oscil·la entre 505 i 1.010 euros, atesa la renda mitjana de les llars en la comunitat segons l'INE, en funció de si és l'única font d'ingressos o no.
La gran majoria de centres haurà d'aplicar protocols de confinament en algun moment d'aquest curs, per la qual cosa, aquests han d'estar ben definits, establerts i ser coneguts pels responsables corresponents dels centres. En canvi, les famílies (a excepció, en tot cas, de les nombroses) no haurien d'estar excessivament preocupades.
Aquests resultats avalen el model de grups bombolla per ser un model relativament fàcil de gestionar i d'un impacte relativament baix per a famílies i productivitat.
Notícies destacades