- -
UPV
 
Investigación

La investigació es concep orientada sempre a l’aportació de coneixement que contribuïsca a millorar directament o indirecta la situació de les comunitats més desfavorides del nord i del sud. La construcció d’aquest coneixement es concep no solament per als protagonistes últims del procés de desenvolupament que es pretén promoure, sinó també amb aquests.

Pel que fa a les línies d’investigació que actualment manté el grup, són les següents:


1. Ètica aplicada i responsabilitat social
(Coordinador J. Félix Lozano)


Estudi de la fonamentació i aplicació de l’ètica en tres àmbits concrets: l’activitat professional, el funcionament de les organitzacions (públiques i privades) i l’àmbit de la cooperació al desenvolupament. Els nostres esforços d’investigació se centraran tant en aspectes de reflexió teòrica com en la possible aplicació de mecanismes i processos per a millorar el nivell ètic de les organitzacions, incrementar la responsabilitat professional i contribuir, des de la perspectiva de la llibertat, al desenvolupament humà sostenible.


2. Educació en valors, educació per al desenvolupament i aprenentatge crític a la universitat
(Coord. Alejandra Boni)


Estudi dels valors morals en els processos educatius, tant des del punt de vista conceptual com en el desenvolupament de la planificació docent i de la institució educativa. Anàlisi dels processos d’ensenyament aprenentatge crítics en l’educació universitària. Rol de la universitat com a agent transformador en la societat. L’educació per al desenvolupament i la vinculació d’aquesta amb les estratègies de cooperació internacional.


3. Planificació de la gestió orientada al procés de desenvolupament, en el marc de la cooperació internacional
(Coord. Jordi Peris)


Estudi dels fonaments, els mètodes i les tècniques de les activitats de planificació del desenvolupament en sentit ampli, particularment en desenvolupament rural i local sostenible, amb orientació al procés de desenvolupament. Abasta les metodologies de diagnòstic, disseny i avaluació de polítiques, plans, programes i projectes de desenvolupament, i la vinculació d’aquestes amb la cooperació internacional. Comprèn l’anàlisi de metodologies basades en models lògics, enfocaments i mètodes participatius, metodologia de gestió del cicle del projecte, enfocaments i tècniques d’avaluació. Com a elements temàtics s’emfatitzen la conceptualització, la planificació i les polítiques de desenvolupament rural i d’Agenda 21 local.


4. Transferència tecnològica orientada a la promoció de l’equitat i l’apoderament
(Coord. Tomás Gómez)


Estudi del rol dels sistemes científics i tecnològics en la promoció d’un desenvolupament socialment i mediambientalment responsable. Anàlisi dels processos d’innovació i transferència tecnològica amb participació de col·lectius socials tant en l’àmbit de la cooperació internacional com en el camp del desenvolupament local i rural. Comprèn diversos àmbits tecnològics, com són les energies renovables, les tecnologies de la comunicació i la informació, i els sistemes d’aigua i sanejament. La universitat com a facilitadora de processos d’innovació amb participació ciutadana: investigació basada en la comunitat i service learning.


5. Governança democràtica i desenvolupament humà sostenible en l’àmbit urbà
(Coord. Carola)


La dimensió política és un aspecte central en els processos de planificació i gestió del desenvolupament urbà sostenible, en clara interacció amb les dimensions socials, econòmiques i ambientals. Assumint que el poder es distribueix entre actors múltiples, entenem per governança el procés polític pel qual les societats prenen les seues decisions importants. Així cobra importància la legitimitat democràtica d’aquests processos a través de la participació, l’equitat i la rendició de comptes, però també la capacitat de generar visions estratègiques i de portar-les a terme. Com a eix temàtic central, aquesta línia se centra en l’estudi de l’Agenda 21 local com a instrument de planificació i gestió del desenvolupament urbà sostenible en països del sud.


6. Noves tendències de la cooperació internacional
(Coord. Alejandra Boni)


Comprèn l’estudi de les noves dinàmiques de la cooperació internacional, fent un èmfasi especial en l’aparició de nous actors. Especialment, s’investiga el rol de la universitat en el camp de la cooperació internacional i la seua relació amb altres agents. També serà objecte d’estudi el codesenvolupament, és a dir, l’anàlisi de les migracions en la cooperació internacional i la inclusió dels drets humans en l’agenda del desenvolupament i la cooperació internacional, així com els processos de desenvolupament que incorporen la satisfacció dels drets humans com a criteri per a la realització d’intervencions. S’incidirà en l’estudi del rol de les organitzacions populars, els moviments socials i les organitzacions no governamentals en la promoció dels drets humans.

 


EMAS upv