- -
UPV
 

La reconstrucciķ de l'ocorregut, “cent per cent realista”

La reconstrucciķ de l'ocorregut, “cent per cent realista”

Deneb Sabater, productora VFX en “Five Days at Memorial”, premi Emmy millors efectes visuals

“El camí ha sigut molt complicat”, afirma Deneb Sabater, productora VFX en Five Days at Memorial; sèrie premiada amb un Emmy en la categoria de Millors Efectes Visuals pel treball realitzat en el segon capítol per El Ranchito. Tanmateix, “tenia molt clar que volia dedicar-me a això”. En el seu haver,  una vintena de sèries, curts, pel·lícules. “Quan vaig començar no hi havia quasi projectes d'animació a Espanya, ni empreses”, recorda. “Eren molt poques les ofertes per a un lloc d'assistent o de coordinador. Vaig acabar la carrera just amb la crisi econòmica 2008-2009 i no hi havia treball. Va ser una època molt dura”.

Hampa Animation Studio i el curtmetratge Margarita li van donar “les meues primeres oportunitats”. Després arribarien els canvis. “En l'audiovisual et vas movent per on hi haja projectes”. Canvies “d'empresa, de lloc de residència, treballes moltes hores, lluites molt. No és fàcil per a les dones arribar a un lloc de lideratge”. Coneixedora de la situació, Deneb va ser una de les fundadores de Dones de l'Animació a Espanya (MIA), organització creada per a promoure la igualtat de les dones en la indústria de l'animació.

L'animació espanyola, un sector reconegut internacionalment

Des d'agost de 2021, Deneb forma part de l'equip El Ranchito; companyia especialitzada en el disseny d'efectes visuals. Ací, com a productora VFX ha tingut l'oportunitat de treballar en les sèries Five Days at Memorial i Shadow and Bone, gestionant tot el procés de creació d'efectes visuals. “No donava crèdit al fet que dos treballs estigueren nominats en la mateixa categoria”. “Shadow and Bone és fantasia i ens centrem en la recreació d'unes criatures que no existeixen, mentre que en Five Days at Memorial hem fet un viatge al passat, al moment de l'huracà i cinc dies després”. 

La sèrie Five Days at Memorial està basada en l'obra Five Days at Memorial: Life and Death in a Storm-Ravaged Hospital, de Sheri Fink. Narra l'impacte de l'huracà Katrina a Nova Orleans a través de les seqüeles que va produir en un hospital de la ciutat. “ABC, la productora, ens va enviar tota la informació de l'edifici, dels voltants, les cases, la cartelleria de l'hospital… Volíem que fora realista, ja que molta gent que va patir anava a veure la sèrie”. Per això es va fer una reconstrucció de l'espai i del que va passar “cent per cent realista”. “Hem tingut molta precaució en cada detall”. Per a fer-ho possible, “més de deu mesos de treball, 135 persones en El Ranchito i la recopilació d'imatges, notícies per a recrear en la sèrie el que va passar”.

El Campus de Gandia, “la millor elecció que vaig fer”

Deneb Sabater, que viu a cavall entre Xàtiva i Madrid, va cursar Comunicació Audiovisual al Campus de Gandia. “Només tinc bons records. Vaig aprendre moltíssim, vaig fer un grup d'amics que van fer el meu pas encara més especial. Crec que va ser la millor elecció que vaig fer”, assegura. I si se li demana un consell, “donaria el mateix que em van dir en la presentació de la carrera:no serà un camí fàcil, però que si realment t'agrada; la perseveració, la il·lusió i creure en tu mateix faran que  aconseguisques el que vols”.

(01/02/2024)



EMAS upv