- -
UPV
 

"Todo bien"

Una professora i una exalumna de la UPV opten al Goya de Millor Curtmetratge d'Animació

És possible rememorar els temps pròxims del confinament pandèmic a partir del cinema i l'humor? No sols ho és, sinó que la fórmula funciona. Almenys, la que han trobat Rocío Benavent i Diana Acién, l'aproximació de les quals a aquell episodi els ha valgut una nominació als Premis Goya en la categoria de Millor Curtmetratge d'Animació.

L'obra, de quasi 7 minuts de duració, es titula Todo bien. Es tracta d'una “tragicomèdia surrealista amb una mirada feminista, en la qual el rol de dos personatges es veu inesperadament invertit en irrompre una nova realitat en un escenari particular”, descriu Rocío Benavent, qui exerceix de productora executiva, i és, a més, professora associada del Campus de Gandia de la UPV. 

Escaneig d'empremtes dactilars

La tècnica d'animació utilitzada en Todo bien és el disseny en 3D, amb abundants detalls en 2D. La combinació d'aquestes dues tècniques ha sigut un dels reptes principals, junt amb la configuració dels rostres dels personatges a partir d'un dit índex que imita les empremtes dactilars. El resultat permet emfatitzar la textura de les figures en moviment continu des de l'escaneig d'empremtes dactilars, “una tècnica que ens recorda a vegades el stop motion i la plastilina”, assenyala Benavent. 

La trama beu d'alguns moments anecdòtics que, d'una manera o una altra, vivíem durant la pandèmia i el confinament. Alguns en particular, certament sorprenents, van ser recollits pels mitjans de comunicació, com el cas d'un senyor que va ser multat per traure a passejar el seu gos de joguet, recorda Benavent. El context del confinament ha permès a les creadores “explorar les emocions que vam viure, apel·lant a l'espectador i convidant-lo a reflexionar sobre els desafiaments que ens va suposar aquesta experiència col·lectiva”.

Esforç multidisciplinari 

Rocío Benavent remarca que Todo bien és fruit de l'esforç d'un equip multidisciplinari, compost per unes vint persones amb experiència professional en el món de l'animació. Entre elles, destaca la iniciativa de Diana Acién, titulada del Màster d'Animació de la UPV i la persona que va sembrar la llavor, en presentar a Benavent el guió del curt durant la pandèmia, amb l'objectiu d'explorar les seues possibilitats i tractar d'aconseguir ajudes públiques. 

Recorregut nacional i internacional

La distribució de Todo bien es va iniciar al començament del 2023, després de quasi dos anys de producció. Fins al moment, el curt ha sigut seleccionat en 38 festivals nacionals i internacionals, als quals cal sumar un esment especial del jurat en el Festival de Cinema de Girona i el premi al Millor Curtmetratge d'Animació del Festival Fenavid de Bolívia. La recent nominació al Goya suposa “ja per si mateix un premi, per conèixer tots els secrets d'un certamen d'aquesta magnitud, i compartir la nominació amb amigues i companyes de la professió”, subratlla Benavent. 

Aprenentatge immillorable a la UPV 

Preguntades sobre la formació que han rebut a la UPV, tant pel que fa al Grau de Comunicació Audiovisual que s'imparteix a Gandia, com pel Màster d'Animació, ambdues destaquen l'alt nivell de preparació de totes dues titulacions de cara al mercat laboral, gràcies al seu enfocament pràctic.

(19/01/2024)



EMAS upv