- -
UPV
 

Ciutats més cibersegures

Ciutats més cibersegures

La UPV oferirà cursos MOOC sobre ciberseguretat en l'àmbit de les ciutats intel·ligents

La ciberseguretat amb un enfocament i una aplicació directa en un model concret de ciutat: la ciutat intel·ligent (smart city) és un dels sectors amb major projecció de futur. Conscient d'aquesta realitat, com també de la necessitat d'afrontar alguns dels grans reptes que encara la nostra societat, la Universitat Politècnica de València (UPV), oferirà a partir d'abril del 2024 diversos cursos en format MOOC (cursos en línia oberts i massius) per a la capacitació professional davant els desafiaments de la ciberseguretat, com poden ser la fuga d'informació o els ciberatacs maliciosos.

Les matèries que s'impartiran en aquests cursos, la duració dels quals oscil·larà entre les 30 hores i les 60 hores, giraran al voltant de “l'ús i la gestió de plataformes digitals, la internet de les coses (IoT), els espais de dades europees federades, i altres com l'administració de bessons digitals o la simulació i l'anàlisi d'impacte”, ha concretat el coordinador del projecte a la UPV, Javier Orozco. “A causa de la dependència de les nostres ciutats als serveis digitals, saber gestionar aquestes qüestions és un tema de primordial importància”, ha afegit Orozco.

Les sessions seran impartides per personal expert procedent de diferents àmbits i entorns professionals (universitat, Comissió Europea, gestió municipal i especialistes digitals). En aquestes, l'alumnat de grau, màster o doctorat podrà experimentar de manera pràctica els coneixements que adquirirà teòricament mitjançant l'ús d'eines didàctiques innovadores, que estaran disponibles a través de les plataformes UPVx i Edx.

Projecte europeu 

Aquesta iniciativa formativa està vinculada al projecte Erasmus + Cyber City, un consorci en el qual participen dues universitats europees més, a més de la UPV (Universitat del Samnio i Universitat Tècnica de Sofia), i l'associació italiana sense ànim de lucre Tècnica ETS Pearl. Així mateix, aquest projecte rep fons de la Unió Europea.

Què és una ciutat intel·ligent?

Es defineix com un sistema complex i interconnectat que aplica les noves tecnologies per a gestionar des del funcionament correcte dels sistemes de transport públic i privat, fins a l'ús eficient dels recursos energètics o hídrics, passant pels plans de protecció civil, o aspectes socioeconòmics, com la vitalitat dels espais públics i del teixit comercial, o la comunicació d'incidències a habitants i visitants.

Mètode MOOC

Els cursos MOOC que ofereix la UPV -225 en l'actualitat- es basen en l'accés a vídeos estructurats en unitats amb conceptes clarament independitzats. Dins de cada unitat hi ha diverses lliçons consistents en un vídeo d'entre 3 i 12 minuts, i una o diverses preguntes de reforç al final per a fixar conceptes. Estan pensats perquè suposen un treball de tres hores a la setmana i estan disponibles majoritàriament en castellà, encara que també n'hi ha en valencià i anglés.

El seu objectiu és el d'aprofitar les economies d'escala d'internet perquè el professorat puga fer arribar l'ensenyament universitari a desenes de milers d'estudiants.

(01/12/2023)



EMAS upv