- -
UPV
 

Espectacle de la naturalesa

Espectacle de la naturalesa

Personal investigador col·labora en la localització de nius de tortuga a les platges valencianes

La nidificació d'exemplars de tortuga babaua o careta (Caretta caretta) a les platges valencianes ha sigut notícia durant tot l'estiu. I és que és important, ja que s'han comptabilitzat fins a vuit nius a les nostres platges, tot un rècord des que es tenen registres. 

Aquesta nidificació i posterior eclosió dels ous ha sigut un dels espectacles que la naturalesa ha oferit aquest estiu. El 27 d'agost a la platja de les Albaranes de Dénia naixien 72 tortugues Caretta caretta en un dels nius, i està previst que en els pròxims dies ho facen els ous del segon niu. I arribar a aquest moment ha sigut gràcies a un gran equip de treball en el qual ha participat activament la Universitat Politècnica de València (UPV).

El professor i investigador del Campus de Gandia de la UPV Eduardo Belda explica que, gràcies al projecte InGeNi-Caretta, que es duu a terme amb el suport de la Fundació Biodiversitat, s'han pogut monitorar diferents exemplars de tortugues babaues, totes elles femelles. Amb aquesta finalitat, s'ha realitzat un marcatge satel·litari amb transmissors que ha permès localitzar els exemplars que han fresat a les platges valencianes. Així, als exemplars monitorats se'ls va instal·lar un emissor de ràdio en la closca, que no supera l'1% del pes de l'animal, i que permet realitzar-ne el seguiment durant aproximadament any i mig.

Aquesta tecnologia exerceix un paper fonamental en la cerca de nius; en l'anàlisi del comportament d'aquests rèptils, que recorren al voltant de 3.000 km anualment, i en la identificació d'àrees prioritàries per a la seua conservació, a causa de la rellevància que tenen per a la reproducció i l’alimentació de l'espècie.

A la Comunitat Valenciana han treballat de manera conjunta la UPV i l'investigador de la Universitat de València Jesús Tomás, amb el suport de la Generalitat Valenciana i del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO).

Aquesta acció, unida a la conscienciació ciutadana –que ha sigut qui ha avisat al 112 de les postes de les tortugues en els nius localitzats– ha permès que els ous d'aquest niu, de la tortuga batejada com Diana, feren eclosió amb normalitat. 

Cria en captivitat i rastreig via satèl·lit per a la preservació de les tortugues babaues

Els esforços dedicats a la conservació de les tortugues babaues inclouen destacats programes de recuperació d'individus ferits i de cria en captivitat duts a terme per l’Oceanogràfic, així com la vigilància a través de satèl·lits promoguda per la Universitat Politècnica de València (UPV). Mitjançant la técnica Head starting, l’Oceanogràfic incuba una porció dels ous de cada niu i cuida les cries durant un any fins que assoleixen un pes d'un quilogram i una closca de 20 centímetres de longitud. La taxa de supervivència de les nounades, amb closques de tan sols 6 cm, és de només una entre mil.

No obstant això, en complir un any, els seus únics depredadors són els taurons. Des de l'any 2014, l’Oceanogràfic ha alliberat un total de 177 tortugues a la mar. A més, s'encarrega de rehabilitar els exemplars ferits que recull la Xarxa d’Encallaments. Durant l'any 2022, es va brindar atenció mèdica a 110 tortugues, i enguany, ja s'han atès 83 exemplars.

(01/09/2023)EMAS upv