- -
UPV
 

Ucraīna realitzarā inventari del seu patrimoni en O-CITY

Ucraīna realitzarā inventari del seu patrimoni en O-CITY

La plataforma visualitzarà i remarcarà el patrimoni i les tradicions del país a escala mundial

La presidenta de l'Agència Estatal per al Desenvolupament del Turisme d'Ucraïna, Mariana Oleskiv, ha donat el vistiplau perquè s'inicie el procés de catalogació del patrimoni del país utilitzant com a eina O-CITY

“Aquesta aplicació és una base de dades interactiva que permet geoposicionar el patrimoni, la cultura, la naturalesa i les tradicions en un mapa del món sense fronteres”, ha explicat José Marín-Roig, director del projecte i de la Càtedra d'Innovació del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV).

A més, Oleskiv ha valorat la possibilitat d'utilitzar O-CITY, no sols com a aplicació per a fer inventari del patrimoni tangible i intangible del seu país, sinó com a eina d'estímul de l'economia taronja. En aquest sentit, com ha assenyalat en una entrevista, “els objectius d'O-CITY són identificar, popularitzar i ampliar el patrimoni cultural de les ciutats. Al mateix temps, ha d'estimular l'economia, mitjançant la formació de professionals en tecnologies creatives per a integrar aquests coneixements en empreses existents o noves”. 

La UNESCO també ha mostrat el seu interés a col·laborar, a través d'agències independents, per a avaluar l'efecte del conflicte bèl·lic sobre el patrimoni del país. Fins ara, 192 llocs protegits per aquesta institució han patit danys o han sigut destruïts a Ucraïna a causa de la invasió russa. 

Patrimoni i formació en format de dades obertes

O-CITY permet a les ciutats donar a conèixer totes les seues realitats patrimonials, geolocalitzades a través de continguts multimèdia, creatius i interactius, en format de dades obertes. “La possibilitat de ser visible a tot aquell que entre i estiga interessat a visitar-les suposa un benefici i impacte directe en el turisme cultural i natural, el qual brinda retorns associats a l'economia taronja”, ha indicat el professor Marín-Roig.

D'altra banda, des d'O-CITY s'impulsa “una xarxa de cooperació en la qual professionals i empreses interactuen per a dinamitzar realitats en el marc de les indústries culturals i creatives”. Així com, una plataforma d'aprenentatge per a l'elaboració d'elements multimèdia relacionats amb el patrimoni. 

O-CITY, atles digital interactiu de la cultura i patrimoni mundial

Cal recordar que, O-CITY és el resultat del treball desenvolupat en el marc del programa Erasmus+ (Aliances per al Coneixement), que dona prioritat a les indústries culturals i creatives, “atés que representen una bona inversió per al futur dels territoris perquè actuen directament sobre les comunitats locals i ajuden a repensar l'economia d'una manera més sostenible”. 

En aquest projecte, liderat per la UPV, a través de la Càtedra d'Innovació del Campus de Gandia, han participat 13 socis de 6 països diferents (Colòmbia, Eslovènia, Espanya, Itàlia, Grècia i Sèrbia). 

Fins ara, més de 350 ciutats de tot el món, la majoria espanyoles, s'han sumat ja a aquest projecte “que custòdia i manté un equip de docents i professionals de la UPV”. 

(01/10/2022)



EMAS upv