- -
UPV
 

Solta de tortugues

Solta de tortugues

Jornada educativa i de sensibilització en la qual ha col·laborat el Campus de Gandia

Dues tortugues marines de l'espècie Caretta caretta han sigut retornades a la mar durant una jornada educativa a la platja de l’Auir. En ella han participat escolars del CEIP CAES Nuestra Señora del Amparo del Real de Gandia, encarregats de posar nom, “Amparo” i “Gandia”, a les dues tortugues recuperades. 

Així mateix, l'activitat ha comptat amb la col·laboració de personal docent i investigador del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) i de l’Associació Eucrante. Que com ha indicat el professor Miguel Rodilla, ha sigut “com a suport al projecte d'innovació i investigació educativa Construint oportunitats: l'educació inclusiva des dels ODS” que es duu a terme en el centre d'educació infantil i primària. “Per als estudiants ha sigut emocionant i instructiu".

Amb aquesta mena d'iniciatives es busca provocar la curiositat i captar l'atenció de l'alumnat, aprofitant l'entorn natural que ens envolta. Així com el foment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. En concret, l’ODS 14, que té com a finalitat conservar i utilitzar sosteniblement els oceans, les mars i els recursos marins per al desenvolupament sostenible. 

Conscienciació mediambiental 

Les tortugues 636 i 637 han tornat a la mar després del seu pas per l'Àrea de Recuperació i Conservació d'Animals (ARCA) de la Mar de la Fundació Oceanogràfic. Ací s'han pogut recuperar gràcies a la labor del personal del centre. Les dues tortugues van ser capturades accidentalment per embarcacions d'arrossegament. 

En els últims anys, més de 600 tortugues marines han pogut ser recuperades amb èxit i posteriorment retornades a la mar.

Formació d'especialistes al Campus de Gandia

Al Campus de Gandia s'imparteixen el Grau en Ciències Ambientals i el Màster Universitari en Avaluació i Seguiment Ambiental d'Ecosistemes Marins i Costaners. El primer té com a objecte formar professionals tècnics i científics amb coneixement en les àrees científiques, tecnològiques, socials, econòmiques, jurídiques i de gestió del medi ambient. El segon, dirigit a titulats, forma especialistes d'alt nivell en l'anàlisi, l'avaluació i el seguiment dels ecosistemes costaners i marins. 

Per tant, “aquests dos títols es complementen, amb una formació més generalista en el cas del grau i més enfocada a l'ecosistema marí en el del màster”, com ha comentat Josep Àngel Mas, subdirector de Promoció i Comunicació del Campus de Gandia. “A més, el nostre campus ofereix una gran oportunitat i molts recursos d'investigació en medi ambient i en ciència marina, a través de l'Institut d'Investigació per a la Gestió Integrada de Zones Costaneres (IGIC) i del conveni amb l'Institut Espanyol d'Oceanografia”, afig el subdirector, que també ha destacat, pel tema d'aquesta ocasió, “una línia d'investigació precisament en tortugues marines liderada per Eduardo Belda”.

(24/02/2022)



EMAS upv