- -
UPV
 

WATERSensing

L'aplicació desenvolupada per investigadors de la UPV ajuda a gestionar les catàstrofes naturals provocades per grans tempestes a partir de les publicacions en xarxes socials

[ 16/02/2022 ]

Una de les conseqüències del canvi climàtic és la proliferació dels fenòmens meteorològics adversos. Cada vegada són més freqüents grans tempestes, inundacions, nevades copioses o temperatures extremes. Fenòmens tots ells que requereixen d'una ràpida intervenció per a prevenir les seues possibles conseqüències i actuar per a intentar que el seu impacte siga el menor possible. I, per a això, les xarxes socials es poden convertir en un gran aliat.

I és en això en el que treballa un equip d'investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV), pertanyent al Grup de Xarxes de Computadors-DISCA i al Departament de Lingüística Aplicada (DLA). El seu últim desenvolupament és WATERSensing, una aplicació que ajuda a gestionar en temps real les crisis derivades d'episodis de pluges torrencials, inundacions, etc., a partir de l'anàlisi de les publicacions en Twitter, feed RSS o Telegram. Els seus resultats han sigut publicats en la revista IEEE Consumer Electronics Magazine. El projecte ha sigut desenvolupat de forma conjunta amb investigadors de l'Escola Politècnica de la Universitat Catòlica de Múrcia.

WATERSensing rastreja textos d'aquestes xarxes i els analitza mitjançant tècniques de processament de llenguatge natural. “L'anàlisi d'aquestes fonts d'informació obri noves oportunitats per al desenvolupament de sistemes d'alerta que ajuden a prevenir, però també a gestionar els efectes dels desastres naturals. Cada persona es converteix amb les seues publicacions en sensors socials, en fonts d'informació de gran valor per a prendre l'una o l'altra decisió. Les xarxes socials poden contribuir a salvar vides”, apunta José Mª Cecilia, investigador del GRC-DISCA de la Universitat Politècnica de València.

L'aplicació processa informació en temps real i és capaç de destriar i classificar els tuits i als usuaris més rellevants i fiables, descartant així informació falsa o no ajustada a la realitat que puga publicar-se en la xarxa. Per a això, incorpora un mòdul de rastreig que recopila dades de les diferents xarxes socials; un segon mòdul encarregat d'analitzar semànticament la informació recopilada, utilitzant diverses mètriques per a classificar els tuits segons la probabilitat que reflectisquen un problema determinat; i, en últim lloc, un altre mòdul que identifica, a partir de l'anàlisi del text, les possibles localitzacions on succeeix un problema determinat. "A través de les paraules que componen els nostres missatges en les xarxes socials no solament descrivim les situacions i esdeveniments del nostre entorn sinó també la forma en què els percebem, la qual cosa serveix per a determinar el nivell de preocupació pública que existeix davant un problema", comenta Carlos Periñán, investigador del DLA de la UPV.

Per a avaluar la seua utilitat, els investigadors de la UPV van analitzar el cas de la tempesta Glòria. “I els resultats són clars: la percepció del problema en xarxes socials i mitjans de comunicació coincideix amb l'evolució del desastre natural”, apunta José Mª Cecilia.

L'investigador del GRC-DISCA afig a més que, combinant la informació que rastreja WATERSensing amb altres fonts com YouTube, Facebook o Instagram, es podria millorar encara més l'eina, aportant material gràfic del desastre, ajudant més si cap a la presa de decisions per part de les autoritats i del personal de resposta a emergències.

“A més, la metodologia que hi ha darrere d'aquesta eina es pot aplicar a moltes altres amenaces naturals, com a terratrèmols o incendis, però també a crisis sanitàries, com per exemple la que vivim actualment amb la COVID. En tots els casos, les xarxes socials són un magnífic sensor de la realitat, sempre que s'analitze i interprete de manera adequada la informació i això és el que permet el nostre treball”, conclou José Mª Cecilia.

El desenvolupament de WATERSensing va comptar amb finançament dos projectes: l'europeu Smartlagoon i el WATERot, entre els socis del qual es troben els investigadors de la UPV.

Referència

J. M. Cecilia et al., "WATERSensing: A Smart Warning System for Natural Disasters in Spain," in IEEE Consumer Electronics Magazine, vol. 10, no. 6, pàg. 89-96, 1 Nov. 2021, doi: 10.1109/MCE.2021.3063703.

Notícies destacades


Fellowship Award Fellowship Award
El professor de la UPV Luis Manuel Sánchez rep un premi de la Societat Europea per a la Formació en Enginyeria SEFI
Casa dels Caramels Casa dels Caramels
La Universitat Politècnica de València adquireix l'edifici per a la seua extensió universitària en el centre històric de València
Naix l'Observatori d'IA i Diversitat Naix l'Observatori d'IA i Diversitat
Ineco i la UPV promouen el desenvolupament i ús responsable de la intel·ligència artificial per a fomentar un enfocament humà i ètic en la seua implementació
Detenció precoç del melanoma Detenció precoç del melanoma
L'I3M obté les primeres imatges en 3D d'un melanoma en ratolins amb un microscopi fotoacústic de baix cost
ARWU 2024 ARWU 2024
El rànquing de Xangai reconeix un any més la UPV com a millor politècnica d'Espanya
ERC Advanced Grant ERC Advanced Grant
El Consell Europeu d'Investigació finança un projecte de l'ITQ, liderat per Hermenegildo García, per avançar en la descarbonització



EMAS upv