- -
UPV
 

Luis García Berlanga

Doctor Honoris Causa per la Universitat Politècnica de València. Investit el 2 d'octubre de 1997


Paraules del Rector

A José Luis García Berlanga se li pot adjudicar qualsevol adjectiu, amb la condició que, a continuació, hi figure la paraula diví. Ben bé li podem dir, per tant, provocador diví, a ell, que li està permés usar els sis punts cardinals que existeixen: nord, sud, est, oest, dalt i baix. Aquest privilegi li permet incorporar a l'esfera humana les dimensions de la sublimitat i l'insondable.

José Luis García Berlanga usa i respecta la tecnologia i, igual que nosaltres, la incorpora al continent i contingut de l'art. Perquè, qui dubta avui que la Universitat Politècnica de València és la Facultat de Belles Arts amb una universitat dins? José Luis García Berlanga usa i respecta la tecnologia. Ho veiem constantment en la seua obra. Així, per exemple, en la pel·lícula El verdugo , podia haver triat una altra forma de mort, una altra forma d'execució. Podia haver triat matar amb la mirada, com fan els pobles del carib.

Si la teua mirada matara,
Jo ja seria al cel.
Quina por!
Diu la cançó, però va preferir el vell i fiable artefacte mecànic, a qui, per cert, no sé per què se li diu garrote-vil , quan pareix que el nom més adequat seria dir-li agarrote-vil .

Aquests mèrits havien de conduir inexorablement José Luis García Berlanga a la Universitat Politècnica, que és el lloc de pas obligat per a aquells que, com ell, i per no renunciar a cap dimensió, necessiten dues roses perpendiculars dels vents.

José Luis García Berlanga unirà el seu nom a d'altres, com el mestre Rodrigo, el cardenal Tarancón, el poeta Alberti, que van ser, com ell és avui, per al nostre compromís amb els éssers humans, una referència, per a la nostra il·lusió un aliment, i per a la nostra soledat la companyia.


EMAS upv