- -
UPV
 

Francisco Brines

Doctor Honoris Causa per la Universitat Politècnica de València. Investit el 4 d'octubre de 2001


Biografia

Naix a Oliva, València, el 1932.
Després dels estudis de batxillerat al Col·legi dels Jesuïtes de València, cursa la carrera de Dret a Deusto, València i Salamanca, ciutat aquesta darrera on es llicencia. Més tard estudia la carrera de Filosofia i Lletres a la Universitat Complutense de Madrid.

Durant dos anys va ser lector de literatura espanyola a la Universitat d'Oxford.

Ha sabut compaginar la seua faceta creativa amb la docent i investigadora sobre la llengua espanyola.
Brines és membre de la Generació del 50, a la qual s'adscriuen Jaime Gil de Biedma, José Ángel Valente, Ángel González, Claudio Rodríguez i José Caballero Bonald.

Poeta i professor universitari, pertany a la segona generació poètica de postguerra, és un poeta preocupat per l'home que manifesta un inconformisme davant del món i un escepticisme que l'allunya de la poesia social. La seua obra poètica és una consolidació d'una poesia personal en què la temàtica temporalista se centra en el retorn al món íntim, l'evocació nostàlgica de la infància, l'amor i l'erotisme, i la preocupació metafísica.

La seua obra literària és d'una gran qualitat com ho demostren els premis obtinguts al llarg de la seua vida.

Cal destacar les obres següents:
El 1960 va escriure Las brasas , llibre que va meréixer el Premi Adonais de poesia. El 1965 va publicar uns poemes historiconarratius Materia narrativa inexacta . El 1966 el seu llibre reflexiu Palabras a la oscuridad va obtenir el Premi de la Crítica.

El 1967 va ser guardonat amb el Premi de les Lletres Valencianes i el Premi Pablo Iglesias.

El 1971 va escriure Aún no en què obri camins nous que condueixen a una visió metafísica que plasma en el seu llibre Insistencias en Luzbel , de 1977. I el 1986 publica El otoño de las rosas , Premi Nacional de Poesia.

Amb el seu llibre La última costa , escrit el 1995, va obtenir el Premi Fastenrath.

El 1999 es publica la seua obra poètica completa inspirada en la reflexió sobre el temps, la vida i la mort. Aquesta obra, Poesía completa 1970-1997. Ensayo de una despedida , va meréixer el Premi Nacional de la Lletres Espanyoles amb el qual el Ministeri de Cultura reconeixia tota la seua trajectòria.

El 12 de gener de 2001 és nomenat Fill Predilecte d'Oliva, on viu a la partida d'Elca, rodejada de tarongers, en una casa pairal del segle XIX que ha servit d'inspiració en molts dels seus poemes.

La Universitat Politècnica de València, a través del Vicerectorat de Cultura, va fer a la Sala d'Exposicions, del 16 de gener al 2 de febrer de 2001, una mostra plàstica basada en els seus textos poètics.

El 19 d'abril de 2001 va ser nomenat Acadèmic de la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola i ocupà la butaca amb la lletra X, vacant després de la mort del dramaturg Antonio Buero Vallejo. La candidatura va ser presentada per Francisco Nieva, Ángel González i Antonio Colino.

El 26 de maig del 2001, organitzada per l'Excm. Ajuntament d'Oliva i la Universitat Politècnica de València s'inaugura una exposició a la cripta de Santa Maria la Major d'Oliva titulada "Mirades des d'Elca", iconografia plàstica en la poesia de Francisco Brines.

La seua obra poètica és una consolidació d'una poesia personal amb una temàtica que se centra en el retorn al món íntim, l'evocació nostàlgica de la infància, l'amor i l'erotisme, l'amistat, la quotidianitat. És un poeta que rebutja el prosaisme dels poetes socials i busca un llenguatge personal. Francisco Brines és un poeta que "basteix la seua obra sobre terra fixa i inamovible i el seu procés creatiu és una fidel insistència sobre la mateixa idea, com diu Alejandro Duque en el pròleg d' Antología Poética Espejo Ciego de la col·lecció "Els Quatre Vents" editat pel Consell Valencià de Cultura.


EMAS upv