- -
UPV
 

Reserva natural

Reserva natural

L'illa de Chikly i el seu Fort de Santiago (Tunísia) ultimen l'obertura al públic gràcies a un estudi realitzat per investigadores de la UPVL'illa de Chikly, reserva natural de 3,5 hectàrees situada al nord de Tunísia, i el seu monument de major rellevància, el Fort de Santiago, manat construir per Carles I d'Espanya en 1535, ultimen l'obertura al públic gràcies a un exhaustiu estudi final desenvolupat pel Grup de Recerca en Gestió Turística del Patrimoni Natural i Cultural de la Universitat Politècnica de València (UPV).


L'illa, situada en un aiguamoll d'importància internacional inscrit en la Convenció de Ramsar (tractat negociat en els anys 1960 per països i organitzacions no governamentals, signat finalment a la ciutat iraniana en 1971 i vigent des de 1975, que serveix de marc per a l'acció nacional i la cooperació internacional en pro de la conservació i l'ús racional dels aiguamolls i els recursos d'aquests), posseeix restes fenícies, púniques, romanes, bizantines, àrabs, espanyoles i turques, a més de la colònia més important de garseta blanca. Pel seu interès ornitològic, l'illa va ser declarada reserva natural.


A més, a l'illa hi ha el Fort de Santiago, construcció de gran significació per la seua monumentalitat i el protagonisme històric, alçada en la primera meitat del segle XVI com a bastió defensiu. En 1574, la flota turca va arrabassar les possessions espanyoles de Tunísia, i els espanyols es van refugiar en el fort, on van ser els últims a rendir-se. Miguel de Cervantes, que formava part de l'expedició de Joan d'Àustria, es refereix explícitament a Chikly, ". un fortí on una torre que estava enmig de l'estany, a càrrec de Don Joan de Zamoguerra, cavaller de València i cèlebre soldat.".


Després d'aquest succés, el fort va patir diverses vicissituds, i fou destruït i abandonat definitivament en el segle XIX, fins que en el segle XXI, gràcies als acords signats entre el govern espanyol i el tunisià, es decideix restaurar el monument. Així, a través de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) del Govern d'Espanya, la Universitat Politècnica de Madrid va dur a terme els treballs de restauració arquitectònica.


En acabar aquells treballs, es va considerar l'oportunitat de donar a conèixer el lloc al públic, per això es va iniciar l'estudi de la posada en valor per a l'ús públic de l'illa i el fort en el marc del projecte "La cultura i els aiguamolls mediterranis", finançat per la Fundació MAVA i dirigit per Med-INA amb el suport de MedWet.


Analitza la capacitat de càrrega recreativa, les línies de gestió i els estàndards de conservació


Aquest estudi, sota la supervisió de la Direcció General de Boscos del Govern Tunisià i el suport de l'Ambaixada d'Espanya a Tunísia, va ser encarregat a la UPV, que l' ha dut a terme a través del Grup de Recerca en Gestió Turística del Patrimoni Natural i Cultural.


El treball ha consistit, en primer lloc, en un estudi de la capacitat de càrrega recreativa de l'illa i el fort, considerant l'elevada fragilitat i el valor intrínsec d'aquests elements patrimonials. A més, s'ha realitzat una proposta d'activitats interpretatives compatibles amb la conservació del medi natural i del fort, s'han establit les línies directrius per a la gestió del lloc i s'han identificat els estàndards de conservació ambientals, culturals i socials que permetran el monitoratge de l'estat de conservació d'aquest valuós patrimoni, com també la garantia d'obtenir una experiència satisfactòria quan es visite el lloc.
Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Setciències Setciències
Nous capítols del programa de divulgació científica per als més menuts produït per UPV TV
En l'elit universitària internacional En l'elit universitària internacional
'Nature' situa la Universitat Politècnica de València entre les cent millors universitats joves del món
10 noves empreses emergents 10 noves empreses emergents
StartUPV continua incorporant talent al seu ecosistema emprenedor
Del 16 d'octubre al 21 de novembre Del 16 d'octubre al 21 de novembre
La UPV exposa "ANCA. Una experiència de creació col·lectiva 1989-1994"
Accions Marie Sklodowska-Curie Accions Marie Sklodowska-Curie
S'obri la convocatòria d'Innovative Training Networks. 530 milions en beques dirigides a la formació inicial de personal investigador a l'estranger
Projecte Dieper Projecte Dieper
La UPV participa en el desenvolupament d'un nou motor de baix consum i alta eficiència que redueix més d'un 80% l'emissió de partícules contaminants

EMAS upv