Aquestes malalties, entre les quals s'agrupen l'esca de la vinya, l'eutipa, la malaltia de Petri, el peu negre i el braç mort, constitueixen una de les principals causes de preocupació del sector de la producció vitícola, ja que provoquen greus pèrdues econòmiques, tant a Espanya com a la resta de països productors.
La característica més destacable de les malalties de la fusta de la vinya és que alteren la fusta i provoquen necrosi o podriment. A diferència d'altres malalties de la vinya que són estacionals, les malalties de la fusta són persistents i, en l'actualitat, no hi ha cap tractament curatiu per a aquestes.
Fins als anys 80, les principals malalties van ser l'esca de la vinya i l'eutipa, però durant les dues últimes dècades els investigadors han detectat les malalties de Petri o el peu negre a la vinya jove, i la del braç mort a la vinya adulta. Totes aquestes contribueixen a la síndrome del decaïment de la vinya en el qual es conjuguen aquest tipus de malalties amb altres factors, com ara la climatologia, el sòl o el maneig del cultiu, que agreugen el problema.
La principal novetat d'aquest 8th International Workshop on Grapevine Trunk Diseases (8th IWGTD), que se celebra des de l'any 1999, és la participació més de 100 experts de països que en aquests moments tenen una viticultura en expansió, com la Xina, Mèxic, el Brasil, Nova Zelanda o el Perú, a part de les regions vitivinícoles tradicionals.
La trobada té lloc del 18 al 21 de juny, a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural (ETSEAMN) de la UPV.
Notícies destacades