El grup de treball Avaluació de Sostenibilitat de les Universitats Espanyoles (GESU) de CRUE Sostenibilitat, coordinat per la Universitat Politècnica de València (UPV) des de 2020, ha sigut guardonat amb el premi Sustainability Actions 2024 en la categoria Organitzacions i Educació.
El premi, arreplegat en la gala celebrada al Museu Reina Sofia per Manuel Pérez Mateos, rector de la Universitat de Burgos i president de CRUE Sostenibilitat, i Cristina Martí Barranco, responsable de la Unitat de Medi Ambient de la UPV i coordinadora del GESU des de 2020, suposa, en les seues pròpies paraules “un reconeixement no sols a l'esforç i dedicació del GESU, sinó al compromís de les universitats amb el medi ambient, a més d'una prova de l'impacte que el nostre treball té en la comunitat universitària i en la societat en general”.
Nascut com a resultat de la jornada del Seminari Permanent d'Ambientalització Universitària sobre “Indicadors i Sostenibilitat en les Universitats”, celebrat a Santiago de Compostel·la al juny de 2007, el GESU integra en l'actualitat un total de 39 universitats espanyoles.
Entre els seus objectius, destaquen promoure la utilització de l'eina d'autodiagnòstic en les universitats espanyoles, realitzar informes anuals amb els resultats obtinguts de les universitats que utilitzen l'eina d'autodiagnòstic -amb la finalitat d'establir la situació sobre la sostenibilitat ambiental de la universitat espanyola i la seua evolució en el temps-, afavorir el reconeixement global voluntari en les universitats espanyoles, i generar metodologies de suport per al càlcul d'indicadors d'avaluació de la sostenibilitat universitària, entre elles, la petjada de carboni.
La seua línia principal de treball, en qualsevol cas, és la creació i manteniment d'un sistema d'indicadors d'avaluació de la sostenibilitat universitària consensuat i testat per bona part del sistema universitari espanyol, eina que s'ha anat transformant i actualitzant per a ser utilitzada per a l'autodiagnòstic de la sostenibilitat ambiental de la universitat espanyola.
La realització de l'Informe diagnòstic de la sostenibilitat ambiental de les universitats espanyoles es realitza de manera anual i va ser la primera línia de treball que va abordar, i continua desenvolupant, el GESU. No en va, es porta fent des de 2017 i tots els informes realitzats estan disponibles públicament.
En aquest sentit, explica Martí, “el diagnòstic anual de la sostenibilitat ambiental en les universitats espanyoles demostra, any rere any, la seua creixent contribució a la sostenibilitat ambiental, ja que és una eina molt útil que avalua periòdicament el conjunt de les universitats espanyoles amb la finalitat de documentar els progressos en la millora de la sostenibilitat ambiental i en quins aspectes es necessita continuar millorant”.
Martí, que ha reconegut sentir-se “molt il·lusionada” pel guardó, és enginyera agrònoma per la UPV i forma part del GESU des de la seua creació. Tècnica superior en Gestió Mediambiental de la Unitat de Medi Ambient-Oficina Verda de la UPV des de 1997, Martí va coordinar la implantació de la norma ISO 14001 i el reglament europeu EMAS a la UPV.
Especialista en gestió ambiental, gestió de residus i gestió integrada de sistemes de qualitat, medi ambient i prevenció de riscos laborals, Martí és cap de secció de la Unitat de Medi Ambient de la UPV des de 2016.
Notícies destacades