- -
UPV
 

Nova ERC per a Jose Adam

L'investigador de l'Institut ICITECH ha rebut aquesta nova ajuda per al desenvolupament del projecte Encast, que permetrà aproximar al mercat la seua revolucionària idea per a aconseguir edificis ultraresistents.

[ 11/07/2024 ]

El Consell Europeu de Recerca (ERC, per la sigla en anglès) ha concedit una ajuda Prova de Concepte a Jose Adam, investigador de l'Institut ICITECH de la Universitat Politècnica de València (UPV), per al desenvolupament del projecte Encast: “Implementació d'una nova línia de defensa per a evitar el col·lapse catastròfic d'edificis prefabricats”.

Amb aquestes subvencions, dotades cadascuna d'elles amb 150.000 euros, el Consell Europeu de Recerca vol potenciar la transferència al mercat dels resultats obtinguts en projectes ERC d'excel·lència científica.

En el cas del professor Adam, en 2020 va rebre una ERC Consolidator Grant per a dur a terme el seu projecte Endure, en el qual ha ideat una “radical” proposta que permet que els edificis, davant situacions extremes i risc d'ensulsiada, siguen capaços d'aguantar i no col·lapsar íntegrament. La clau rau a segmentar-los i unir les diferents parts amb el que han anomenat fusibles estructurals, que eviten la propagació de fallades per tota la construcció i, en últim terme, el col·lapse total.

Ciència radical en el sector dels prefabricats de formigó

Jose Adam començà a treballar en aquesta idea en 2017, amb una Beca Leonardo que li va atorgar la Fundació BBVA. L'any passat, validà ja amb èxit la seua proposta en una prova a escala real amb un edifici prefabricat construït ex profeso. I fa a penes mes i mig, el seu treball -realitzat juntament amb els seus companys de l'Institut ICITECH- va ser portada de la revista Nature. Ara, amb aquesta nova ajuda de l'ERC, volen fer un pas més: Encast contribuirà a la implementació de la “ciència radical” realitzada en Endure al sector dels prefabricats de formigó.

“Encara que aquesta prova única demostrà l'eficàcia del plantejament proposat, només es va centrar en un tipus concret de sistema prefabricat. En un sector de la construcció fortament regulat, molts enginyers i arquitectes es mostraran cauts i una mica escèptics abans d'aplicar la segmentació basada en fusibles en sistemes que diferisquen significativament de les proves d’Endure. Per tant, és crucial demostrar adequadament la validesa de l'enfocament proposat per a altres tipus de sistemes prefabricats”, explica Jose Adam.

A més, uns altres dels objectius d’Encast són formular un procediment de disseny simplificat i integrar-lo en un programari de fàcil maneig, així com realitzar demostracions experimentals. L'equip de l’ICITECH-UPV elaborarà també una estratègia per a l'explotació de solucions de segmentació basades en fusibles per als mercats de prefabricats.

“Gràcies a aquesta subvenció del Consell Europeu de Recerca, farem un salt de la ciència fonamental i radical a la innovació. L'èxit d’Encast permetrà incrementar l'ús de sistemes prefabricats robustos i ajudarà a construir edificis més segurs, assequibles i sostenibles”, destaca Jose Adam.

Sobre les ERC Prova de Concepte

Les convocatòries de finançament Prova de Concepte només estan obertes a investigadors i investigadores que ja han obtingut una subvenció de l'ERC per a recerca a les fronteres del coneixement. Aquestes subvencions pretenen facilitar l'exploració del potencial comercial i social dels resultats dels projectes finançats per l'ERC. D'aquesta manera, el seu objectiu és permetre que les idees finançades per l'ERC passen de la investigació de frontera a la innovació. En la primera convocatòria d'enguany, la Comissió Europea va rebre 328 propostes i només se’n finançaren 100 (aproximadament un 30% d'èxit).

Notícies destacades


Nature Research Highlight Nature Research Highlight
Un estudi liderat per la UPV detecta la major fugida de metà registrada en un pou petrolífer
Ajudes menjador Ajudes menjador
Oberta, fins al 6 de setembre, la fase 1 del termini de sol·licituds d'ajudes per a cobrir el menú del dia per al curs 2024-2025
Rutes intel·ligents d'assistència sanitària Rutes intel·ligents d'assistència sanitària
Un equip de la UPV, la UOC i la UAB usa algorismes per a fer més eficients els desplaçaments dels professionals sanitaris en territoris situats a més de 45 minuts a peu o amb bicicleta d'un centre mèdic d'atenció primària
La Màquina Queer La Màquina Queer
La Universitat Politècnica de València ha organitzat un taller de creació artística amb IA generativa d'imatges per a ajudar a construir una societat més diversa
PhotoIUPAC 2024 PhotoIUPAC 2024
L'Institut de Tecnologia Química (UPV-CSIC) coorganitza la 29è edició d'aquest congrés internacional, que se celebra fins al divendres en el Palau de Congressos de València
Auditoria Ciutadana Compromesa Auditoria Ciutadana Compromesa
L'Institut ENGINY (UPV-CSIC) i la Generalitat Valenciana impulsen un projecte pilot d'aquest nou instrument d'avaluació i seguiment de les polítiques i serveis públics



EMAS upv