Les festes d’Alcoi

Moros i Cristians

Les festes estan basades en la tradició i en els fets històrics de la defensa de la ciutat per part de les tropes del Rei Jaume I enfront de l’atac del cabdill A l’Azraq de l’any 1.276. Alcoi celebra anualment les festes de Moros i Cristians els dies 22, 23 i 24 d’Abril, en honor al seu patró, Sant Jordi.

L’organització de la festa s’estructura sobre el model del segle XIX, encara que té els seus orígens en el segle XVI. Els dos bàndols, el moro i el cristià, estan formats cadascun d’ells per 14 filaes (comparses) o agrupacions festeres.

Al voltant de 5.000 persones participen en la festa fent gala del colorit, la música, la pólvora i la religiositat. Entre els actes, hem de destacar ‘l’entrada’, les processons i els alardos (batalles).

En 1980 aquestes festes es van guanyar la qualificació d’interès turístic internacional.

La ciutat s’adorna amb extraordinàries il·luminacions, banderes i altres adorns. En la Plaça d’Espanya s’instal·la un castell que serveix com a escenari de les Ambaixades. La il·lusió i l’esforç de tot un any es funden en tres dies, caracteritzats per l’alegria i la cordialitat.

Cavalcada de Reis Mags

La cavalcada dels Reis Mags d’Alcoi és la més antiga d’Espanya.

Un dels actes que se celebren prèviament és el dels Pastoretes, el diumenge anterior a la festa de Reis. La vespra de l’arribada de les seues Majestats, el dia 4 de gener, un emissari real anuncia la imminent entrada de la població dels tres sobirans, i ho fa amb un bàndol que és proclamat per diferents llocs de la ciutat.

La cavalcada se celebra el dia 5 en fosquejar i revesteix una gran solemnitat i emotivitat.

Romeria a la Font Roja

La patrona de la ciutat, la Mare de Déu dels Lliris, reuneix en el seu santuari de la Font Roja a milers d’alcoians que acudeixen a la romeria.

La jornada té lloc el tercer diumenge del mes de setembre en aquest bell paratge del carrascar.

Més informació