CÀTEDRA CAIXA ONTINYENT

DESCRIPCIÓ DE LA CÀTEDRA/AULA – Finalitat i objectius

El Rector de la Universitat Politècnica de València Francisco Mora i el President de Caixa Ontinyent Antonio Carbonell, van signar al Campus d’Alcoi l’acord de col·laboració pel qual queda formalitzada l’Aula Caixa Ontinyent-UPV, projecte iniciat per l’anterior directora del Campus d’Alcoi Georgina Blanes.
L’Aula té com a objectiu la creació d’un laboratori de disseny i fabricació digital, obert a la comunitat educativa, col·lectius diversos, empreses i la societat local en general, i que possibilita la realització de qualsevol idea, obra d’art, producte o maqueta, en els àmbits artístics, d’enginyeria, arquitectura i vida quotidiana.

ACTIVITATS

Nascut en la Universitat d’Aalto (Finlàndia) en 2008, el concepte design factory s’ha estès ja per 17 ciutats del món (Hèlsinki, Melbourse, Ginebra, Seül, Riga, Porto…), incloent a la de la UPV, pionera a Espanya.

El DESIGN FACTORY és un laboratori obert als estudiants on poden dur a terme els seus projectes d’una forma autònoma o guiada i disposa d’una sèrie de màquines per a la fabricació digital que s’anirà incrementant en el futur per a crear una gran oferta en aquest àmbit.

En l’actualitat, l’equipament està compost per una impressora 3D professional Dimension Elit que permet fer prototips en 3D de plàstic ABS amb materials de suport solubles, una altra impressora 3D BCN3D Sigma amb dos extrusors per a imprimir en material plàstic PLA de dos colors o amb material de suport PVA, un traçador de tall Roland per a fabricar logotips i vinils dissenyats, així com, un altre equipament per a escanejat tridimensional. En un futur es pretén augmentar aquesta oferta amb un sistema de gravat i cort per làser, una màquina d’impressió 3D en gran format, una fresadora de Control Numèric, etc.

DADES DE CONTACTE

Empresa: Caixa Ontinyent

Centre Docent: E.PS d’Alcoi

Director de la Càtedra/Aula: Vicente Jesús Seguí Llinares

Telèfon: 653 667 805

Email: jsegui@mcm.upv.es

Web: www.caixaontinyent.es

ACTIVITATS

Dins d’aquest grup d’activitats que desenvolupa el Campus d’Alcoi i que persegueixen l’objectiu de difondre la ciència i la tecnologia a la comunitat universitària en particular i a la societat alcoiana en general, destaquen les següents actuacions:

ACTIVITATS DE DIFUSIÓ DE LA CIÈNCIA A LA SOCIETAT

V Ed. Concurs de Robòtica – Gener 2017

Es va celebrar el passat 27 de gener en el Pavelló Esportiu del Campus. Van participar més de 18 centres educatius provinents d’11 poblacions amb un total de més de 300 alumnes.

La Màgia de la Ciència – Gener 2017

Aquesta activitat està destinada a alumnes de 6è de primària i va comptar amb quatre itineraris diferents.

Amb aquestes activitats, es va pretendre mesclar entreteniment i diversió perquè els xiquets gaudiren aprenent i descobrint diversos camps del coneixement científic.

VI Concurs APP Inventor de programació Android – Febrer 2017

Modalitat A -> L’acte de lliurament va tenir lloc el 3 de febrer en el Saló de Graus del Campus d’Alcoi. En el concurs van participar 138 alumnes amb un total de 74 projectes de 3r i 4t ESO i de cicles formatius de grau mig pertanyents a 11 centres educatius. Alumnes de l’IES Sant Vicent i Manuel Broseta, van ser primer i segon premi.

Modalitat B -> L’acte de lliurament va tenir lloc el 10 de febrer en el Saló de Graus del Campus d’Alcoi. En el concurs van participar al voltant de 100 de batxillerat i cicles formatius de grau superior.

V Concurs “Mostra la Ciència en Vídeo” – Maig 2017

Es van presentar 47 vídeos relacionats amb la ciència dirigit a dues categories d’alumnes: alumnes de 3r i 4t d’ESO, alumnes /as de 1r i 2n de Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior.

IV Concurs ideaT UPV Campus d’Alcoi-Àgora Emprenedors – Maig 2017

Es van presentar 47 vídeos relacionats amb la ciència dirigit a dues categories d’alumnes: alumnes de 3r i 4t d’ESO, alumnes de 1r i 2n de Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior.

L’11 de maig va tenir lloc l’acte de lliurament dels premis d’aquest concurs per als alumnes de centres educatius que estudien Batxillerat de Ciències Socials o Cicles Formatius de Grau Superior relacionats amb el Grau d’Administració i Direcció d’Empreses. En total van participar 3 centres educatius i es van presentar 9 projectes empresarials.

Universitat d’Estiu UPV – Juliol 2017

En la present edició es van oferir 6 cursos dirigits tant a estudiants com a docents.

CampusTec – Juliol 2017

És un campament tecnològic d’estiu que es va realitzar del 3 al 14 de juliol i que va permetre a joves gaudir d’una activitat d’oci alternatiu durant les vacances d’estiu, amb la filosofia de aprendre fent.

Al llarg de dues setmanes, els participants al nostre Campus van donar curs a la seua creativitat desenvolupant xicotets projectes cientificotècnics en àmbits tan atractius per al seu futur professional com la robòtica, el disseny i fabricació digital, la programació d’interfícies, i desenvolupament de videojocs.

Setmana de la Ciència – Novembre 2017

Va tenir lloc del 9 al 16 de novembre i es van realitzar més de 20 activitats entre conferències, excursions, visites guiades, projeccions etc…

Exposició FotCiencia del CSIC en el Centre Comercial Alzamora – Novembre 2017

Va estar exposada durant tot el mes de novembre i el seu objectiu és acostar la ciència i la tecnologia a la societat mitjançant una visió artística i estètica suggerida a través d’imatges científiques, il·lustrades per un comentari del fet científic que divulguen.

FotCiencia és una iniciativa organitzada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

Setmana Jove de la Ciència – Novembre 2017

Durant la Setmana de la Ciència es van realitzar al Campus activitats dirigides a grups d’alumnes de batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i superior.

Es tracta de fomentar en els estudiants una actitud receptiva cap a la ciència i la tecnologia, i aconseguir que les perceben com a motors i fonts de progrés de la nostra societat. En la present edició han participat més de 30 centres educatius i han visitat el Campus prop de 700 alumnes.

ACTIVITATS DE SUPORT A LA DOCÈNCIA I INNOVACIÓ DEL CAMPUS D’ALCOI

Per a l’any 2017, entre altres, els projectes que es van secundar dins del programa UPV “Generació Espontània” van ser els següents:

  • Grup de Robòtica i Mecatrònica del Campus

El GROMEP amb el suport de la Càtedra es va proclamar campió del Concurs Nacional de Robòtica Humanoide (CEABOT 2017) celebrat a Gijón el mes de setembre passat.

  • EPSA Moto-E

Disseny i fabricació d’una moto de competició elèctrica 100%.

  • IDF Eco-Marathon

Del 25 al 28 de maig el vehicle de baix consum dissenyat i construït per alumnes del Campus van competir en la Shell Eco-Marathon Europe que va tenir lloc a Londres.

  • Milanoworkshop

40 alumnes del Grau de Disseny Industrial i Desenvolupament de Productes van exposar en la fira Ventura Lambrate de Milà que va tenir lloc el mes d’abril les seues creacions. Es van presentar un total de 9 projectes del programa Reptes.

SUPORT AL MÀSTER EN ENGINYERIA TÈXTIL DEL CAMPUS D’ALCOI

La UPV aposta fermament pel manteniment dels estudis tèxtils universitaris al Campus d’Alcoi, ja que és l’única Escola que els ofereix a nivell comunitat autònoma i a nivell estatal només està el cas de Terrassa. En aquest sentit, el Consell de Govern de la UPV va aprovar un canvi en el Pla d’Estudis del Màster, per a donar-li un caràcter professional i fer-lo més atractiu tant a alumnes com professionals, en el qual van participar, a més de l’EPSA, l’Institut Tecnològic AITEX i el món empresarial representat per ATEVAL. El nou Màster va iniciar la impartició de la seua primera promoció en el curs 2014-15.

L’Ajuntament d’Alcoi, per part seua, sempre ha defensat el manteniment dels estudis tèxtils a Alcoi, així a través d’aquesta Càtedra es va col·laborar amb les pràctiques dins de la docència del Màster que assumeix AITEX i que es van desenvolupar en les seues instal·lacions i amb personal propi de l’Institut Tecnològic.