- -
UPV
 

Sequera metereológica i hidrològica

Sequera metereológica i hidrològica

Investigadors de la UPV dissenyen una metodologia per a mesurar l'impacte del canvi climàtic sobre la conca del Xúquer

[ 09/02/2018 ]

Un estudi desenvolupat pels investigadors de l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València (IIAMA-UPV) Patricia Marcos, Antonio López i Manuel Pulido, conclou que "els efectes del canvi climàtic condueixen a un escenari d'augment general de la severitat de les sequeres tant meteorològiques com a hidrològiques, a causa dels efectes combinats de la reducció de les precipitacions i l'increment de l'evapotranspiració".

La recerca, emmarcada dins del projecte IMPADAPT, ha sigut publicada en la revista científica Journal of Hydrology.

Tres àrees climàtiques diferents en la conca del Xúquer


Per a realitzar el treball, s'ha utilitzat com a cas d'estudi la conca del Xúquer, on s'han comparat els períodes de sequera meteorològica i hidrològica de la sèrie històrica amb els resultats de diverses combinacions de models climàtics globals i regionals.


Així mateix, s'ha considerat el fet que en aquesta conca coexisteixen tres àrees climàtiques diferents -continental en la zona alta, mediterrània en la conca inferior, i de transició en la conca mitjana-, a fi d'avaluar la variabilitat espacial dels impactes del canvi climàtic sobre la intensitat i durada dels períodes de sequera en cadascuna d'elles.


Metodologia desenvolupada


Patricia Marcos afirma que, "tradicionalment, s'han emprat índexs estandarditzats per a identificar i avaluar les sequeres, a causa de la seua simplicitat i flexibilitat per a comparar la desviació de les condicions normals entre les regions en diferents escales temporals. No obstant açò, la base estadística d'aquests índexs assumeix la hipòtesi d'estacionarietat per a certs aspectes de les variables climàtiques, que seria qüestionable en un context de canvi global".


Per aquest motiu, s'ha desenvolupat una metodologia adaptada a les conques mediterrànies que permet analitzar l'impacte del canvi climàtic sobre les sequeres, considerant els canvis en les variables precipitació i temperatura.


"Concretament", afig la investigadora de l'IIAMA-UPV, "es proposa caracteritzar els episodis de sequera mitjançant una combinació d'índexs estandarditzats relatius per a diferents variables: precipitació (rSPI), precipitació i evapotranspiració (rSPEI) i cabals (rSFI). El càlcul d'aquests índexs implica adoptar una determinada funció de distribució, per la qual cosa la incertesa i l'estacionarietat dels paràmetres de la mateixa s'avaluen a través de tècniques de remostreig".


A més, per a aplicar el mètode proposat a una conca mediterrània semiàrida com la del Xúquer, s'han introduït modificacions en els models originals per a millorar, d'una banda, l'estimació de l'evapotranspiració potencial durant els mesos freds i, per una altra, la representació dels cabals baixos, i d'aquesta forma millorar la caracterització de les sequeres hidrològiques.


Resultats principals


Manuel Pulido, director de l'IIAMA-UPV, assenyala que "els nostres resultats mostren una gran incertesa pel que fa a la disponibilitat futura de recursos hídrics en la conca. De fet, l'estudi demostra com els diferents escenaris de canvi climàtic condueixen a un augment general de la durada i intensitat de les sequeres tant meteorològiques com a hidrològiques, pels efectes combinats de la reducció de les precipitacions i l'increment de l'evapotranspiració".


En aquest sentit, s'ha observat que, en els escenaris a curt termini, les sequeres seran de menor magnitud i intensitat que les identificades per als escenaris a mig termini. A més, la recerca arreplega que les àrees on es troben la majoria dels recursos hídrics de la conca (zona alta) són més propenses "a patir un augment en la severitat de la sequera sota el canvi climàtic, que empitjorarà a mig termini", destaca Patricia Marcos, investigadora del Grup d'Enginyeria de Recursos Hídrics.


Per tot açò, el professor Pulido afirma que aquest tipus d'estudis han d'exercir un paper important "en el disseny dels futurs plans de gestió de la sequera i d'estratègies d'adaptació".


Notícies destacades


Líder nacional Líder nacional
La UPV, dins dels 10 primers llocs del món de canals universitaris en YouTube
La matemàtica del futur La matemàtica del futur
Marina Murillo: "Hem de canviar la mentalitat i voler quedar-nos; l'avanç d'un país va lligat al de la seua investigació"
Amb la seua barraca valenciana sostenible Amb la seua barraca valenciana sostenible
Azalea UPV, equip integrat per 43 estudiants de 16 titulacions, a punt per a l'assalt a la Solar Decathlon Europe
QS World University Rankings QS World University Rankings
La UPV, millor universitat espanyola en Enginyeria Química i Agricultura i Ciències Forestals
Ja és 12è a nivell mundial Ja és 12è a nivell mundial
L'FSUPV Team prossegueix el seu ascens meteòric: tercer millor equip europeu i únic espanyol de combustió dins dels 200 millors internacionals
En Parc Sagunt En Parc Sagunt
Zeleros i la UPV construiran una pista per a provar els prototips d'Hyperloop en condicions reals de pressió

EMAS upv