- -
UPV
 

Art total

Cristina De Middel, llicenciada en Belles Arts per la UPV, Premi Nacional de Fotografia 2017

[ 30/10/2017 ]

Cristina De Middel, llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València (UPV) després de cursar els seus estudis en ella entre 1995 i 2000, ha sigut guardonada amb el Premi Nacional de Fotografia 2017, concedit pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i dotat amb 30.000 euros.


En paraules del jurat, que ha concedit el guardó per unanimitat, De Middel rep el premi "pel reconeixement nacional i internacional que ha aconseguit a través dels seus treballs, en els quals replanteja els límits de la realitat del llenguatge fotogràfic, al mateix temps que ha innovat l'àmbit del llibre de fotografia, atorgant-li una nova dimensió com a obra d'art total".


Afronautas, una reacció a les limitacions del llenguatge documental


Nascuda a Alacant en 1975, Cristina De Middel és una de les artistes més rellevants de la fotografia espanyola contemporània. Després de treballar com fotoperiodista para diferents periòdics espanyols (Diari d'Eivissa, Informació) i ONGs, la guardonada ha combinat els seus treballs documentals amb altres personals on qüestiona el llenguatge i la veracitat de la fotografia com a document i juga amb reconstruccions o arquetips que difuminen la frontera entre la realitat i la ficció.


En 2012 va publicar el seu llibre Afronautas, una reacció a les limitacions del llenguatge documental a l'hora de descriure i explicar el món. La relació entre la fotografia, la realitat i la veritat, juntament amb el paper que els mitjans de comunicació juguen en ella, es va situar en la proa de les seues inquietuds artístiques. El llibre, que es va esgotar ràpidament, va rebre el reconeixement de la crítica. No en va, gràcies a aquest treball, De Middel va ser nominada en 2013 per al premi de fotografia Deutsche Börse.


Com a fotoperiodista, De Middel ha cercat sempre oferir una visió excèntrica de l'actualitat, evitant els vells temes tractats mitjançant els canals i les formes assumides. Així mateix, en els seus projectes personals, ha elevat la seua reflexió per a situar-se, ja sense els lligams de veracitat i del documentalisme, en la difusa frontera que separa la realitat de la ficció.


Reconeixements internacionals


De Middel, que ha participat en projectes expositius a Londres, Nova York, Los Angeles, Frankfurt, París, Roma o Dublín, acumula a més diversos premis internacionals, entre els quals destaquen el Premi Cum Laude Unió Llatina-Martín Chambi (2011), l'Infinity Award, atorgat pel Centre Internacional de fotografia (ICP) en 2013 i el premi PhotoEspaña a Millor llibre de fotografia de l'any, en la seua categoria internacional (2014).


La seua obra es troba en les coleccions Saxe-Coburg i del Banc Espiritu Sant, ambdues a Portugal, en la ciutat de Birmingham, en la UPV, i en la Fundació Sarthou Carreres, entre altres llocs.


Fotografíes de la seua obra Afronautas, via www.lademiddel.com


Notícies destacades


PLD llançarà Arion 1 en 2019 PLD llançarà Arion 1 en 2019
Raúl Torres, ex estudiant UPV, prepara la revolució comercial de la indústria aeroespacial europea
Pulgarcito Pulgarcito
Personal investigador de la UPV crea el primer ninot de la història fet amb palla d'arròs
Vista cansada Vista cansada
La UPV participa en el disseny d'un nou tipus d'implant intracorneal per a corregir la presbícia
Premi Forest R. McFarland Premi Forest R. McFarland
Antonio García, investigador de l'Institut CMT-Motors Tèrmics de la UPV, guardonat per la Societat d'Enginyers d'Automoció
Neuromàrqueting Neuromàrqueting
Un equip d'investigadors de la UPV treballa en la creació de nous productes emocionals
Pablo Marín Pablo Marín
Un estudiant de doctorat UPV, triplement guardonat pel seu TFM: Beca UEECA, Premi 2K17 y Premi FEDNA
Pel seu estudi sobre aïllament acústic Pel seu estudi sobre aïllament acústic
Manuel Jesús Parrilla, doblement titulat per la UPV, guanya el XV Premi Andrés Lara per a Joves Investigadors 2017
Enginyeria de competició Enginyeria de competició
MOTOR-UPV, integrada per alumnes de Generació Espontània, campiona d'Espanya de velocitat en la categoria SSP300EMAS upv