- -
UPV
 

Revolució tecnològica

Cinc titulats de la UPV, grans triomfadors en els premis de la XIX Nit de les Telecomunicacions Valencianes

[ 19/05/2017 ]
Revolució tecnològica

Ricardo Montesa, Iñaki Berenguer, Guillermo Escobar, Vicent Molés i Enrique Miralles, tots ells titulats de la Universitat Politècnica de València (UPV), van ser anit, juntament amb Fermax i l'Associació gvSIG, els grans triumfadors de la XIX Nit de les Telecomunicacions Valencianes, celebrada a l'Hemisfèric de la Ciutat de les Arts i les Ciències.


Ricardo Montesa, fundador de Brainstorm, Teleco honoris causa


Fundador de l'empresa Brainstorm, Montesa va ser reconegut com a Teleco honoris causa per la destacada trajectòria professional en l'àrea de la realitat virtual, la seua aposta per la Comunitat Valenciana i l'aportació al creixement i desenvolupament d'aquesta branca de l'enginyeria.


Montesa, que és enginyer industrial especialitzat en Mecànica per la UPV, ha aconseguit que, entre els seus clients, figuren productores de Hollywood del nivell d'Industrial Light and Magic, de George Lucas, i que la seua tecnologia haja sigut utilitzada en pel·lícules com La guerra de les galàxies, Jo robot o X-Men.


Iñaki Berenguer, Premi a la Persona Destacada del Sector


El Premi a la Persona Destacada del Sector va recaure en Iñaki Berenguer, enginyer de telecomunicacions per la UPV i ambaixador d'Emprèn Idees UPV. Berenguer és, a més, doctor en Enginyeria per la Universitat de Cambridge, MBA del Massachusetts Institute of Technology (MIT) i CEO de CoverWallet, Contactive i Pixable, totes empreses de gran èxit en el sector de les telecomunicacions.


i3tcity, Premi a l'Empresa Jove / Emprenedor


i3tcity, empresa valenciana fundada el 2014 per l'enginyer de telecomunicacions de la UPV Guillermo Escobar, va ser guardonada amb el Premi a l'Empresa Jove / Emprenedor.


En la concessió del reconeixement, el jurat va valorar que aquesta jove pime, sota el guiatge de nombrosos titulats de la UPV (Sergio Millán, David Latorre, Javier Escalera, Javier Bou.), s'ha posicionat, en poc més de tres anys, en l'avantguarda del desenvolupament del concepte d'internet de les coses (IoT n'és la sigla en anglès) i la seua aplicació a models de ciutats intel·ligents. No en va, les seues solucions s'apliquen en diferents camps, des del mercat de l'enllumenat fins a la climatització, passant pel reg i les xarxes de sensors.


Enrique Miralles i Vicent Molés, Premi al Millor TFM en Enginyeria de Telecomunicació ex aequo


D'altra banda, dos projectes realitzats per graduats en Enginyeria de Tecnologies i Serveis de Telecomunicacions i màsters en Enginyeria de Telecomunicació: Estudio, diseño y optimización de antena UWB para comunicaciones intracorporales, presentat per Enrique Miralles, i A comparison of 5G candidate waveforms subject to phase noise impairment at mm-wave frequencies, de Vicent Molés, van ser guardonats ex aequo amb el Premi al Millor Treball Final de Màster en Enginyeria de Telecomunicació.


En tots dos casos, el jurat ha valorat el seu interès industrial i la possibilitat de materialització, les innovacions que poden aportar al sector i els resultats econòmics o beneficis de caràcter social que podrien comportar.


Fermax i l'Associació gvSIG completen la llista de premis


Al costat dels titulats per la UPV, la llista de guanyadors la va completar Fermax, que va obtenir el Premi a l'Empresa Rellevant, i l'Associació gvSIG, reconeguda amb el Premi a l'Administració Pública i l'Organització sense ànim de lucre impulsora de les TIC.


Berenguer: "Les empreses que en cinc anys no s'adapten al canvi tecnològic moriran"


En el marc de l'esdeveniment, l'organització -el Col·legi Oficial d'Enginyers de Telecomunicació de la Comunitat Valenciana (COETCV), la Generalitat Valenciana i la UPV- va programar la jornada "Revolució tecnològica i model econòmic 4.0", en la qual un dels guardonats, Iñaki Berenguer, va fer una xarrada de gran interès al Paranimf del campus de Vera (València) de la UPV.


"Ara mateix" va afirmar Berenguer, "tot va molt ràpid. En cinc anys, el canvi estarà ací, i qui no s'adapte, morirà. L'única opció és estar del costat del progrés i la innovació. Fa una dècada, estava la tecnologia d'una banda i, d'una altra, la banca, les assegurances, el turisme. Estava Microsoft, però també una vidriera, un banc o una cadena de supermercats, mentre que, el 2016, les quatre més grans són Apple, Facebook, Alphabet o Amazon, totes tecnològiques. Abans, hi havia una diferència entre la tecnologia i la resta de les empreses. Ara, si vols ser competitiu, has de ser una empresa tecnològica".


Una nova forma de consum


Per a Berenguer, Internet ha canviat la forma de consumir i de viure: "Ara ja no anem a veure pisos quan volem comprar una casa. No fa falta anar a una gestoria o a un advocat perquè en la web hi ha empreses que fan la mateixa funció".


Bon exemple d'això són els bancs, "que atorguen els majors pressupostos a la tecnologia. Ofereixen pagaments per Internet, transferències, préstecs o inversions, per la qual cosa reemplacen el treball de persones per un programari. El mateix algorisme ho fa tot, és accessible, més ràpid i no comet errors, perquè les seues dades són més fiables que les persones".


No es pren seriosament a Europa


Per al reconegut emprenedor, "el coneixement es genera igual als Estats Units que a Espanya i la resta d'Europa. La diferència es troba a l'hora d'aplicar-lo. Als Estats Units s'ho prenen molt seriosament i és prioritari, mentre que a Espanya encara es considera com una cosa anecdòtica".


"La UPV em va inculcar l'amor per la tecnologia i la ciència, i sobretot, les meues ganes de canviar el món"


Enginyer, investigador i emprenedor, Berenguer ha complit molts somnis. Tots van començar a la UPV, que va deixar empremta en l'alacantí: "Ací em van inculcar aquest amor per la tecnologia i la ciència i, sobretot, les meues ganes de canviar el món".


Més informació

Notícies destacades


Neuromàrqueting Neuromàrqueting
Un equip d'investigadors de la UPV treballa en la creació de nous productes emocionals
Pablo Marín Pablo Marín
Un estudiant de doctorat UPV, triplement guardonat pel seu TFM: Beca UEECA, Premi 2K17 y Premi FEDNA
Pel seu estudi sobre aïllament acústic Pel seu estudi sobre aïllament acústic
Manuel Jesús Parrilla, doblement titulat per la UPV, guanya el XV Premi Andrés Lara per a Joves Investigadors 2017
Enginyeria de competició Enginyeria de competició
MOTOR-UPV, integrada per alumnes de Generació Espontània, campiona d'Espanya de velocitat en la categoria SSP300
Premis Goya 2018 Premis Goya 2018
Dos dels deu curts d'animació preseleccionats, 'The Neverending Wall' i 'Impromptu', produïts per la UPV
MiFID II MiFID II
La UPV, entre les sis úniques entitats espanyoles habilitades per la CMNV per a acreditar personal financer a partir del pròxim gener
Art total Art total
Cristina De Middel, llicenciada en Belles Arts per la UPV, Premi Nacional de Fotografia 2017
Avions en els quals no se sent el motor Avions en els quals no se sent el motor
Un nou sistema de control acústic distribuït permet crear zones de confort auditiu independentsEMAS upv