- -
UPV
 

So i medi ambient

Investigadors de la UPV i la UdG milloren fins a un 150% l'aïllament acústic de les plaques convencionals amb restes de poda de taronger

[ 11/02/2015 ]
So i medi ambient

Un equip d'investigadors del campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat de Girona (UdG) ha aconseguit desenvolupar, a escala de laboratori i a partir de restes de poda dels tarongers, plaques que milloren l'aïllament acústic de les convencionals de guix fins a un 150%.


Per a obtenir aquesta nova placa aïllant, se sotmet la matèria primera procedent de la poda clàssica del taronger a un procés de trituració, i s'hi incorpora polipropilè, un plàstic molt utilitzat en joguets i peces d'automòbils, entre altres productes.


Fins a 5 o 6 dB(A) més d'aïllament


Jesús Alba, científic de la UPV, explica la investigació, els resultats de la qual apareixen publicats en la revista Construction and Building Materials (construcció i materials d'edificació): "Les plaques obtingudes ofereixen un potencial d'aïllament acústic d'uns 29 dB(A) (decibels A, indicador del risc auditiu) i les convencionals de guix laminat solen estar en 27 dB(A)".


"Aquests dos dB(A) de diferència són importants", prossegueix Alba, "perquè suposaria millorar l'eficiència acústica de les plaques -respecte a les de guix- un 50%. I si utilitzem un material de solució doble, és a dir, que incorpore dues plaques i una llana absorbent entre ambdues a manera de sandvitx, la millora és d'uns 5 o 6 dB(A), la qual cosa significa que aïllaria més del doble que el sistema convencional".


Possible substitut de materials més agressius amb el medi ambient


Tal com indica l'investigador de la UPV, aquestes plaques responen als objectius del programa de recerca europea Horitzó 2020, "que aposta per l'ús de nous materials de matèria primera natural o reciclada. Podrien substituir materials utilitzats actualment que són més agressius amb el medi ambient".


Tot això al marge de la millora quant a rendiment provada per l'equip conjunt UPV-UdG, que ha analitzat les propietats mecàniques del nou material, comparant-les amb les de materials compostos convencionals.


"Les propietats mecàniques són millors que les del guix, la qual cosa es tradueix en el fet que, amb una placa del mateix gruix, l'aïllament acústic és major. O, d'altra banda, podem reduir gruixos per a obtenir els mateixos aïllaments", apunta Jesús Alba.


Permetria rendibilitzar econòmicament les restes de poda


A més, un altre dels avantatges d'aquest nou material és que permetria traure rendiment a un subproducte agrícola com ho són les restes de poda de taronger, amb el consegüent benefici econòmic per al sector.


Més informació
    Notícia UPV-TVComparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Comunicat UPV Comunicat UPV
La institució habilitarà un model híbrid per a garantir l'estabilitat en la docència de graus i màsters del curs 2020/2021
Avatars 3D i entorns virtuals Avatars 3D i entorns virtuals
El LabLeni-I3B de la UPV facilita la detecció primerenca de l'autisme gràcies a una sala única en les universitats espanyoles
Herbicida natural Herbicida natural
Seipasa i la UPV treballen en el desenvolupament de l'alternativa eficaç i sostenible als productes sintètics que reclama el sector
QS World University Rankings 2021 QS World University Rankings 2021
La UPV obté la seua 2a millor marca històrica i se situa com a universitat més destacada de la Comunitat Valenciana i en el top 400 a nivell mundial
Entre graus i màsters Entre graus i màsters
La UPV imparteix 40 titulacions que habiliten per a exercir professionalment l'arquitectura i nombroses enginyeries
Enginyeria Aeroespacial, Elèctrica, de l'Energia... Enginyeria Aeroespacial, Elèctrica, de l'Energia...
La UPV imparteix 11 de les 20 titulacions amb major eixida professional segons l'última edició de l'U-Rànquing

EMAS upv