- -
UPV
 

INTEMASC

Personal investigador del campus de Gandia treballa en el desenvolupament d'una aplicació mòbil per a detectar la col·locació incorrecta de la màscara

[ 16/07/2020 ]

Jesús Tomás i Jaime Lloret, experts en desenvolupament d'aplicacions mòbils i intel·ligència artificial del campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV), lideren un projecte d'investigació per al desenvolupament d'una aplicació mòbil que implementa tècniques d'intel·ligència artificial per a detectar la correcta col·locació de la màscara. Aquest projecte s'està duent a terme en col·laboració amb el Grup d'Infermeria de Quiròfan de l'Hospital General d’Ontinyent (GIQUO), centre adscrit a FISABIO.

El desenvolupament d'aquesta aplicació sorgeix de la necessitat d'augmentar la seguretat en l'ús de la màscara i conscienciar la població de la importància de la correcta col·locació d’aquesta. “Les màscares són el complement més eficaç de les mesures de distanciament físic i higiene recomanades per a disminuir el risc de transmissió i contagi de la COVID-19. La seua efectivitat depèn del seguiment d'unes mesures generals d'higiene, entre les quals destaca la cobertura adequada de la boca i el nas a fi de bloquejar les gotes de partícules grans i d’esquitxades que poden contenir gèrmens”, segons expliquen les persones responsables d'aquest projecte.

Amb l'app INTEMASC, l'usuari o usuària pot verificar l'ajust de la màscara a través de la càmera del mòbil de forma ràpida i senzilla. Amb aquesta finalitat, l'equip d'investigació estudia la implementació de tècniques d'intel·ligència artificial que permeten indicar a la persona usuària els possibles problemes de col·locació de la màscara.

Diferents tipus de màscares
L'aplicació detectarà màscares higièniques i quirúrgiques, encara que això dependrà dels resultats obtinguts en la fase d'experimentació, que es poden ampliar a altres tipus.

L'objectiu final del projecte és desenvolupar un sistema de reconeixement d'imatges que permeta detectar si una màscara està correctament ajustada. En la primera etapa, es pretén crear un corpus per a l'entrenament de xarxes neuronals a través d'una aplicació per a Android que agilitarà aquest procés.

En el desenvolupament de models d'aprenentatge automàtic i, especialment, de xarxes neuronals artificials, no es necessita conèixer la resolució del problema amb exactitud, però sí que es requereixen gran quantitat d'exemples que indiquen com s'ha resolt. Per a això, es recopilaran les fotografies preses per a les persones usuàries a través de l'app amb la màscara correctament i incorrectament col·locada. Després de compilar les fotografies, un grup expert les etiquetarà indicant els problemes de col·locació detectats mitjançant una segona aplicació mòbil.

Els problemes que es tractaran de detectar són: sense màscara, màscara no simètrica, màscara mal estesa, màscara per davall del pont nasal, màscara per davall del nas, ulleres per davall de la màscara, ajust al coll, ajust a la barbeta, mal ajust nasal, goma mal col·locada, buit lateral.
Finalment, s'obtindrà la versió final de l'aplicació en fase beta per a Android, que una vegada testada i validada, s'implementarà per a iOS.

Com col·laborar amb el projecte
Amb aquesta premissa, qualsevol persona pot col·laborar amb el projecte liderat pel personal de recerca del campus de la UPV a Gandia: només cal descarregar-se l'aplicació gratuïta INTEMASC en Play Store (només per a Android) i fer-se autofotos amb la màscara correctament i incorrectament col·locada. Amb totes les fotos es crearà una base de dades que permetrà desenvolupar l'aplicació definitiva de reconeixement d'imatges per a verificar l'ajust de la màscara.

Les fotografies seran tractades de forma totalment anònima i només seran utilitzades per a les finalitats descrites en el projecte. L'ús de l'aplicació suposa l'acceptació de les polítiques de privacitat per part de la usuària o usuari.

Impacte positiu
A més de conscienciar la població de la importància de la col·locació correcta de la màscara, el projecte pretén aconseguir resultats de recerca en intel·ligència artificial i obtenir dades estadístiques sobre l'ús de la màscara, la qual cosa permetrà desenvolupar futures solucions innovadores en aquests camps d'investigació

Notícies destacades


Nou sistema per al diagnòstic de COVID-19 Nou sistema per al diagnòstic de COVID-19
El sistema ideat per personal investigador de l'IDM-UPV està ja llest per als assajos en mostres clíniques
Eleccions a rector/a 2021 Eleccions a rector/a 2021
El Consell de Govern de la UPV ha aprovat el calendari electoral
Nous graus i dobles graus Nous graus i dobles graus
S'oferiran 5.035 places en preinscripció, la qual cosa suposa un augment de 385 places respecte al curs anterior (un 8,3% més)
A prueba de ataques de ordenadores cuánticos A prueba de ataques de ordenadores cuánticos
La UPV ayuda a desarrollar protocolos criptográficos que garanticen la máxima seguridad en las comunicaciones
Jose Bonafont, Premi Talent Jove Jose Bonafont, Premi Talent Jove
Màster en Biotecnologia Mèdica, investiga el tractament de malalties genètiques a través de l'edició genòmica
Dones de ciència Dones de ciència
Mae Jemison protagoniza un nuevo mural del proyecto de la UPV y Las Naves, situado en el CEIP Torrefiel de València

EMAS upv