- -
UPV
 

Ninot de palla i pellorfa d'arròs

Des de setembre del 2017, la UPV compta amb la patent per a la creació d'aquests innovadors ninots fallers

[ 14/03/2019 ]

La falla infantil municipal torna a incorporar R+D de la Universitat Politècnica de València. Des de fa tres anys, investigadors de la UPV treballen per a aconseguir nous materials amb els quals construir monuments fallers més respectuosos amb el medi ambient, utilitzant l'arròs com a matèria primera.


En aquesta ocasió, el grup format per Rubén Tortosa (Departament de Dibuix), Miguel Sánchez (Departament d'Informàtica de Sistemes i Computació), Xavier Mas (Institut de Restauració del Patrimoni) i José Ramón Albiol Ibáñez (Departament de Construccions Arquitectòniques) ha creat per a la falla municipal un drac fet amb palla i pellorfa d'arròs. La inclusió de la pellorfa és la principal novetat d'enguany.


Aquest drac s'utilitzarà el pròxim dia 19 per a la cremà de la falla infantil. "Es tracta d'una peça de petites dimensions, que serà la portadora del foc que prendrà el monument infantil. La pellorfa d'arròs suposa un valor afegit més per a un cultiu important en el nostre entorn com ara l'arròs", José Ramón Albiol.


Els investigadors de la Universitat Politècnica de València han fet lliurament del ninot a la fallera major infantil de València, Sara Larrazábal, en un acte celebrat a l'Ajuntament després de la mascletà d'avui.


En aquest mateix acte, l'equip de la UPV ha lliurat, a més, a l'alcalde Joan Ribó una "fallereta" feta també amb impressió 3D i palla d'arròs. "La peça representa els resultats de la recerca que estem duent a terme", destaca Rubén Tortosa.


Exposició del ninot


A més, igual que l'any passat també, aquests investigadors de la UPV han col·laborat amb la falla Menorca-Luis Bolinches, a la comissió de la qual han cedit també material elaborat a partir de palla d'arròs per a la creació d'un dels ninots del seu monument infantil.


Patent i pròxims reptes


Des de setembre del 2017, la UPV compta amb la patent per a la creació d'aquests innovadors ninots fallers, si ben el seu treball pot aplicar-se també a altres camps. Al costat de la palla de l'arròs, els investigadors utilitzen polisacàrids naturals i compostos orgànics derivats de la cel·lulosa.


"Amb aquestes matèries primeres", afigen Miguel Sánchez i Xavier Mas-Barberà, "el procés és el següent: es tritura la palla fins a obtenir una granulometria menor de tres mil·límetres i es barreja amb els altres components, entre un i cinc minuts".


Notícies destacades


Comunicat UPV Comunicat UPV
La institució habilitarà un model híbrid per a garantir l'estabilitat en la docència de graus i màsters del curs 2020/2021
Avatars 3D i entorns virtuals Avatars 3D i entorns virtuals
El LabLeni-I3B de la UPV facilita la detecció primerenca de l'autisme gràcies a una sala única en les universitats espanyoles
Herbicida natural Herbicida natural
Seipasa i la UPV treballen en el desenvolupament de l'alternativa eficaç i sostenible als productes sintètics que reclama el sector
QS World University Rankings 2021 QS World University Rankings 2021
La UPV obté la seua 2a millor marca històrica i se situa com a universitat més destacada de la Comunitat Valenciana i en el top 400 a nivell mundial
Entre graus i màsters Entre graus i màsters
La UPV imparteix 40 titulacions que habiliten per a exercir professionalment l'arquitectura i nombroses enginyeries
Enginyeria Aeroespacial, Elèctrica, de l'Energia... Enginyeria Aeroespacial, Elèctrica, de l'Energia...
La UPV imparteix 11 de les 20 titulacions amb major eixida professional segons l'última edició de l'U-Rànquing

EMAS upv