- -
UPV
 

Ninot de palla i pellorfa d'arròs

Des de setembre del 2017, la UPV compta amb la patent per a la creació d'aquests innovadors ninots fallers

[ 14/03/2019 ]

La falla infantil municipal torna a incorporar R+D de la Universitat Politècnica de València. Des de fa tres anys, investigadors de la UPV treballen per a aconseguir nous materials amb els quals construir monuments fallers més respectuosos amb el medi ambient, utilitzant l'arròs com a matèria primera.


En aquesta ocasió, el grup format per Rubén Tortosa (Departament de Dibuix), Miguel Sánchez (Departament d'Informàtica de Sistemes i Computació), Xavier Mas (Institut de Restauració del Patrimoni) i José Ramón Albiol Ibáñez (Departament de Construccions Arquitectòniques) ha creat per a la falla municipal un drac fet amb palla i pellorfa d'arròs. La inclusió de la pellorfa és la principal novetat d'enguany.


Aquest drac s'utilitzarà el pròxim dia 19 per a la cremà de la falla infantil. "Es tracta d'una peça de petites dimensions, que serà la portadora del foc que prendrà el monument infantil. La pellorfa d'arròs suposa un valor afegit més per a un cultiu important en el nostre entorn com ara l'arròs", José Ramón Albiol.


Els investigadors de la Universitat Politècnica de València han fet lliurament del ninot a la fallera major infantil de València, Sara Larrazábal, en un acte celebrat a l'Ajuntament després de la mascletà d'avui.


En aquest mateix acte, l'equip de la UPV ha lliurat, a més, a l'alcalde Joan Ribó una "fallereta" feta també amb impressió 3D i palla d'arròs. "La peça representa els resultats de la recerca que estem duent a terme", destaca Rubén Tortosa.


Exposició del ninot


A més, igual que l'any passat també, aquests investigadors de la UPV han col·laborat amb la falla Menorca-Luis Bolinches, a la comissió de la qual han cedit també material elaborat a partir de palla d'arròs per a la creació d'un dels ninots del seu monument infantil.


Patent i pròxims reptes


Des de setembre del 2017, la UPV compta amb la patent per a la creació d'aquests innovadors ninots fallers, si ben el seu treball pot aplicar-se també a altres camps. Al costat de la palla de l'arròs, els investigadors utilitzen polisacàrids naturals i compostos orgànics derivats de la cel·lulosa.


"Amb aquestes matèries primeres", afigen Miguel Sánchez i Xavier Mas-Barberà, "el procés és el següent: es tritura la palla fins a obtenir una granulometria menor de tres mil·límetres i es barreja amb els altres components, entre un i cinc minuts".


Notícies destacades


Adrián de Arriba i Miguel Fernández Adrián de Arriba i Miguel Fernández
Dos alumnes del MAAPUD de la UPV assoleixen un 2n premi en Europan 15 Espanya
Universitat hispanoparlant líder a nivell mundial Universitat hispanoparlant líder a nivell mundial
Més de 2 milions de persones han triat ja els cursos en línia oberts i massius de la UPV per a formar-se
En el top de les universitats verdes En el top de les universitats verdes
GreenMetric situa la UPV entre les millors universitats del món en sostenibilitat
Warhol, Spoerri, Cage, Ruscha, Yoko Ono... Warhol, Spoerri, Cage, Ruscha, Yoko Ono...
Una selecció de la col·lecció UPV de llibres d'artista, exposada fins al 12 de gener a La Nau
HCR 2019 HCR 2019
Sis investigadors que treballen a la Universitat Politècnica de València, entre els més influents del món
Setciències Setciències
Nous capítols del programa de divulgació científica per als més menuts produït per UPV TV

EMAS upv