- -
UPV
 

Ninot de palla i pellorfa d'arròs

Des de setembre del 2017, la UPV compta amb la patent per a la creació d'aquests innovadors ninots fallers

[ 14/03/2019 ]

La falla infantil municipal torna a incorporar R+D de la Universitat Politècnica de València. Des de fa tres anys, investigadors de la UPV treballen per a aconseguir nous materials amb els quals construir monuments fallers més respectuosos amb el medi ambient, utilitzant l'arròs com a matèria primera.


En aquesta ocasió, el grup format per Rubén Tortosa (Departament de Dibuix), Miguel Sánchez (Departament d'Informàtica de Sistemes i Computació), Xavier Mas (Institut de Restauració del Patrimoni) i José Ramón Albiol Ibáñez (Departament de Construccions Arquitectòniques) ha creat per a la falla municipal un drac fet amb palla i pellorfa d'arròs. La inclusió de la pellorfa és la principal novetat d'enguany.


Aquest drac s'utilitzarà el pròxim dia 19 per a la cremà de la falla infantil. "Es tracta d'una peça de petites dimensions, que serà la portadora del foc que prendrà el monument infantil. La pellorfa d'arròs suposa un valor afegit més per a un cultiu important en el nostre entorn com ara l'arròs", José Ramón Albiol.


Els investigadors de la Universitat Politècnica de València han fet lliurament del ninot a la fallera major infantil de València, Sara Larrazábal, en un acte celebrat a l'Ajuntament després de la mascletà d'avui.


En aquest mateix acte, l'equip de la UPV ha lliurat, a més, a l'alcalde Joan Ribó una "fallereta" feta també amb impressió 3D i palla d'arròs. "La peça representa els resultats de la recerca que estem duent a terme", destaca Rubén Tortosa.


Exposició del ninot


A més, igual que l'any passat també, aquests investigadors de la UPV han col·laborat amb la falla Menorca-Luis Bolinches, a la comissió de la qual han cedit també material elaborat a partir de palla d'arròs per a la creació d'un dels ninots del seu monument infantil.


Patent i pròxims reptes


Des de setembre del 2017, la UPV compta amb la patent per a la creació d'aquests innovadors ninots fallers, si ben el seu treball pot aplicar-se també a altres camps. Al costat de la palla de l'arròs, els investigadors utilitzen polisacàrids naturals i compostos orgànics derivats de la cel·lulosa.


"Amb aquestes matèries primeres", afigen Miguel Sánchez i Xavier Mas-Barberà, "el procés és el següent: es tritura la palla fins a obtenir una granulometria menor de tres mil·límetres i es barreja amb els altres components, entre un i cinc minuts".


Notícies destacades


Troballa històrica Troballa històrica
Descobreixen restes d'un moneder de lli d'època romana a la Casa del Mitreo d'Augusta Emerita (Mèrida), que va sobreviure a un incendi
Vestigis del món precel·lular Vestigis del món precel·lular
Identifiquen de més de 20 mil nous agents infecciosos d'RNA circular
Ciència i Canyes Ciència i Canyes
L'esdeveniment divulgatiu 'Ciència i Canyes' tracta els radiotraçadors, els horts urbans, l'electrònica digital i la realitat virtual en la cirurgia
Migració sense referents familiars Migració sense referents familiars
El CGPJ confirma les aportacions de la Xarxa d'Universitats per la Infància i l'Adolescència a l'Avantprojecte de Llei d'Avaluació de l'Edat
#CienciaDiversaUPV #CienciaDiversaUPV
Comparteix la teua opinió, vivències, reflexions o testimoniatge sobre el col·lectiu LGTBIQ+ en l'àmbit acadèmic i científic
Missió JUICE Missió JUICE
L'hipervisor XtratuM, desenvolupat per fentISS, empresa derivada de la UPV en la missió de l'Agència Espacial Europea

EMAS upv